window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Forumul Romania Juna – Idei pentru dezvoltarea Romaniei in 10 domenii prioritare

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS)  publica astazi primele trei dintre sintezele dezbaterilor celor 10 grupuri de lucru din cadrul Forumului „Romania Juna”, organizat in perioada 12-14 August a.c., cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cadru de organizare. Forumul „Romania Juna” a adus impreuna peste 200 de tineri studenti si absolventi romani cu calificari deosebite – din tara si din strainatate – alaturi de profesionisti consacrati. Participantii au analizat si dezbatut posibile directii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung pentru Romania in 10 domenii prioritare , asumandu-si, cu aceasta ocazie, un rol activ in promovarea acestora. Rezultatele celor trei zile de dezbateri vor fi publicate periodic sub forma unor sinteze ce redau intr-o forma simplificata principalele aspecte abordate la Forum si concluziile fiecarui grup de expertiza. Primele trei dintre cele zece sunt publicate astazi si fac subiectul comunicatului de fata.

Responsabilitatea generatiei actuale. Pe langa identificarea de probleme si formularea de solutii, dezbaterile au vizat si responsabilizarea tinerilor prin delimitarea unor modalitati concrete de implicare in proiecte de dezvoltare a celor 10 domenii prioritare. Propunerile – incluzand si proiecte asumate – se gasesc la finalul fiecarei sinteze.

Sintezele dezbaterilor in 3 domenii de dezvoltare. Seria publicarii in forma simplificata a discutiilor si  a concluziilor din cadrul celor 10 grupuri de lucru incepe cu un set de trei sinteze pentru urmatoarele domenii de dezvoltare:  Democratie si Justitie (DEJ), Educatie (EDU) si Tehnologie si Antreprenoriat (TECH).  Sintezele integrale sunt disponibile pe site-ul Forumului „Romania Juna” (http://www.romania-juna.eu/dezbatere/) si vor fi dezbatute public in mediul online, dupa ce concluziile celor 10 grupuri de expertiza vor fi publicate integral. Forumul se prezinta , astfel, drept o platforma deschisa de idei practice, de natura sa influenteze agenda publica romaneasca pe termen scurt, mediu si lung.

Democratie si Justitie (DEJ). Pe parcursul celor trei zile de dezbateri, grupul de expertiza a reflectat asupra modalitatilor posibile si viabile de punere in practica a unei aspiratii pe termen lung ce inglobeaza trei deziderate: participarea cetateneasca activa, accesul fiecaruia la o justitie efectiva si functionarea eficienta a institutiilor publice. Avand in vedere aceste prioritati, membrii grupului DEJ au formulat solutii, au stabilit masuri practice si au programat actiuni de cercetare, de propuneri de masuri si promovare a propunerilor in sprijinul realizarii solutiilor. Aceste activitati vor putea fi derulate de catre cei interesati sa continue demersurile initiate odata cu acest Forum.

Educatie (EDU). Bazandu-se pe viziunea potrivit carei Educatia din Romania anilor 2030 va fi o prioritate asumata de societatea romaneasca in ansamblul sau, grupul a cautat solutii si masuri practice care sa transforme actualul sistem de educatie intr-unul integrat(-iv), meritocratic, echitabil si dinamic – un sistem care sa genereze continuu bunastare si coeziune prin incurajarea de valori, responsabilitate si inovatie.  In general, solutiile formulate vizeaza promovarea invatarii non-formale ca parte integranta a structurii de educatie si sustinerea sportului si a stiintelor ca aspecte esentiale din educatia viitorilor adulti.

Tehnologie si Antreprenoriat (TECH). Pentru Romania anilor 2030, este esential ca antreprenoriatul sa reprezinte o optiune profesionala viabila si accesibila, sprijinita de un cadru tehnologic modern, de institutii—publice, private si de educatie— care sa hraneasca dezvoltarea unei culturi antreprenoriale nationale. In acest context, solutiile grupului de expertiza se indreapta, in linii generale, catre promovarea extensiva a antreprenoriatului in randul publicului larg, catre educarea antreprenorului cu privire la asumarea responsabilitatii individuale in procesul de lansare de afaceri, precum si catre diminuarea distantei informationale dintre antreprenori si investitori.

Cadru de dialog. Rolul pe care LSRS l-a purtat pe parcursul evenimentului si in activitatile ulterioare acestuia a constat in facilitarea interactiunii dintre profesionistii consacrati si tinerii studenti si absolventi prezenti la Forum. Echipa LSRS s-a asigurat de existenta conditiilor optime pentru desfasurarea discutiilor, neluand parte activa in dezbateri sau in formularea celor 10 seturi de concluzii a caror publicare este initiata astazi.

Urmatoarele sinteze. In decursul saptamanii viitoare, un nou set de sinteze va fi dat publicitatii in acelasi format si in aceleasi conditii de informare.

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) este o organizatie non-guvernamentala apolitica si echidistanta, care promoveaza valorile si principiile democratice fundamentale, oferind un cadru de dialog si de actiune pentru studentii si absolventii romani din tara si din strainatate. Scopul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele educationale, profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai, precum si de a facilita contributia lor la dezvoltarea societatii civile romanesti.

Persoane de contact:

Sorana SerbanVicepresedinte Adj C&I

Sorana.Serban@lsrs.ro

0752 038 218

Maria-Magdalena ManeaEchipa de coordonare FRJ, membru

maria.magdalena.manea@gmail.com

0721 515 996

Maria-Magdalena ManeaCoordonator Grup de Expertiza Democratie si Justitie (DEJ)

Maria.Magdalena.Manea@gmail.com

Dragos PredaCoordonator Grup de Expertiza Educatie (EDU)

Dragos.Preda2@gmail.com

Dan NechitaCoordonator Grup de Expertiza Tehnologie si Antreprenoriat (TECH)

Dan.Nechita@lsrs.ro

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top