window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Forumul Romania Juna – Idei pentru dezvoltarea Romaniei in 10 domenii prioritare

Liga Studenţilor Romani din Strainatate (LSRS) incheie  publicarea sintezelor privind dezbaterile ce au avut loc la Forumul „Romania Juna”, cu ultimele doua rapoarte privind urmatoarele domenii prioritare: „Cultura” si „Relatii Internationale si Securitate Nationala”.

Sintezele pentru aceste doua domenii de dezvoltare sunt disponibile pe site-ul Forumului „Romania Juna” şi vor fi supuse dezbaterii publice in mediul online, dupa ce concluziile tuturor celor 10 grupuri de expertiza vor fi publicate integral. De asemenea, persoanele interesate sa transmita comentarii pe marginea acestora o pot face deja, accesand paginile de dezbateri dedicate.

Cultura (CUL). Discuţiile din cadrul grupului „Cultura” (http://www.romania-juna.eu/files/2011/09/Romania-Juna-Raport-CULTURA-10-08-2011-1.pdf) s-au concentrat pe explorarea prezentului din spaţiul cultural romanesc si pe imaginarea unui viitor posibil si dezirabil pentru acesta. La baza conturarii unei viziuni comune despre cultura romaneasca a anilor 2030 a stat ideea de asumare şi de contributie la dezvoltarea formei si a fondului domeniului cultural actual. Bazandu-se pe diversele experiente individuale, membrii grupului „Cultura” au cautat sa identifice noi forme instituţionale, strategii culturale alternative, iniţiative comunitare sau idei specifice de proiecte care sa antreneze implicarea cat mai multor actori in dezvoltarea diverselor arii  ale culturii.

Prin demersul sau, GE CUL nu a cautat diagnosticarea exhaustiva şi definitiva a culturii romaneşti contemporane, ci o analiza particulara a domeniului aşa cum este inteles in prezent de membrii acestui grup, in calitatea lor de producatori, mijlocitori şi consumatori de cultura.

Relatii Internationale si Securitate Nationala (REIS). Pe parcursul celor trei zile de dezbateri din cadrul Forumului „Romania Juna”, grupul „Relatii Internationale si Securitate Nationala” (http://www.romania-juna.eu/files/2011/09/Romania-Juna-Raport-REIS-10-10-2011.pdf)  a reflectat asupra modalitatilor posibile si viabile de identificare si de valorificare a resurselor de care Romania dispune atat in planul relatiilor internationale, cat si in cel al securitatii nationale.

GE REIS recomanda poziţionarea Romaniei ca lider de initiative regionale si ca punte de dialog si de cooperare in plan regional si international. In acest scop, Romania are la dispozitie o serie de mecanisme diplomatice ce pot fi fructificate cu succes: mecanisme de diplomaţie politica, valorizabile in contextul apartenentei Romaniei la Uniunea Europeana şi la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord; mecanisme de diplomaţie culturala, valorificabile in contextul relaţiilor Romaniei cu statele din Parteneriatul Estic şi cu cele din Balcanii de Vest; si mecanisme de diplomaţie economica, ce pot fi utilizate in sprijinul relansarii parteneriatelor tradiţionale şi a valorificarii celor strategice.

Atuurile Romaniei vor putea fi evidenţiate la toate nivelurile—cel academic, guvernamental, privat şi cel al societaţii civile—in vederea crearii unei viziuni coerente despre rolul Romaniei pe scena internaţionala, precum si in scopul dezvoltarii unor proiecte fezabile, cu un impact puternic si cu rezultate vizibile in timp.

Pasii urmatori. Publicarea acestor rapoarte marcheaza finalul etapei de publicare a continutului sintezelor privind dezbaterile pe cele 10 domenii prioritare si deschide o etapa extensiva de informare, consultare si dezbatere publica de aproximativ trei luni. Pana la finalul acesteia, ideile, obiectiile si propunerile constructive  vor fi integrate intr-o varianta imbunatatita a sintezelor, ce vor fi tiparite intr-un volum dedicat directiilor de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu si lung, in orizontul de timp 2012-2030.

Cadru de organizare. Reamintim ca Forumul „Romania Juna” a adus laolalta peste 200 de tineri studenti şi absolventi romani cu calificari deosebite – din tara si din strainatate – alaturi de profesionisti consacrati. Participantii au analizat si dezbatut posibile direcţii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung pentru Romania in 10 domenii prioritare , asumandu-şi, cu aceasta ocazie, un rol activ in promovarea acestora. Rezultatele celor trei zile de dezbateri  au fost publicate periodic sub forma unor sinteze ce redau intr-o forma simplificata principalele aspecte abordate la Forum si concluziile fiecarui grup de expertiza. Sintezele privind „Cultura” si „Relatiile Internationale si Securitatea Nationala” incheie seria publicarii celor  10 rapoarte.

Responsabilitatea generaţiei actuale. Pe langa identificarea de probleme şi formularea de soluţii, dezbaterile au vizat si responsabilizarea tinerilor prin delimitarea unor modalitati concrete de implicare in proiecte de dezvoltare a celor 10 domenii prioritare. Propunerile – incluzand si proiecte asumate – se gasesc la finalul fiecarei sinteze.

Cadru de dialog. Rolul pe care LSRS l-a purtat pe parcursul evenimentului si in activitatile ulterioare acestuia a constat in facilitarea interacţiunii dintre profesionistii consacrati si tinerii studenti si absolventi prezenti la Forum. Echipa LSRS s-a asigurat de existenta condiţiilor optime pentru desfaşurarea discuţiilor, neluand parte activa in dezbateri sau in formularea celor 10 seturi de concluzii a caror publicare este initiata astazi.

Persoane de contact:

Sorana ŞerbanVicepreşedinte Adj C&I

sorana.serban@lsrs.ro

0752 038 218

Maria-Magdalena ManeaEchipa de coordonare FRJ, membru

maria.magdalena.manea@gmail.com

0721 515 996

Dragos PredaGrup „Cultura” (CUL) ,organizator

dragos.preda2@gmail.com

Gabriela HorosanuGrup „Relatii Internationale si Securitate Nationala” (REIS), participant

horosanu.gabriela@hq.nato.int

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top