window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS)  continua publicarea sintezelor privind dezbaterile ce au avut loc la Forumul „Romania Juna”, prin inca o serie de trei rapoarte ale grupurilor de lucru „Economie”, „Identitate Nationala” si „Energie si Mediu”.

Sintezele pentru aceste trei domenii de dezvoltare sunt disponibile pe site-ul Forumului „Romania Juna” si vor fi supuse dezbaterii publice in mediul online, dupa ce concluziile tuturor celor 10 grupuri de expertiza vor fi publicate integral. De asemenea, persoanele interesate sa transmita comentarii pe marginea acestora o pot face deja, accesand paginile de dezbateri dedicate (http://www.romania-juna.eu/dezbatere/).

Economie (ECON). Potrivit grupului „Economie” (http://www.romania-juna.eu/files/2011/09/Romania-Juna-Raport-ECONOMIE-10-04-2011.pdf), Romania are nevoie de politici structurale bine definite in domenii ce reprezinta sau pot reprezenta avantaje comparative pentru tara noastra. Tehnologia informatiei (IT), turismul si agricultura detin un potential inca neexplorat in acest sens. Satisfacerea acestei necesitati se loveste, insa, de dificultati legate de infrastructura, de gestionarea resurselor energetice, de colectarea veniturilor bugetare si redistribuirea acestora, precum si de diversele obstacole pe care le intampina actorii economici ce opereaza in mediul de afaceri romanesc. Solutiile si masurile formulate de GE ECON contureaza un proiect de dezvoltare economica care cauta sa sprijine Romania in atingerea urmatoarelor aspiratii  pe termen lung: Romania – un „Silicon Valley” al Europei, Romania – un nucleu turistic si un „granar” pentru Europa.

Identitate nationala (RO). Participantii din cadrul grupului „Identitate Nationala” (GE RO) considera ca identitatea unei natiuni poate fi fixata in mod temeinic printr-o dubla actiune: prin ancorarea ei intr-o memorie istorica (trecutul) si prin formularea unui proiect de societate (viitorul). GE RO considera, totodata, ca identitatea nationala este locul in care mai multe traditii, sensibilitati si curente de idei isi dau intalnire pentru realizarea binelui comun. Fara o raportare la acest bine comun, exista riscul deprecierii valorilor comunitare, dar si riscul devalorizarii principiului demnitatii persoanei.

Reflectiile grupului „Identitate nationala” (http://www.romania-juna.eu/files/2011/09/Romania-Juna-Raport-IDENTITATE-NATIONALA-10-05-2011.pdf) nu au ambitia unor formulari de tip academic. Mai degraba, GE RO si-a propus sa infatiseze interesul unei tinere generatii nascute in Romania si partial educata in Occident pentru o mostenire si pentru un proiect. Cautand solutii pentru a face din identitatea nationala o tema esentiala de dezbatere publica, iar nu un prilej de abatere catre excese ideologice, GE RO intelege demersul sau ca fiind o invitatie la reflectie in interiorul societatii romanesti despre societatea romaneasca, dar si o chemare la dialog adresata institutiilor statului.

Energie si Mediu (EM). Un sector energetic robust, eficient si nepoluant reprezinta o conditie de baza pentru dezvoltarea economica durabila a Romaniei, la fel cum protectia mediului natural este esentiala in asigurarea calitatii vietii romanilor in deceniile viitoare. In ultimii 20 de ani, insa, autoritatile din Romania nu au reusit sa formuleze o viziune coerenta de modernizare a sectorului energetic, respectiv de dezvoltare durabila a Romaniei. Reuniti in cadrul Forumului Romania Juna, grupul „Energie si Mediu” si-a asumat responsabilitatea de a inspira aceasta viziune si de a contribui la realizarea ei. GE EM (http://www.romania-juna.eu/files/2011/09/Romania-Juna-Raport-ENERGIE-SI-MEDIU-10-04-2011-1.pdf)  intentioneaza, astfel, ca prin angajament si colaborare, sa contribuie la conturarea directiei de dezvoltare a sectorului energetic romanesc, respectiv la determinarea societatii civile sa se implice activ in rezolvarea problemelor de protectie a mediului.

Cadru de organizare. Reamintim ca Forumul „Romania Juna” a adus laolalta peste 200 de tineri studenti si absolventi romani cu calificari deosebite – din tara si din strainatate – alaturi de profesionisti consacrati. Participantii au analizat si dezbatut posibile directii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung pentru Romania in 10 domenii prioritare , asumandu-si, cu aceasta ocazie, un rol activ in promovarea acestora. Rezultatele celor trei zile de dezbateri sunt publicate periodic sub forma unor sinteze ce redau intr-o forma simplificata principalele aspecte abordate la Forum si concluziile fiecarui grup de expertiza. Dupa publicarea sintezelor privind domeniile „Democratie si Justitie”, „Educatie” si „Tehnologie si Antreprenoriat”, „Sanatate” si „Solidaritate Sociala”, astazi sunt publicate cele trei sinteze amintite mai sus.

Responsabilitatea generatiei actuale. Pe langa identificarea de probleme si formularea de solutii, dezbaterile au vizat si responsabilizarea tinerilor prin delimitarea unor modalitati concrete de implicare in proiecte de dezvoltare a celor 10 domenii prioritare. Propunerile – incluzand si proiecte asumate – se gasesc la finalul fiecarei sinteze.

Cadru de dialog. Rolul pe care LSRS l-a purtat pe parcursul evenimentului si in activitatile ulterioare acestuia a constat in facilitarea interactiunii dintre profesionistii consacrati si tinerii studenti si absolventi prezenti la Forum. Echipa LSRS s-a asigurat de existenta conditiilor optime pentru desfasurarea discutiilor, neluand parte activa in dezbateri sau in formularea celor 10 seturi de concluzii a caror publicare este initiata astazi.

Urmatoarele sinteze. In decursul saptamanii viitoare, un ultim set de documente – privind „Cultura” si „Relatiile Internationale si Securitatea Nationala” – va incheia seria publicarii sintezelor privind dezbaterile din cadrul Forumului „Romania Juna”.

Persoane de contact:

Sorana SerbanVicepresedinte Adj C&I

sorana.serban@lsrs.ro

0752 038 218

Maria-Magdalena ManeaEchipa de coordonare FRJ, membru

maria.magdalena.manea@gmail.com

0721 515 996

Sorana ȘerbanGrup „Economie” (ECON),organizator

sorana.serban@lsrs.ro

Radu BelecaGrup „Identitate Nationala” (RO), organizator

radu.beleca@brunel.ac.uk

Liana BuzeaGrup „Energie si Mediu” (EM), participant

liana@ecoassist.org

Go to Top