Situația din Italia rămâne tensionată după ce președintele Mattarella l-a desemnat pe Carlo Cottarelli (fost director FMI) drept prim ministru, intensificând “furia populistă”. Cele mai recente sondaje arată că alegerile ar favoriza cele două partide populiste, mizând pe “un dispreț popular” față de politicile fiscale direct legate de moneda și piața unice. Elita UE are o sarcină dificilă: să convingă poporul italian care este cea mai bună opțiune până în septembrie, când vor avea loc alegeri.

Ca și cum situația din Italia nu ar fi fost suficientă pentru Europa, se pregătește o criză în Spania: primul ministru Mariano Rajoy va fi supus unui vot de încredere, vinerea aceasta. Partidul său Popular se confruntă cu un scandal de răsunet, în urma căruia unii membri au și fost condamnați. Situația nu e similară întru totul Italiei – în Spania, “beneficiarul” crizei este un partid semi-naționalist liberal, Ciudadanos, fără opinii eurosceptice. Totuși, situația din Spania nu ajută deloc Europa și euro.

Mai mult, UE a început să schimbe prioritatea acordării de fonduri de la periferia Europei Centrale și de Est, către periferia sudică a continentului. Chiar ieri, într-un editorial, cei de la Financial Times scriau că Grecia va beneficia de o creștere de 8% a finanțării (8% e și maximum de creștere – n.r.), iar Spania, Portugalia și Italia vor beneficia și ele de creșteri semnificative, în vreme ce Ungaria, Cehia, Estonia și Lituania vor vedea o reducere de 24% – de asemenea maximă – a alocării de fonduri pe 2018. Monedele din această parte a continentului au fost supuse unor presiuni considerabile din cauza grijilor existențiale recente privind viitorul instituțional al Europei unite, în pofida unui euro destul de slab.

Apoi, ca totul să fie “perfect”, situația din Turcia reprezintă un risc financiar pentru băncile din UE, care au expuneri semnificative pe credite în băncile turcești. Decizia Băncii Centrale a Turciei de a simplica sistemul complex de dobânzi luată săptămâna aceasta a consolidat lira turcească, dar să nu uităm că toată lumea se așteaptă ca puterile lui Erdogan să crească și mai mult după alegerile din 24 iunie.

Analiza de John J. Hardy / Head of FX Strategy / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo) ) este specialist de top în investiții și tranzacționare online multi-active ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondat în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Londra, Paris, Zurich și Dubai.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa