Pianul calator Herastrau 2013 Foto_Virgil Oprina

La două picnicuri cu muzică 100% Mozart au fost invitaţi bucureştenii la sfârşitul saptămânii trecute când, ca şi anul trecut, Horia Mihail însoţit de un pian de concert adevărat, pus la dispoziţie de Radio România, a poposit în foişoarele din parcurile Herăstrău şi Cişmigiu (pe 10 şi 11 mai 2014), unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Evenimentele sunt parte a Turneului Naţional „Pianul Călător”, ediţa a IV-a, care se va încheia după un ultim recital, pe 14 mai, la Sala Cu Orgă de la Chişinău. Turneul este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Radio România Cultural.

Invitaţia a fost acceptată cu mult entuziasm de melomani sau simpli trecători, unii sosind la foişoare cu mult timp înainte de începerea recitalurilor pentru a putea vedea chiar momentul în care pianul călător a sosit în parc, a fost descărcat, montat şi acordat.

Apoi copii, părinţi şi bunici au avut prilejul să asculte frumoasele sonate, rondouri şi fantezii ale lui Mozart care au fost pe placul tuturor, indiferent de vârstă. În jurul foişoarelor din parcuri s-a aşternut o tăcere plină de respect pentru actul artistic, trecătorii au coborât vocea şi au rămas să asculte o muzică ce le-a oferit exact ceea ce căutau în frumoasele după-amieze de primăvară în aer liber: sentimentul de linişte şi armonie.

„Am venit să ascult Mozart, este foarte interesant şi diferit faţă de fiecare prilej cu care am ascultat Mozart până acum. Este intervenţia păsarilor, a vântului, a altor trecători ce sunt surprinşi. Dar cred că asta a fost şi intenţia interpretului, să se integreze într-o viaţă activă”.

„A fost excelent, un eveniment ce a făcut ziua mai frumoasă. Nu mă aşteptam să am parte de un regal muzical în parc. Aş mai fi stat încă o oră în picioare, fără probleme”, au declarat câţiva dintresutele de bucureşteni s-au oprit din plimbarea lor atraşi de ineditul acestor evenimente şi de muzica lui Horia Mihail. Deopotrivă pianul şi pianistul au devenit vedete, fiecare fiind admirat şi răsplătit cu aplauze.

”Este foarte interesant să vezi cum oameni care, de altfel, poate nu au legătură cu muzica clasică se opresc şi chiar le face plăcere ce aud. Sunt bucuros şi cred că pe unii dintre ei îi voi regăsi în sala de concert, acesta fiind şi scopul unor evenimente ca acestea, în spaţii mai puţin convenţionale”, declară Horia Mihail.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Eveniment recomandat de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, Senia Music

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche, Continental Hotels

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Direcţia Municipală de Cultură Mediaş, Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Mixt Tecuci , Casa de Cultură Tecuci , Primaria Municipiului Tecuci, Casa de cultură din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Filarmonica de stat din Piteşti, Filarmonica de stat din Sibiu , Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare, Sala cu orgă din Chişinău, ICR New York.

Go to Top