#Concert | Orchestra de Cameră Radio

Pianistul Horia Maxim, considerat unul dintre pianiștii de referință ai generației sale, va concerta la Sala Radio miercuri, 10 mai 2016, ora 19.00, alături de Orchestra de Cameră Radio, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Gabriel Bebeșelea. Programul serii va debuta pe ritmuri de muzică latino-americană, cu piesa Fuga con Pajarillo, semnată de compozitorul venezuelean Aldemaro Romero. Vor urma Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian și orchestră, op. 19 de L. van Beethoven și Serenada pentru coarde în mi major, op. 22, de A. Dvořák.

Pianistul Horia Maxim a colaborat, în peste 500 de concerte, cu majoritatea orchestrelor simfonice din România și a susținut numeroase recitaluri camerale în Germania, Franța, Italia, Austria, Israel, Japonia și România.

 Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii de Stat Transilvania, al Filarmonicii de Stat din Sibiu şi dirijor al Operei Naţionale din Cluj-Napoca, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai talentați tineri dirijori români.

 Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

 Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biografii

 GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” și al Filarmonicii de Stat Sibiu și Dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Admirat pentru entuziasmul și muzicalitatea sa, reputația lui a crescut substanțial și rapid în ultimii ani, concertând cu orchestre precum: Orchestra Națională Radio, Filarmonica “George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio, Opera Națională București, Philharmonic Chamber Orchestra of London, Kazakhstan State Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica G. Rossini etc.

Stagiunile următoare includ concerte și spectacole cu National Philharmonic of Russia, the Hungarian National Philharmonic, Janaček Philharmonic Orchestra, Zagreb Philharmonic Orhcestra, Kammerorchester Berlin, Wiener Kammerorchester, printre altele.

În vara lui 2016 a debutat în Rossini Opera Festival de la Pesaro, unde a dirijat producția de “Il Viaggio a Reims”.

La doar 29 de ani, Gabriel Bebeșelea este deja recunoscut ca fiind “unul din cei mai talentați dirijori nascuți în ultimele decenii în România” (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 septembrie 2011) și e câstigător al premiului întâi la „Lovro von Matačić” Conducting Competition (Zagreb 2015) și al premiului întâi la “Jeunesses Musicales” Conducting Competition (București 2010). Gabriel Bebeșelea a fost semifinalist al “Donatella Flick” London Symphony Orchestra Conducting Competition în 2014 și semifinalist al Gustav Mahler Competition Bamberg Symphony în 2016. Recunoscut și ca dirijor de operă, Bebeșelea a câștigat premiul pentru “Cel mai bun dirijor” în cadrul Galei Operelor Naționale în 2014.

În 2011 a câștigat o bursa de asistent la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să asiste la repetițiile și concertele celor mai mari dirijori ai prezentului: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman and Eliahu Inbal.

În continuare, în 2015, Gabriel Bebeșelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciați dirijori: cu Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter și cu Kurt Masur la Aurora Classical Festival.

Una dintre pasiunile lui Gabriel Bebeșelea este să lucreze cu tineri muzicieni. Începând din 2011 este Dirijor Principal al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei și dirijează regulat Orchestra Română de Tineret.

În 2010 a absolvit studiile de licență la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbarcea. Doi ani mai târziu a absolut studiile de master din cadrul Universității Naționale de Muzica București la clasa maestrului Horia Andreescu. În prezent este doctorant al Universității Naționale de Muzică sub îndrumarea Prof. Dan Dediu.

În prezent este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postgraduale la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului la clasa maestrului Mark Stringer.

HORIA MAXIM

 „…un interpret captivant, cu un tuşeu superb şi o tehnică impecabilă, sobru, dar cu o sensibilitate voit „bine temperată”, cu o inteligenţă şi o claritate în exprimare regăsite în construcţia riguroasă şi fluentă, având şi anvergură şi strălucire şi poezie…”

(Anca Florea – www.onlinegallery.ro)

Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, Horia Maxim este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. Anvergura staturii sale de interpret este sugerată, nu  mai puţin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta în abordarea unui repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist – colaborator, în peste 500 de concerte, al majorităţii orchestrelor simfonice din România – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (ex. Maxim Quartet – grup constituit în anul 2011) în recitaluri camerale susținute pe scene din Germania, Franța, Italia, Austria, Israel, Japonia și, bineînțeles, din țara sa de origine.

Horia Maxim este invitat să participe, frecvent, la festivaluri naţionale şi internaţionale, câteva dintre cele mai importante fiind Europäische Wochen Festspiele (Passau, Germania), Festivalul Internațional George Enescu (București), Israel Festival (Ierusalim), Nuova Consonanza (Roma). Realizările sale cuprind numeroase înregistrări, Horia Maxim interpretând, printre altele, un număr semnificativ de creaţii muzicale în primă audiţie. De asemenea, a înregistrat variate lucrări pianistice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii.

În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, în cadrul Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti. În această calitate este invitat, deseori, să susțină importante proiecte de educație (cursuri, competiții) românești și internaţionale.