window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');
  • Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

Teatrul Studenţesc Thespis anunţă desfăşurarea, timp de 10 zile, a unui festival ajuns la a VII-a ediţie, “Teatru pe pâine”, festivalul având ca scop, prin atelierele de teatru susţinute, îmbogăţirea şi dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor actoriceşti ale participanţilor, membri ai teatrului Thespis sau participanţi doritori de a cunoaşte mai îndeaproape tainele scenei.

Ediţiile anterioare au avut parte de prezenţa şi îndrumarea unor actori şi profesionişti ai scenei, precum Marius Manole, Florentina Ţilea, Cheryl Obal, Amalia Ciolan, Mihai Vasile, Silviu Văcărescu, Paul Cimpoieru, Leif Olsen sau Alan Farrar.
Între 13 şi 22 septembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara vor avea loc zilnic ateliere de teatru, discuţii pe teme teatrale, precum şi spectacole.

Atelierele se vor desfăşura în studioul Thespis “Diogene V. Bihoi” şi vor fi susţinute de 3 oameni de teatru: Mirela Puia, actriţă la Teatrul Naţional din Timişoara, care îi va introduce pe bobocii Thespis în tainele actoriei, Alin State, absolvent al UNATC Bucureşti, actor în diverse proiecte teatrale independente, dar şi în recentul film „Rocker”, trainer la festivalul de teatru pentru tineri IdeoIdeis, care îi va ajuta pe studenţi să descopere „Cine sunt eu?”, iar ultimele zile de ateliere vor fi susţinute de actorul sibian Bogdan Sărătean, animator al vieţii teatrale din Cluj şi Sibiu (unde a implementat festivalul de teatru profesionist „25 de ore de teatru”), câştigător a două premii la Gala Tânărului Actor HOP 2006, precum şi al premiului „Virgil Flonda” oferit în iunie 2013 de către Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu în semn de recunoaştere a contribuţiei aduse la dezvoltarea artelor spectacolului. Premiul a fost înmânat în cadrul Galei Aniversare a 20 de ani de existenţă a Festivalului Internaţional de la Sibiu, odată cu dezvelirea stelelor de pe Aleea Celebrităţilor (Sibiu – Walk of Fame).

În cadrul aceleiaşi Gale au fost premiaţi oameni de teatru precum Eugenio Barba, Silviu Purcărete, Declan Donellan, Ofelia Popii etc.
Bogdan Sărătean, vechi prieten al teatrului Thespis, va susţine atelierul “Eu şi celălalt – nostalgia funcţiei sacre a actorului”, abordând teme ca “Eu şi celălalt” – o raportare în limbaj teatral la cel de lângă mine. EU exist pentru că TU mă vezi, mă auzi, mă miroşi, mă simţi (ziua I); “Funcţia sacră a actorului arhetipal” – Limbaj non-verbal. Joc versus Joacă. Scena de scândură – catalizator de energii (ziua II); “Revitalizarea sacrului în spaţiul contemporan” – câteva posibile funcţii ale teatrului în ziua şi în societatea de azi. Texte clasice versus texte contemporane (ziua III).

10 zile de ateliere care vor oferi un bagaj consistent celor care au păşit sau vor păşi pe drumul teatrului doar din pasiune. „Vor păşi” pentru că Teatrul Thespis va organiza cu ocazia acestor workshop-uri şi a stagiunii teatrale 2013/2014 o SELECŢIE de membri noi, în pre-ora festivalului, joi, 12.09.2013, de la ora 20, la Casa Studenţilor, sala 202.

În programul festivalului sunt incluse şi cinci spectacole (al căror program este prezentat mai jos). Printre spectacole se numără spectacolul Thespis „Verde” prezentat în cadrul festivalului Plai, spectacolele de teatru-dans „Ce vezi” (un proiect al coregrafei Lavinia Urcan) şi „Dar cu pianistul cine dansează?” (un spectacol despre iubire, despre căutarea fericirii, despre dorinţa de a fi iubit şi înţeles, despre pericolul lipsei de comunicare) al coregrafei Tünde Baczó-Cári, pe scenă cu actorul Alin State  şi compozitorul Cári Tibor (premiat UNITER pentru muzică de teatru), precum şi spectacolele sibiene ale asociaţiei teatrale BIS „Amalia respiră adânc” şi “Cehov – 3 drame ridicole”. Intrarea este liberă la toate reprezentaţiile desfăşurate „acasă”.

Program Festivalul “Teatru pe pâine” ed. a VII-a, 13-22 septembrie 2013

ATELIERE
13-15.09 – Atelier de introducere în arta actorului cu Mirela Puia (Timişoara)
16-19.09 – Atelier de arta actorului “Cine sunt eu?” cu Alin State (Bucureşti)
20-22.09 – Atelier de arta actorului “Eu şi celălalt – nostalgia funcţiei sacre a actorului” cu Bogdan Sărătean (Sibiu)

SPECTACOLE:
Sâmbătă, 14.09, ora 17.00 “Verde” Thespis – în cadrul “Plai” – scena mică
Duminică, 15.09, ora 19.00 “Ce vezi” Lavinia Urcan Comp. – Thespis 202
Vineri, 20.09, ora 20.00 “Dar cu pianistul cine dansează?” Tunde Baczo/Alin State/Cari Tibor – Thespis 202
Sâmbătă, 21.09, ora 20.00 “Amalia respiră adânc” one woman show Andrada Grosu (BIS Sibiu) – Thespis 202
Duminică, 22.09, ora 20.00 “Cehov – 3 drame ridicole” BIS Sibiu – Thespis 202

Terminăm prezentarea festivalului cu un fragment din gândurile actorului şi regizorului Bogdan Sărătean: “cât despre spectacole, îţi pot spune aşa: ’Amalia respiră adânc’ se joacă de ceva vreme cu succes. E impresionant, e simplu, e cu lacrimi şi din alea grele; iar ‘Cehov – 3 drame ridicole’ (acesta e titlul) e un gând mai vechi al meu, pe care l-am tot amânat, iar acum cred că e pretextul perfect că să mai adăugăm un spectacol la portofoliu. Iar pentru mine ar fi o mare bucurie să dăm premieră ABSOLUTĂ în sala Diogene Bihoi, pentru că este un spaţiu care pentru mine are ceva special. Am păşit în ultimii ani pe scene din Europa şi din lume, dar parcă în săliţa voastră e ceva de neînlocuit, de negăsit altundeva… mda…”

Adrian Korek,
coordonator Teatrul Thespis
CCS Timişoara

Go to Top