window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Guvernul României şi-a afirmat clar susţinerea JOT 2020 – Braşov

“CIO solicită Guvernului – şi vom avea decizia aceasta – să garanteze cu până la maxim 17,2 milioane de dolari, în cazul în care nu se obţin bugetele aşa cum s-a prezentat în dosarul de azi. M-am angajat să fac acest lucru în numele Guvernului României“, a declarat miercuri prim-ministrul Victor Ponta, în conferinţa de presă susţinută la Braşov.

Premierul Victor Ponta, alături de ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, preşedintele COSR, Alin Petrache, şi primarul George Scripcaru, precum reprezentanţi ai instituţiilor implicate în procesul de candidatură a Braşovului la organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2020, s-a aflat miercuri la Primăria Braşov pentru a participa la videoconferinţa organizată cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), în vederea evaluării dosarului de candidatură al Braşovului. . „Am adus toate lămuririle privind candidatura noastră şi în următoarea perioadă vom face ce ni s-a mai solicitat pentru clarificarea unor cerinţe“, a declarat primarul George Scripcaru, în legătură cu videoconferinţa.

„Am depus la dosarul de candidatură garanţii şi am vrut să particip şi la această discuţie cu CIO pentru a reitera sprijinul Guvernului. Cred că România poate organiza în 2020 acest eveniment, care este unul atât al Braşovului şi al localităţilor din jur, cât şi al României. Deşi suntem în competiţie cu un competitor puternic (Lausanne, Elveţia, n.r.), sunt convins că şi în prezent, şi în 2020, Braşovul are ceea ce în trebuie pentru organizarea unui astfel de eveniment.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Alin Petrache, s-a arătat optimist cu privire la şansele Braşovului de a organiza JOT în 2020. „ A fost o întâlnire video reuşită pentru noi. Comisia de evaluare a observat faptul că ne dorim organizarea acestui eveniment şi există sprijin pentru derularea acestuia. Sper că ceea ce s-a văzut a fost faptul că România e sprijinită şi îşi doreşte cel mai mare eveniment sportiv pe care l-a organizat vreodată. Sperăm ca la 31 iulie, la Kuala Lumpur, Braşovul să câştige“, a declarat preşedintele COSR. Obţinerea dreptului de organizare a JOT ar fi un punct important şi pentru strategia Ministerului Sportului şi Tineretului. „Este un punct important în strategia noastră, să atragem cât mai multe evenimente internaţionale, pentru ca publicul din România să aibă ocazia să îşi susţină acasă sportivii favoriţi“, a spus Gabriela Szabo.

Pentru ediţia de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020, România a propus până acum desfăşurarea a zece probe din patru discipline sportive. Printre acestea se numără schi biatlon şi fond, schi alpin, combinată nordică şi sărituri, snowboard, patinaj artistic, patinaj viteză şi hochei. La acestea s-ar mai putea adăuga bob şi/sau curling, şi half-pipe-ul, o competiţie de snowboard pe o pistă specială, ce poate fi amenajată în Poiana Braşov. „În primul rând, va trebui să amenajăm o sală de curling, iar locaţia pentru aceasta am stabilit-o deja în zona de Sub Tâmpa, lângă Baza de Agrement. Va fi necesară însă şi amenajarea unei piste de half-pipe pentru snowboard, pe care o putem amenaja în Poiană. Reprezentanţii CIO ne-au transmis că este necesar şi un patinoar de antrenamente, iar acesta poate fi construit pe o structură provizorie pe terenurile de mini fotbal de lângă Patinoarul Olimpic. În ceea ce priveşte competiţiile de patinaj viteză, luăm în calcul locaţia din Poiana Braşov, unde se pot executa restul amenajărilor necesare”, a precizat primarul Braşovului, George Scripcaru.

Potrivit primarului George Scripcaru, atuurile Braşovului rămân distanţele mici dintre bazele de competiţie, precum şi condiţiile foarte bune de cazare şi masă, “satul olimpic” fiind asigurat în hotelurile de trei, patru şi cinci stele din Braşov, în timp ce Lausanne are distanţe foarte mari între locaţii (chiar şi de 150 de kilometri) şi un sat olimpic cu camere de tip cămin studenţesc.
În mai 2013, România a fost invitată să comunice Comitetului Olimpic Internaţional numele oraşului care va candida pentru organizarea celei de-a treia ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret, care va avea loc în anul 2020. Braşovul şi-a depus candidatura în 28 noiembrie 2013, iar semnarea procedurii de candidatură a avut loc în 12 decembrie 2013. Singurele oraşe care şi-au anunţat candidatura sunt Braşov, România, şi Lausanne, Elveţia. Organizarea acestei competiţii ar aduce la Braşov în jur de 1.400 de sportivi cu vârste între 15 şi 18 ani şi încă 4.000 de membri ai delegaţiilor. Dacă oraşul gazdă va fi desemnat Braşovul, competiţia va fi organizată în perioada 9-18 februarie 2020, aceasta fiind, potrivit oficialilor primăriei, perioada cea mai propice din punct de vedere meteorologic, indicată de datele statistice. Decizia finală se va lua în cadrul summitului CIO de la Kuala Lumpur, din iulie 2015.

Go to Top