Greenpeace Romania

Vasul nostru, Arctic Sunrise, s-a întors și are o misiune nouă. După ce a fost reținut un an de zile în custodie rusească, în urma unui protest pașnic împotriva forajelor petroliere în Arctica, vasul a fost acum eliberat, reparat și relansat la apă. Încă o dată va acționa împotriva planurilor pentru proiecte poluante, bazate pe combustibili fosili – de această dată, în largul coastelor spaniole, amenințate de foraje petroliere.

Activiștii de pe Arctic Sunrise – și din toată Europa – fac un apel pentru energie curată, chiar în săptămâna în care liderii UE sunt pe cale să ia o serie de decizii cruciale despre sistemul energetic al UE pentru decenii de acum înainte. Ei vor dezbate cum anume să reducă schimbările climatice, inclusiv prin folosirea unui procent mai mare de energie regenerabilă și măsuri de eficiență energetică. Sper că politicienii care vor fi prezenți vor demonstra curaj și putere.

Săptămâna trecută voluntarii au ocupat o platformă petrolieră de pe coasta Siciliei pentru a-și demonstra solidaritatea cu mulți italieni care se opun forajelor petroliere marine din zonă.

Luni, activiștii au escaladat clădirea emblematică a lui Willy Brandt, din Berlin (de asemenea și sediul partidului social democrat german, parte din coaliția de guvernare) pentru a protesta împotriva folosirii cărbunelui.

Vinerea trecută, activiștii au proiectat un mesaj simplu: „Securitate energetică=energie regenerabilă și eficiență” pe una dintre cele mai poluante și ineficiente centrale pe cărbune din Grecia, transmițând un mesaj pentru un viitor al energiei mai curate și mai sigure.

Acești activiști transmit un mesaj care să reamintească lumii ceea ce rezultă din sondaj după sondaj, în Europa: oamenii vor mai puțină exploatare a combustibililor fosili, o utilizare mai intensă a energiei regenerabile și măsuri mai ample de eficiență energetică.

Aceste două strategii sunt cea mai clară și directă modalitate de a acționa referitor la schimbările climatice. Aceasta să fie oare săptămâna în care politicienii vor asculta?

Mesajul nostru pentru liderii UE este foarte clar: nu stați cu brațele încrucișate în timp ce ne îndreptăm spre schimbări climatice catastrofale, doar pentru că nu aveți coloana vertebrală politică să modernizați sistemul energetic învechit și poluant.

Acești lideri pozează și dau din umeri, însă știu foarte bine ce au de făcut. Ei trebuie să cadă de acord că singura cale de a opri schimbările climatice este să accepte complet nevoia pentru mai multă energie regenerabilă și pentru implementarea unor mai bune măsuri de eficiență energetică.

Alegerea este simplă iar sarcina lor la summitul UE din această săptămână este să pună bazele acestui demers.

Dacă cineva nu este sigur cu privire la ceea ce își doresc oamenii, luați un tren spre orice destinație din Europa și vedeți. Ferme care folosesc turbine eoliene. Acoperișuri tapetate cu panouri solare. De fapt, 60% din energia regenerabilă din Germania este folosită de gospodării, ferme și cooperative. Viitorul energetic este aproape, însă trebuie să accelerăm procesul.

Vrem să știm că atunci când o clădire de birouri este renovată și folosită pentru un nou scop, permisele și acordurile solicită aplicarea celor mai ridicate standarde de izolare.

Vrem să știm că orice autobuz și automobil nou folosit în oraș folosesc cât mai puțin combustibil fosil, devenind astfel și mai ieftin.

Vrem  ca clădirile guvernamentale să instaleze panouri solare pe acoperișurile lor, nu doar pentru a reduce factura la curent dar și pentru a reflecta voința electoratului.

Vrem să reducem miliardele de euro plătite de europeni pentru importurile de combustibili fosili, iar o parte din aceste fonduri să fie direcționate spre stabilirea unui sector al energiei regenerabile care să fie credibil și inteligent, care să încânte investitorii și să creeze locuri de muncă. Deja este demonstrat că un scenariu al energiei regenerabile ar crea mai multe locuri de muncă.

Toate aceste lucruri ar ajuta la atenuarea schimbărilor climatice, care, dacă nu acționăm, vor duce la costuri mult, mult mai ridicate în viitor.

Voluntarii Greenpeace și cetățenii europeni vor să reamintească liderilor politici că poate ei nu văd aceste lucruri, dar noi suntem cu ochii pe ei și nu le vom tolera aceleași argumente răsuflate.

Nu vă prefaceți că locurile de muncă sunt motivul demarării lucrărilor de foraj petrolier. Distrugerea turismului din insulele Canare nu ajută economia Spaniei.

Nu vă prefaceți că este prea costisitor să avem energie regenerabilă. Noua centrală nucleară propusă din Marea Britanie va fi una din cele mai costisitoare generatoare de energie din lume.

Nu vă prefaceți că este vorba despre logică sau că un sistem energetic mai bun nu este realist. Proiectarea unui viitor sustenabil, modern, sigur, care ne protejează căminul – planeta, adică – este cea mai logică și realistă alegere, de fapt, singura.

Să sperăm că în această săptămână, politicienii vor avea curaj și vor demonstra că sunt demni de voturile noastre.

Articol de Virag Kaufner, Project leader, EU Powershift Energy