window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Forţa Nouă dezaprobă declaraţiile Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin

Ca urmare a declaraţiilor recente ale Ministrului Agriculturii, Forţa Nouă consideră îngrijorătoare atitudinea, iniţiativa şi modul de înţelegere a acestuia cu privire la liberalizarea pieţei terenurilor agricole începând cu data de 1 ianuarie 2014. “Îngrijorarea” legată de reorientarea unor suprafeţe de teren din circuitul agricol către destinaţii imobiliare este nu doar nefondată, ci şi irelevantă din punct de vedere economic.

Amintim faptul că o economie de piaţă, aşa cum se doreşte economia României, implică un flux liber al resurselor între proprietarii acestora şi între domeniile de activitate economică. Astfel, destinaţia unor suprafeţe de teren nu trebuie decisă discreţionar de către un funcţionar public, ci va fi alocată, conform principiilor eficienţei economice, către acea activitate economică ce generează valoarea adăugată cea mai mare pentru societate, fie ea producţia de porumb sau construcţia de case. Exprimăm pe această cale “îngrijorarea” noastră cu privire la respectarea principiilor pieţei libere a terenurilor în România, precum şi la modul în care dezvoltarea viitoare a localităţilor va fi afectată prin fixarea perpetuă a destinaţiei terenurilor din apropierea acestora.

Liberalizarea pieţei  înseamnă restabilirea dreptului proprietarilor de terenuri de a îl înstrăina către persoane de orice natură (fizice sau juridice),  la orice preţ convenit strict de către părţile direct implicate în tranzacţie. Orice altă formă a măsurii amintite este denumită în mod eronat “liberalizare”.

De asemenea, intenţia de a limita suprafeţele ce pot fi deţinute de către cetăţenii străini poate aduce atingere dreptului proprietarilor de suprafeţe mai mari decât plafonul impus de a le vinde unui singur cumpărător, putând diminua, astfel, concurenţa pentru astfel de loturi de teren şi încuraja, împlicit, fragmentarea acestora. Prin aceasta, ar fi împiedicată dezvoltarea unui sector agricol performant, prin descurajarea investiţiilor de mare anvergură, cu productivitate ridicată, şi menţinerea unui nivel  redus al suprafeţelor medii ale fermelor agricole, şi, implicit, a unei productivităţi reduse.

În concluzie, Forţa Nouă solicită revizuirea condiţiilor de liberalizare a pieţei terenurilor agricole prin eliminarea oricăror termeni ce pot reduce concurenţa şi dreptul proprietarilor de a dispune în mod liber de terenul deţinut.

Biroul de presă Forţa Nouă

2012-09-14T10:56:10+03:0014 septembrie 2012|Categories: COMUNICATE DE PRESA, social|Tags: , , |

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top