Fabrica de ciment din Chiscadaga a fost inspectata de „Tinerii gardieni ai mediului”

5 elevi de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva au format echipa de „Tineri gardieni ai mediului” si-au mers la fabrica de ciment din Chiscadaga sa masoare indicatorii aferenti.

La cea de-a patra editie au participat cinci elevi de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, insotiti de profesorul de protectia mediului Alin Petras. Impreuna cu Carol Nagy, responsabil de mediu la fabrica de ciment din Chiscadaga au luat masuratorile indicatorilor de mediu.

Proiectul va implini in primavara lui 2015 doi ani de cand, semestrial, elevii vin in fabrica pentru a masura indicatorii de mediu. Carpatcement va continua aceasta initiativa si in anul viitor pentru ca isi doreste sa informeze constant comunitatea despre impactul de mediu pe care fabrica de ciment il produce.

 „Dorim sa ne respectam angajamentul pe care l-am facut fata de comunitatile in care avem activitati si credem ca prin astfel de initiative la care participa chiar tinerii din zona fabricilor de ciment incurajam o comunicare transparenta cu comunitatea locala cu . Ne dorim un dialog deschis si transparent, iar prin proiectul „Tinerii gardieni ai mediului” ne deschidem larg portile pentru comunitate.”, declara domnul Mircea Bobora, directorul fabricii de ciment din Chiscadaga.

 Astfel, elevii au fost direct implicati in procesul de masurare a indicatorilor si au putut observa indeaproape ce presupune acest proces.

 Valorile medii lunare in octombrie 2014 pe care le-au identificat sunt urmatoarele:

Nr. crt. Indicatorul monitorizatmg/Nmc Valoarea masurata  Limita maxima admisa mg/Nmc
1. Nox 374 mg/mc 800
2. SO2 77 mg/mc 450
3. CO 456 mg/mc 2.000
4. Pulberi 4.5 mg/mc 30