Uniunea Scriitorilor din Romania organizeaza, in perioada 05 -09 iunie 2010, a noua editie a Festivalului International Zile si Nopti de Literatura, care va avea loc la Neptun si Mangalia.

Evenimentul reuneste aproximativ șaptezeci de participanți din țara și de peste hotare (din Armenia, Bosnia și Herțegovina, Canada, Cipru, Egipt, Estonia, Franța, Germania, Israel, Marea Britanie, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria), acoperind intreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducatori, editori, critici și redactori de presa literara. Sesiunile de lecturi vor oferi poeților posibilitatea sa citeasca din creațiile lor.

Colocviul invita la o dezbatere privind MARIREA ȘI DECADEREA PERSONAJULUI IN FICȚIUNEA LiterarA. Dupa ce a fost evacuat din fictiunea literara cu cincizeci de ani in urma si pentru o buna bucata de vreme, personajul s-a reintors victorios si deloc umil, dupa nedreapta penitenta, care parea sa fi pus capat unei glorioase galerii de eroi literari. Nu numai ca si-a regasit vechile titluri de onoare, dar s-a impaunat cu unul nou: acela de a nu se mai considera inventat de un autor atotputernic ca un Dumnezeu, ci de a-si proclama o realitate asa-zicand documentara, deopotriva istorica si biografica.

In linii mari, aceasta pare sa fie evolutia personajului si implicit a romanului in sfertul de secol scurs de la moartea antiumanismului si pozitivismului structuralist aflat la originea acelui nouveau roman care a dat doi laureati Nobel.