Horia Mihail Foto Virgil Oprina

După ce a străbătut mai bine de 3500 de km, încântând cu muzica lui Mozart numeroşi spectatori, Turneul Pianul Călător a ajuns pe 23 şi respectiv 25 aprilie la Sala Radio din Bucureşti, unde 2000 de spectatori au asistat la două evenimente ce au adus bucurie în sufletul melomanilor.

Pe 23 aprilie, în recital, Horia Mihail a interpretat două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană. Întâlnirea cu acest compozitor a fost atât pentru pianist, cât şi pentru public, un moment special: “Este un compozitor al simțămintelor, al gândurilor și al trăirilor care se succed cu o repeziciune fantastică’’, a spus pianistul.

“Mi s-a părut impecabil.”. “Este o încântare să-l ascultăm pe Horia Mihail. Mi-a plăcut foarte mult cât de sobră era scena,.. așa încât să te poți concentra numai asupra muzicii. Muzica împodobea totul. Foarte așteptat. Un proiect de succes. Felicitări” , au spus spectatorii.

În seara de vineri, 25 aprilie, în premieră, Horia Mihail, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a fost solist şi dirijor în acelaşi timp, interpretând alături de colegii săi din Orchestra Naţională Radio concertele nr. 12 în la major K 414, nr. 20 în re minor K 466 şi nr. 23 în la major K 488 pentru pian şi orchestră.A fost o adevărată provocare pentru Horia Mihail şi o surpriză plăcută pentru publicul bucureştean, care l-a văzut pentru prima dată în această postură, similară cu aceea pe care Mozart însuşi o avea în faţa orchestrei, protagonistul fiind răsplătit cu minute în șir aplauze pentru adevărata performanţă a serii.

În calitate de iniţiatoare a proiectului Pianul Călător, Oltea Şerban-Pârâu a declarat : “Este foarte greu să reuşeşti să aduci pe acelaşi palier cultura şi intervenţia socială, iniţiativele publice şi finanţările private, este greu să te lupți cu mentalitățile, dar faptul că turneul Pianul călător a ajuns la a patra primăvară mă face să cred că lucrurile frumoase pe care le poate face radioul public pentru cei care au nevoie de ele ar putea continua, aşa cum se întâmplă din 1928, de când a luat fiinţă. Iar componenta culturală a vieții noastre ar trebui privită cu mai multă atenție de fiecare dintre noi, pentru că ea poate reprezenta un reper la care te poți întoarce de fiecare dată.

După un popas Sânnicolau Mare alături de al doilea pian călător şi după ce va zbura peste ocean, la New York, Horia Mihail va reveni împreună cu Pianul Călător, ca şi anul trecut, în parcurile bucureştene, acolo unde a fost primit cu mult entuziasm şi in 2013 de simplii trecători sau de melomani de toate vârstele şi condiţiile, încântaţi să petreacă o oră în aer liber în compania muzicii de cea mai bună calitate. Recitalurile vor avea loc în 10 mai în Parcul Herăstrău şi 11 mai în Parcul Cişmigiu, cu sprijinul ARCUB.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Itinerar Pianul Călător 2014

Tulcea, 21 MARTIE, Teatrul Jean Bart, Recital Pianul călător

Bârlad, 22 MARTIE, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul călător

Mediaş, 25 MARTIE, Sala Traube, Recital Pianul călător

Deva, 26 MARTIE, Teatrul de Artă, Recital Pianul călător

Tecuci, 28 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Roman, 29 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Piteşti, 3 APRILIE, Casa de Cultură, Concert cu orchestra

Sibiu ,4 APRILIE, Sala Thalia, Recital

Braşov, 5 APRILIE, Sala Patria, Recital

Braşov, 10 APRILIE, Sala Patria, Concert cu orchestra

Târgu Mureş, 14 APRILIE, Palatul Culturii, Recital

Oradea, 17 APRILIE, Sala Filarmonicii, Concert cu orchestra

Bucureşti, 23 APRILIE, Sala Radio, Recital

Bucureşti ,25 APRILIE, Sala Radio, Concert cu orchestra

Sânnicolau Mare, 26 APRILIE, Castelul Nako, Recital Pianul călător

New York , 4 mai, Klavierhaus, Recital

Bucureşti , 10 MAI, Parcul Herăstrău, Recital Pianul călător

Bucureşti, 11 MAI, Parcul Cişmigiu, Recital Pianul călător

Chişinău ,14 MAI, Sala cu orgă, Recital

Eveniment recomandat de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, Senia Music

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche, Continental Hotels

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Direcţia Municipală de Cultură Mediaş, Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Mixt Tecuci , Casa de Cultură Tecuci , Primaria Municipiului Tecuci, Casa de cultură din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Filarmonica de stat din Piteşti, Filarmonica de stat din Sibiu , Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare, Sala cu orgă din Chişinău, ICR New York.

Foto Virgil Oprina

Go to Top