window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Greenpeace Romania – Comunicat de Presa

  • aaa_Advertising4U.ro-Platforma _de_Promovare_ONLINE

Exeter/Hamburg – Pesticidele afectează cel mai mult fermierii, familiile de agricultori și oamenii care locuiesc în regiuni unde se practică agricultura industrială. Aceasta este concluzia unui nou raport publicat astăzi de Greenpeace

Un nou raport publicat de Greenpeace, “Pesticides and our Health – A Growing Concern” prezintă dovezi clare care demonstrează că expunerea la anumite pesticide este asociată cu diferite forme de cancer, maladii neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer și boli ale nou-născuților. Pesticidele care la ora actuală sunt permise și pot fi folosite pe câmpurile europene pot ridica o gamă largă de probleme de sănătate prin expunere, fie din cauza lucrului direct cu substanțe toxice, fie prin alimentele consumate. Publicarea raportului urmează deciziei recente a Organizației Mondiale a Sănătății de a reclasifica glifosatul, cel mai folosit erbicid la nivel mondial, drept posibil cancerigen, această substanță chimică fiind folosită timp de decenii.

Greenpeace solicită eliminarea urgentă din folosință a pesticidelor chimice sintetice și trecerea la agricultura ecologică.

Christiane Huxdorff, Campaigner Greenpeace pentru agricultură ecologică: „Este rușinos că cei care ne produc hrana și familiile lor poartă povara toxică a acestui sistem eșuat al agriculturii industriale. Acest raport arată clar cum pesticidele nu pot fi considerate niciodată ‘sigure’ și demonstrează încă o dată că trebuie făcută urgent trecerea spre agricultura ecologică – pentru o hrană sănătoasă și pentru agricultori sănătoși.

Raportul “Pesticides and our Health – A Growing Concern” [1]însumează concluziile unor studii actuale axate pe investigarea pesticidelor, aplicarea sau consumarea lor, care contribuie la un număr crescând de probleme de sănătate care afectează fermierii, lucrătorii din sere și familiile acestora. Există dovezi clare că expunerea la aceste substanțe chimice este corelată cu anumite tipuri de cancer. Unele sugerează că anumite pesticide (de exemplu piretroizii sintetici) pot afecta sistemul imunitar și cel hormonal, reprezentând și un important un factor de risc adițional pentru unele boli cronice, precum astmul.

Expunerea la pesticide, în general, reprezintă un factor de risc în plus pentru mai multe boli cronice, unele persoane prezentând un risc crescut față de efectele dăunătoare din cauza moștenirii genetice. Expunerea la pesticide în timpul sarcinii aduce alte riscuri în plus pentru copilul în dezvoltare deoarece unele dintre aceste substanțe sunt transmise direct fătului. Se consideră că efectul acestei expuneri prenatale la pesticide se manifestă prin posibile defecte la naștere și o probabilitate crescută pentru întârzierea procesului de dezvoltare cognitivă.

Având în vedere diversele căi de expunere la chimicalele din casă, alimente și mediu, riscurile asupra sănătății copiilor mici sunt în creștere, pentru că rata lor de expunere este mai mare iar organismul lor metabolizează mai încet. Pesticidele care sunt toxice pentru sistemul nervos includ pesticide organofosforice (OPP) și unele pesticide carbamice, piretroizi și neonicotinoide.

Chiar și la niveluri mici de expunere, unele dintre aceste substanțe chimice pot duce la degradarea stării de sănătate pe termen lung. În concluzie, dovezile sunt clare și există nevoia urgentă pentru a reduce expunerea umană la aceste substanțe chimice periculoase.

În lumina acestor descoperiri științifice, există semnale de îngrijorare crescânde referitoare la folosirea pe scară largă a pesticidelor în Europa, iar Greenpeace solicită Comisiei Europene și celor care realizează politicile europene să elimine folosirea pesticidelor chimice de sinteză în agricultură. Ar trebui acordată prioritate interzicerii pesticidelor care au proprietăți cancerigene, sunt mutagene sau sunt toxice pentru sistemul reproducător (categoria I și II CMR), celor care intervin în sistemul hormonal (EDC), cât și a substanțelor chimice cu proprietăți neurotoxice.

Este nevoie urgent ca cercetările din fonduri publice să se îndrepte spre agricultura ecologică pentru a sprijini fermierii să poată elimina dependența de substanțele chimice sintetice. A venit timpul să adoptăm instrumente care să ajute biodiversitatea pentru a controla dăunătorii și a ajuta terenurile, ecosistemele și sănătatea agricultorilor noștri,” concluzionează Huxdorff.

Greenpeace lansează o platformă online pentru a atrage atenția asupra aspectelor defectuoase ale agriculturii industriale și invită oamenii să adopte anumite măsuri pentru a contracara sistemul deficitar. Alătură-te mișcării pentru o hrană sănătoasă prin acceptarea unor provocări personale pe #IKnowWhoGrewIt.

Note:

[1] Allsop, M; Huxdorff, C; Johnston, P; Santillo, D; Thompson, K (2015) “Pesticides and our Health – A Growing Concern”  Raport Tehnic al Laboratoarelor de cercetare Greenpeace

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top