Până acum s-a vorbit mult despre Millennials, despre cât de prezenți sunt aceștia în mediul digital și ce conținut preferă. După ei vine puternic din urmă Generația Z, mai exact tinerii născuți între 1995-2012, care vor reprezenta 40% din plaja de consumatori până în 2020 și vor deveni una dintre cele mai puternice forțe de cumpărare. Modul în care aceștia schimbă regulile jocului și reconfigurează așteptările privind experiențele cu brandurile este analizat în raportul Digital Recap 2018, realizat de The BridgeTM – hub-ul de social media & digital al agenției Golin – și de bloggerul Alex Ciucă (Hoinaru), disponibil pe www.digitalrecap.ro.

 „În noul nostru Digital Recap ne uităm cu îndrăzneală la un 2018 în care relevanța, măsurarea și analiza vor conta mai mult ca oricând. Tendințele de anul trecut în materie de conținut, storytelling, influencers și comunități se rafinează și se redefinesc într-o nouă ecuație a comunicării în social media. Cât de memorabil este de fapt conținutul efemer și cum se adaptează brandurile la această nouă realitate temporară a mesajelor, prin ce se diferențiază influencers de creatorii de conținut și cum influențează social media puterea de cumpărare sunt întrebările de pe agenda digitală a acestui an”, spune Irina Roncea, Deputy Managing Director, Golin.

Aflat la cea de-a șaptea ediție, raportul prezintă principalele evoluții și tendințe din mediul digital, oferind în același timp predicții și recomandări brandurilor care doresc să fie relevante pentru noua generație de consumatori. Digital Recap 2018 include articole semnate de Oana Pohrib (Digital Manager, Golin) – „Social media influencers sau creatori de conținut? Cum ne setăm obiectivele și așteptările în 2018”, „Regulile Generației Z” – și de Roxana Ionescu (Senior Digital Manager, Golin) – „No time like the present. Sau de ce conținutul efemer continuă să fie actual și în 2018”, „De la ajustarea realității la distopie nu mai e decât un pas”.

„Mă bucur că anul acesta am reuşit să ducem Recap-ul la următorul nivel prin schimbările pe care le-am făcut. Noul format ne-a permis să oferim o experienţă mult mai vizuală, iar noul nume exprimă mult mai bine ceea ce vor găsi cititorii în paginile acestui ebook. Nu în ultimul rând, site-ul www.digitalrecap.ro va completa în următoarea perioadă întregul produs de analiză pe care l-am construit în ultimii ani”, adaugă Alex Ciucă.

Una dintre principalele tendințe ale acestui an este creșterea interesului pentru conținutul efemer, care reprezintă o modalitate excelentă de a atrage și păstra atenția consumatorilor mai mult timp, dacă brandul știe cum să-și spună povestea cât mai atractiv și relevant. De asemenea, acest tip de conținut conferă mai multă credibilitate brandurilor și asigură recurența pe platformă a utilizatorilor, mânați de teama de a nu rata informații (fear of missing out). Vedeta acestui trend ramâne și în 2018 Instagram Stories, canal care atrage deja investiții masive la nivel global – aproximativ 25 de milioane de companii din întreaga lume publică stories pe Instagram.[1]

Totodată, realitatea augmentată aduce noi schimbări în interacțiunea dintre branduri și consumatori, astfel încât va crește mixul de experiențe offline-online prin elemente virtuale adăugate în timp real unei vizite în magazin sau în timpul răsfoirii unui pliant. Tot pe un trend ascendent se află și realitatea virtuală, alimentată de diversificarea și creșterea accesibilității modelelor de ochelari VR.

O altă tendință care se va accentua anul acesta o reprezintă chatbots. Numărul lor a crescut semnificativ în ultimii ani, în special odată cu lansarea funcționalității de către Facebook Messenger, în 2016. Astfel, 80% dintre business-uri le folosesc deja sau plănuiesc să le folosească până în 2020, iar piața globală de chatbots este așteptată să atingă 1,23 miliarde de dolari în 2025[2].

Mai multe tendințe și insights pe fiecare canal în parte, precum și tradiționala recapitulare a principalelor evenimente din social media & digital pot fi găsite în raportul Digital Recap 2018, disponibil gratuit pe www.digitalrecap.ro.

Despre Golin România

Golin, The Relevance Agency, este azi o echipă de +40 profesioniști, care #goallin în fiecare zi pentru clienții săi.

Golin este singura agenție de PR din România care a câștigat, pentru al patrulea an consecutiv, titlul de Agenția #1 în topul realizat de Biz & Unlock. Tot în 2017, Golin a devenit prima agenție din România care a obținut Grand Prix și titlul de Rețeaua Anului la festivalul internațional de creativitate Golden Hammer, câștigând și marele premiu al festivalului IAB MIXX Awards.

De asemenea, Golin este singura agenție din România care a câștigat, în același an, locul 1 în cele mai importante competiții ale industriei locale: Agenția Anului la Romanian PR Award 2014,  Agenția #1 în topul Biz PR Awards 2014 și #1 în preferințele bloggerilor români. Este multiplu premiată şi finalistă la festivaluri locale şi internaţionale precum ADC*RO, Cristal Festival, CSR Awards, European Excellence Awards, IPRA Awards, Romanian PR Award, Sabre Awards, Webstock, Internetics, IAB MIXX Awards.

Golin România este afiliată la una dintre cele mai valoroase reţele internaţionale de PR, Golin Worldwide. Acesta este primul birou din Europa Centrală şi de Est al companiei americane care deţine în total peste 50 de agenții în America, EMEA si APAC.

În România, Golin este membră a grupului Lowe, din care mai fac parte MullenLowe (advertising), Initiative (media), Profero (digital), Medic One (comunicare în domeniul medical și farmaceutic) și BPN (media).

Pentru mai multe informații, vizitați http://golin.ro sau pagina de Facebook Golin Romania.

[1] https://www.omnicoreagency.com/instagram-statistics/, 24 decembrie 2017

[2] https://marketinginsidergroup.com/content-marketing/everything-need-know-chatbots-online-business/, februarie 2018