window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Forumul Romania Juna – idei pentru viitor

Forumul Romania Juna – idei pentru viitorBucuresti, 18 august 2011. Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), alaturi de partenerii sai, a organizat la Bucuresti Forumul Romania Juna – eveniment in cadrul caruia peste 200 de experti au discutat posibile directii pentru dezvoltarea Romaniei,  asumandu-si constructia viitorului pe care si-l doresc.

Mesaj de inaugurare. Deschiderea Forumului Romania Juna a fost marcata de discursul domnului Academicianprof. univ.dr. MugurConstantinISARESCU, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a vorbit despre rolul generatiei tinere in dezvoltarea Romaniei si a subliniat importanta proiectelor ulterioare ce vor urma Forumului. Initiativele pot valorifica potentialul expertilor emergenti – tineri cu performante academice si profesionale recunoscute la nivel international – in a contribui cu solutii la problemele Romaniei pe termen scurt, mediu si lung.

Ca semn de recunoastere, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a oferit domnului Academicianprof. univ.dr. MugurConstantinISARESCU o medalie pentru implinirea a 40 de ani de activitate in domeniul financiar-bancar. De asemenea, printre altii, au fost distinsi cu medalii „Putna 140 de ani de la Primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni”, pentru sprijinul acordat LSRS urmatoarele personalitati: General Marin Dragnea, Președintele Asociației Nationale a Veteranilor de Razboi, Justin Capra, inventator de renume mondial, Excelenta Sa, Domnul Ambasador Sergiu Celac, Academician Eugen Simion, Aurel Weiner, Președinte al Federației Comunitaților Evreiești din Romania, Gabriela Szabo si Petru Rares, Presedintele Institutului Bancar Roman. La Forum au participat activ reprezentanti ai Partidei Rromilor si ai altor minoritati din Romania.

Cadru pentru dialog. Ca organizator, rolul LSRS a constat in facilitarea interactiunii dintre experti emergenti si consacrati, astfel incat concluziile Forumului sa reflecte convergenta opiniilor a doua generatii. Echipa LSRS a asigurat conditiile optime pentru desfasurarea discutiilor, nefiind implicata in dezbateri si nici in formularea concluziilor.

Viziune pentru Romania urmatorilor 30 de ani. La finalul celor trei zile ale Forumului, grupurile de expertiza s-au reunit in Aula Institutului Bancar Roman (IBR), pentru prezentarea concluziilor pe baza carora va fi formulata o posibila viziune pentru dezvoltarea Romaniei in urmatorii 30 de ani. Fiecare grup de expertiza a identificat de-a lungul celor trei zile problemele majore pe care le confrunta Romania in domeniul lor specific, solutii viabile pentru aceste probleme si modalitatea in care acestea pot fi implementate. Rapoartele finale ale grupurilor de expertiza vor fi supuse dezbaterii publice in luna septembrie si publicate ulterior intr-un document ce va sintetiza directiile de dezvoltare pe care tineri experti romani si le doresc pentru Romania in perioada 2011 – 2030.

De la idei la fapte. Ca raspuns la numeroasele discutii referitoare la continuarea Forumului, in ultima zi a evenimentului a fost prezentat CAESAR – Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani. Pe termen scurt, prin CAESAR se va asigura o platforma de comunicare online si in persoana intre participantii la eveniment, astfel incat discutiile sa fie transformate in proiecte. Un exemplu in acest sens este grupul de expertiza Tehnologie si Antreprenoriat, care, in cele trei zile ale Forumului, a pus bazele unui proiect care vizeaza promovarea antreprenoriatului in randul elevilor de liceu.

Pe termen mediu si lung, CAESAR va deveni o entitate independenta de LSRS, oferind un cadru permanent si insitutionalizat pentru implementarea de proiecte si solutii discutate la Forum. CAESAR va informa institutiile statului si alte organizatii despre problemele si solutiile identificate de catre experti, devenind un participant permanent la dialogul public din Romania. LSRS va sprijini proiectele CAESAR apeland la institutiile statului roman, la partenerii sai din mediul de afaceri, din mediul ONG si din media, pastrand impartialitatea si echidistanta politica si actionand intr-un cadru si dupa principii moderne, democratice si seculare.

Concluzii. Concluziile preliminare ale Forumului Romania Juna sintetizeaza discutiile care s-au derulat in cele 10 grupuri de expertiza. Ele reprezinta opinia tinerilor experti prezenti. Acestia le vor definitiva intr-un document ce va fi disponibil online, pentru a fi supus dezbaterii publice. Pentru moment, LSRS prezinta principalele concluzii rezultate in urma Forumului, cu mentiunea ca toate acestea vor fi detaliate si argumentate ulterior:

  1. Romania are nevoie de o justiție predictibila și instituții funcționale, transparente și corecte pentru fiecare. Cetațenii acestei țari trebuie sa fie motorul și fundamentul statului roman.
  2. Tinerii experti isi doresc valorificarea diversitatii si a bogatiei noastre culturale in tara si in strainatate.
  3. Romania viitorului va fi o Romanie prospera, care sa asigure tuturor acces la bunastare. Romania viitorului poate redeveni granarul Europei, cu ferme competitive la scara mare si poate fi una in care intreprinzatorii privați vor reprezenta dinamica unei economii echilibrate și puternice.
  4. Pe scena internaționala, Romania iși poate asuma un rol diplomatic activ și va fructifica poziția deosebita de care se bucura in plan regional. De asemenea, va incheia și pune in aplicare parteneriate de importanța strategica pentru dezvoltarea ei in plan extern.
  5. In sfera energetica și a mediului, expertii propun ca Romania sa nu mai ignore soluțiile de eficientizare și liberalizare a pieței de energie și sa arate un interes sporit pentru prezervarea diversitații mediului și recuperarea a cat mai multor paduri exploatate abuziv. De asemenea, se susține organizarea unui referendum național pe tema Roșia Montana.
  6. Pentru Romania viitorului este necesara o școala de calitate, formatoare, adaptata și adaptabila la schimbarile de pe piața muncii.
  7. In opinia tinerilor experti, identitatea noastra naționala are la baza cinci atribute esențiale – respectul de sine, munca, libertatea, cumpatarea și demnitatea – si se manifesta mai ales prin: limba romana; conștiința și memoria istorica; credința și morala; tradițiile; obiceiurile și simbolurile naționale.
  8. Se doreste o Romanie pregatita din punct de vedere antreprenorial și constant actuala din perspectiva tehnologica. De aceea, ne propunem sa pledam pentru formarea antreprenoriala timpurie a persoanelor și pentru incurajarea dezvoltarii centrelor de cercetare tehnologica de inalta performanța.
  9. In privinta sanatatii populatiei se doreste atingerea unui echilibru funcțional in favoarea prevenției și nu a tratarii, in scopul vindecarii mai mult decat in scop paliativ – un echilibru care sa deserveasca pe cei activi (tineri și adulți) și sa-i sprijine pe cei in nevoie.
  10. In domeniul solidaritatii sociale expertii propun incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile, stabilizarea și creșterea populației si asigurarea coerentei dintre oferta educationala si cerintele pietei muncii.

Dupa 140 de ani, din nou la Putna. Luni, 15 august, Liga Studentilor Romani din Strainatate, alaturi de organizatiile de tineret partenere, a plecat in pelerinaj la Manastirea Putna, comemorand astfel implinirea a 140 de ani de la Primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni. Serbarea a inceput cu mesajul de binecuvantare al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si a continuat cu prezentarea concluziilor Forumului Romania Juna. Ulterior, Elena Kuji si Stefan Valentin Rusu au rostit discursurile castigatoare ale concursului A.D. Xenopol. Evenimentul s-a incheiat cu interpretarea „Baladei” lui Ciprian Porumbescu de catre talentatul violonist Tudor Andrei.

„Romania Juna este un demers pur civic, fara nici un fel de aspirații politice. Dorința noastra este ca rezultatul Forumului Romania Juna de la București și a intalnirii de astazi sa fie o platforma deschisa de idei viabile pentru Romania anilor 2030 – o Romanie democratica, meritocratica, prospera și decenta, parte integranta a Uniunii Europene.”, a sustinut Sebastian Burduja, Presedintele Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in discursul rostit la Putna.

„Romania Juna” este un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor Vimetco Alro, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank, CRIS-TIM, Omniasig, Tehnostrade, TCE 3 Brazi, Hotel Ibis si Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava.

Evenimentul se bucura de sustinerea partenerului media principal Intact Media Group si al partenerilor media Foreign Policy, Radio Romania International, Business Woman, 7Seri, Zile si Nopti, Ambition!, Business Review,Studentie.ro, Lumebuna.ro, Centruldepresa.ro, Best Resource, Stud-Life, Cariere Online, Glare Magazine, Business-edu. Metropotam.ro, Hipo.ro, Studentul.info, BusinessLive.ro, E-scoala.ro, OnlineStudent.ro, Evenimente Studentesti, Amelie.ro, Academiclink, Romania in contact, Agentia de presa RADOR, Business Cover, PR Romania.

Sustinem si ne sustin: ANOSR, USR, RYE, EDMUNDO, Educativa, Senatul Studentesc ASE Bucuresti, ASER, VIP, AEGEE Sibiu, AIESEC Bucuresti, AIESEC Romania, ASUB, ASB, Young Professionals Club, ELSA Bucuresti, ECOU, Institutul ASPEN, FDSC, APIC, LSB, ASCB.

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) asigura un cadru de organizare reprezentativ al studentilor și absolvenților romani din strainatate, promovand o puternica solidaritate intre membrii sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, precum si o atitudine pozitiva fata de perspectivele intoarcerii lor in tara dupa terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai, precum si de a facilita contributia lor la dezvoltarea Romaniei.

Persoane de contact:

Irina Nicoleta Scarlat Vicepresedinte C&I Irina.Scarlat@lsrs.ro 0720034031

Sorana Serban Vicepresedinte Adj C&I Sorana.Serban@lsrs.ro 0752 038 218

Giorgiana Ene Director Relatia cu Presa Giorgiana.Ene@lsrs.ro 0721 118 899

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top