Cea de-a doua ediție a Festivalului “Les Films de Cannes à Timişoara” are loc între 20 și 22 octombrie, la Filarmonica “Banatul” Timişoara, intrarea este liberă. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, de Centrul Naţional al Cinematografiei şi se derulează cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.

Invitații speciali ai acestei ediţii sunt: regizorul maghiar Kornél Mundruczó, care va participa pe 21 octombrie, de la ora 18, la proiecţia filmului Jupiter’s Moon și va susține un dialog cu publicul la finalul filmului și actorul Valeriu Andriuță, care face parte din distribuția lungmetrajului „A Gentle Creature”, de Sergei Loznitsa. Cu ocazia participării sale la Timișoara, pe 22 octombrie, la ora 19, publicul va putea vedea și scurtmetrajul „Chers Amis”, regizat de Valeriu Andriuţă, iar la finalul celor două filme publicul va putea adresa întrebări, într-un Q&A. Discuțiile cu invitaţii vor fi moderate de criticul de film Marian Rădulescu.  În drama „A Gentle Creature de Sergei Loznitsa (Maidan, In the Fog), personajul principal interpretat de Vasilina Makovtseva este o femeie care pornește într-o căutare oarbă după răspunsuri și dreptate, după ce îi este returnat un pachet trimis către soțul ei aflat în închisoare într-o regiune îndepărtată a Rusiei.

Jupiter’s Moon” regizat de Kornél Mundruczó este inspirat din una din lunile planetei Jupiter, descoperită de Galileo, Europa. Povestea emigrantului Aryan împușcat în momentul în care încerca să treacă granița și care acum poate să leviteze în voie, vine pe fondul crizei europene a refugiaților și este un film în care Mundruczó (White God, 2014) „atinge granițele  genurilor science fiction și fantasy ”, după cum scrie The Guardian.

A doua ediţie a Festivalului “Les Films de Cannes à Timişoara” va fi inaugurată pe 20 octombrie, la ora 22:00, de proiecția filmului lui Ruben Östlund, „The Square, o capodoperă care anul acesta a obţinut Palme d’Or-ul. Claes Bang îl interpretează pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de artă contemporană căruia îi scapă lucrurile de sub control după buzz-ul făcut de echipa de PR angajată chiar de el pentru promovarea unui spectacol. În sanctuarul The Square are loc o cascadă de întâmplări neprevăzute care transformă filmul într-o comedie cu pulsul ridicat, „un spectacol neobișnuit și scandalos, cu momente de frenezie pură”, după cum îl caracterizează The Guardian. În România, filmul „The Square este distribuit de Independența Film și va rula în cinematografele din țară începând cu 20 octombrie.

Din selecţia “Les Films de Cannes à Timişoara” face parte şi filmul „120 Battements par minute” cunoscut și ca BPM, realizat de regizorul francez de origine marocană Robin Campillo, câștigătorul Grand Prix-ului de anul acesta, Campillo fiind ovaționat la Cannes minute întregi după anunțul acordării premiului. Drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenței generale în fața victimelor provocate de virusul SIDA în Franța anilor 90 este și propunerea Franței la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Filmul va putea fi urmărit la Timişoara, sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 21.

“Les Films de Cannes à Timişoara” va prezenta şi „Happy End” de Michael Haneke. De două ori câștigător al prestigiosului premiu Palme d Or (The White RibbonAmour), regizorul austraic a revenit anul acesta la Cannes cu „Happy End”, o comedie neagră care prezintă declinul unei familii burgheze europene și în care Isabelle Huppert joacă rolul principal. Ce doi au colaborat deja de patru ori, prima dată în 2001 pentru filmul „The Piano Teacher”, pentru care Haneke a primit Premiul Juriului, iar Huppert premiul pentru cea mai bună actriță la Cannes.

În competiţie, la Cannes, anul acesta a fost și cel mai nou film semnat de frații Ben și Josh Safdie, „Good Time”, cu Robert Pattinson în rolul principal. Despre „Good Time” INDIEwire scria că „Nu există, pur și simplu, alți regizori capabili să genereze comedie și suspans în același timp și la un asemenea nivel”. Filmul va putea fi văzut pe 21 octombrie. Programul va fi completat duminică, 22 octombrie, cu „Paterson”, semnat de Jim Jarmusch, un film care observă în tăcere victoriile și înfrângerile vieții cotidiene, precum și poezia care zace în cele mai mici detalii.

Accesul la “Les Films de Cannes à Timişoara” este liber. Programul complet al Festivalului este disponibil pe www.filmedefestival.ro.