window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Fundatia Soros Romania: Dumnezeu nu inseamna acelasi lucru pentru toti romanii (studiu).

Desi se declara credinciosi, jumatate dintre romani percep existenta lui Dumnezeu diferit de dogma principalelor biserici crestine, reiese din cercetarea Religie si comportament religios, realizata de Fundatia Soros Romania.

Desi 94% dintre cei chestionati au raspuns DA la intrebarea “Credeti sau nu ca exista Dumnezeu?”, doar 42% dintre respondenti accepta viziunea dogmei crestine, potrivit careia exista un Dumnezeu intrupat intr-o fiinta. Prin comparatie, 49% dintre romani vad puterea divina mai degraba ca un spirit sau o forta a vietii.

In timp ce credinciosii romani imbratiseaza numeroase aspecte care provin din crestinism, un numar semnificativ cred si in existenta unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legatura cu acesta: un procent semnificativ de respondenti cred in deochi – 60% dintre romani; in oameni cu puteri speciale (prezicatori, tamaduitori, clarvazatori) cred 47% dintre respondenti, inastrologie sau horoscop 25% dintre romani, iar in extraterestri – 23%.

In acelasi timp, 88% dintre respondenti cred in existenta sufletului, si un procent egal de 87% cred in pacat sau in existenta Raiului.

Aceasta abordare a fenomenului religios este vizibila si in atitudinea romanilor fata de unicitatea religiei. In timp ce 34% dintre respondenti afirma ca exista o singura religie adevarata, 38 de procente dintre conationali considera ca exista o singura religie adevarata, dar si alte religii contin unele adevaruri fundamentale. Pentru 18% dintre romani nu exista o singura religie adevarata, toate marile religii ale lumii continand unele adevaruri fundamentale.

Prezenta analiza este ultima din seria de analize ale cercetarii Religie si Comportament Religios. Raportul complet al cercetarii, continand toate informatiile date deja publicitatii si grafice explicative, impreuna cu datele tehnice ale cercetarii va fi disponibil incepand cu luna decembrie 2011 pe pagina de internet a Fundatiei Soros (www.soros.ro). Baza de date a cercetarii poate fi obtinuta, pentru utilizare academica, printr-un mesaj la info@soros.ro

Cercetarea „Religie si comportament religios” a fost realizata de o echipa de sociologi compusa din Raluca Popescu, Mirel Palada si Claudiu Tufis, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros Romania.

Datele au fost culese, in perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Esantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populatia tinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%. Chestionarele si fisa tehnica a anchetei se afla pe pagina de internet a Fundatiei Soros.

Cercetarea „Religie si comportament religios” este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.

Pe pagina noastra de internet puteti gasi analize asemanatoare dedicate:

  • portretul ateului roman
  • intolerantei romanilor
  • conservatorismului romanilor
  • comportamentului religios al romanilor
  • tolerantei religioase la romani
  • implicarii Bisericii in politica
  • constructiei Catedralei Neamului
  • dreptului la avort
  • predarii religiei in scoli

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactati pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundatia Soros Romania, ecoman@soros.ro, 0735 012 653

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top