Sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 19:00, Gala aniversară Ruxandra Donose – 30, care o prezintă pe celebra mezzo-soprană română acompaniată de Orchestra Română de Tineret, dirijor David Crescenzi, va putea fi ascultată în direct de la Ateneul Român pe paginile de facebook ale Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română şi ale Filarmonicii « George Enescu» la adresele https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana şi https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/.

Concertul va avea în program lucrări de G. Rossini, A. Vivaldi, Ch. W. Gluck, G. Rossini, G. Donizetti, P. Mascagni, F. Cilea, G. Rossini, C. Saint-Saens, G. Fauré, G. Bizet, A. Lara, publicul având ocazia să asculte în interpretarea marii noastre artiste arii binecunoscute din repertoriul liric, dintre care nu vor lipsi Aria “Che faro senza Euridice” din opera Orfeo e Euridice de Gluck, Aria “Mon coeur s’ouvre à ta voix” din opera Samson și Dalila de Saint-Saens sau celebrele Seguidilla şi Habanera din opera Carmen de Bizet.

Înaintea concertului, Ruxandra Donose declara : “Faptul că această gală aniversară se va transmite online live de la Ateneul Român pe 5 decembrie 2020, din păcate chiar și fără public, dar alături de Orchestra Română de Tineret, îl văd ca pe un semn de încredere în ceea ce va urma, în faptul că, sărbătorind 30 de ani de carieră internaţională împreună cu tineri muzicieni, alcătuim un arc peste timp, un arc de muzică, emoţie şi speranţă, întâlnindu-ne pe scenă, “pe viu” în aceste timpuri dificile. Urez La mulţi ani cu sănătate tuturor în acest decembrie cu totul atipic şi sper să revin în 2021 pe cât mai multe scene din România cu acest program aniversar.

Avem șansa de a fi contemporani cu mezzo-soprana Ruxandra Donose, o artistă aflată la apogeul unei strălucitoare cariere internaționale, într-un moment de grație artistică în care ne poate dărui interpretări unice, de referință, ale unui minunat repertoriu universal şi românesc, cu surprinzătoare extensii stilistice. Avem șansa întâlnirii cu o artistă care are dorința de a ne dărui astăzi, în plină putere a expresiei artistice, preaplinul unei experiențe de 30 de ani de prezențe continue pe cele mai mari scene ale teatrelor lirice din toată lumea. Avem șansa de a sărbători, prin persoana mezzo-sopranei Ruxandra Donose, o valoare națională pe scenele din România, pentru împlinirea a 30 de ani de carieră internaţională.

Gala aniversară Ruxandra Donose – 30 a mai fost prezentată în aer liber în septembrie la Sibiu, în colaborare cu Filarmonica de Stat din Sibiu şi la Iaşi în colaborare cu Opera Naţională din Iaşi, urmând a fi prezentată în 2021 în mai multe oraşe din România

Organizator:  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

Partener principal : Filarmonica „George Enescu”

 Cu sprijinul : Pro Contemporania, JTI, Vimetco

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, România TV, Mediatrust,  Liternet, Q Magazine.

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

BIOGRAFIE RUXANDRA DONOSE 

Numărându-se printre cei mai de seamă cântăreți ai generației sale, Ruxandra Donose a cucerit atât critica de specialitate, cât și publicul larg al principalelor teatre de operă și săli de concert din întreaga lume. În special asociată cu repertoriul liric mozartian și francez, a trecut în ultimii ani la repertoriul dramatic german, bucurându-se de succese uriașe în roluri precum Kundry în Parsifal, cu Sir Simon Rattle și Filarmonica din Berlin, Sieglinde cu Vladmir Jurowski și Orchestra Filarmonicii din Londra, Elektra în Oreste într-o producție semnată de Manfred Trojan la Opernhaus Zurich și Fricka la Grand Theatre de Geneve.

În stagiunea 2019/2020 Ruxandra Donose revine la Opera Regală Covent Garden din Londra cu Brangaene în Tristan și Isolda, o producție semnată de Christof Loy și Eboli în Don Carlo; la Opera din Viena Elektra în Oreste, o producție semnată de Marco Arturo Marelli; precum și punerea în scenă a rolului lui Sieglinde în spectacolele semi-scenice ale operelor Die Walküre la Teatro Nacional de São Carlos din Lisabona. În formulă de concert interpretează La Damnation de Faust cu Shanghai Symphony și Charles Dutoit; Ramise Arminio la Festivalul Enescu din București, Alcina in Orlando Furioso la Ceaikovski Hall din Moscova și un debut emoționant în rolul lui Judith în Bartok’s Bluebeard’s Castle cu Bamberg Symphoniker și Adam Fischer.

Un artist solicitat în numeroase concerte, Ruxandra Donose a colaborat cu orchestre de top din întreaga lume. A cântat alături de Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din München, Orchestra din Paris, Filarmonica din Londra, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Cleveland, Orcestra Simfonică din Chicago, Orchestra Simfonică din San Francisco și multe altele. De asemenea, a colaborat cu dirijori precum Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Validmir Jurowski, Charles Dutoit, Georges Pretre, Antonio Pappano, Fabio Luisi, Yannick Néguet- Séguin sau Pierre Boulez.

Apreciată pentru complexitatea personalității sale artistice, pentru întinderea ei vocală și pentru eleganta prezență scenică, este, de asemenea, o actriță talentată care a evoluat pe scene de operă din întreaga lume, precum Opera de Stat din Viena, Opera Regală Covent Garden din Londra, Opera Bastille din, Metropolitan Opera din New York, Opera din San Francisco, Opera de Stat din Bavaria, Deutsche Oper Berlin, Opera din Los Angeles, Festivalul Glyndebourne, Opera din Zürich, Grand Theatre de Geneve și multe altele.

Cele mai recente înregistrări ale sale includ Arminio pentru Decca, Tamerlano pentru Naïve și redescoperita operă a lui Caldara La Concordia dei Pianeti pentru Deutsche Grammophon, precum și primul său album solo Romance. Discografia suplimentară include Ständchen de Schubert (Philips), Stabat Mater de Dvorak cu Giuseppe Sinopoli (Deutsche Grammophon), Das Lied von der Erde de Mahler cu Michael Halasz (Naxos), Missa în B minor de Bach cu Sergiu Celibidache, Simfonia a 9-a de Beethoven cu Béla Drahos (Naxos) , Cherubino în Nunta lui Figaro cu Bertrand de Billy (Arte Nova), La Cenerentola cu Vladimir Jurowski (DVD, Opus Arte), Oedipe (Naxos), Melodii de Nicolae Bretan (Nimbus), Il Farnace de Vivaldi (EMI / Virgin) și multe altele.