Clubul national responsabil cu selectia si promovarea Ciobanescului Romanesc Carpatin, sub denumirea lui Carpatin Club Romania (C.C.R.), organizeaza la Motelul Gilau din Cluj-Napoca in data de 25 aprilie 2010, incepand cu ora 09.00 Expozitia de club si Examen de selectie la aceasta rasa.

Aceasta manifestare specifica are drept scop popularizarea si promovarea Carpatinului Romanesc, considerat „caine national” al poporului roman. Carpatinul este un caine nobil, un caine nepretentios si inteligent, devotat, in stare sa-si dea viata pentru stapanul sau. Carpatinul a ramas in toata puritatea rasei lui pana in zilele noastre un caine deosebit, calm si echilibrat, un caine de paza innascut dar si un caine de familie devotat. Rasa Ciobanescului Carpatin este pe buna dreptate recunoscuta ca fiind unul dintre simbolurile nationale cu care ne putem mandri in orice simfonie chinologica internationala.

Scopul acestei duble manifestari organizate la Motel Gilau este de a promova rasa Ciobanesc Carpatin Romanesc si a realiza masuratori morfometrice in vederea intocmirii dosarului necesar omologarii definitive a acestei rase. „Expozitiile si examenele de selectie nationale sunt extrem de importante pentru viitorul rasei Ciobanesc Carpatin Romanesc. Acestea sunt practic punctul de pornire in vederea omologarii noilor exemplare, a recunoasterii calitatilor si originii acestora”, afirma Vasile Bodea, Presedintele Carpatin Club Romania. Examenul de selectie implict atat examinarea si masurarea parametrilor morfologici (talie, texturt si calitatea parului, pigmentarea ochilor, dantura, musculatura, miscarea, etc) cat si a celor comportamentali, caracterul calm si echilibrat al cainelui fiind un