window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Duminica, 14 noiembrie, Opera Nationala Bucuresti (ONB) va darui iubitorilor muzicii clasice un eveniment special: premiera operei I due Foscari (Cei doi Foscari). Tragedia lirica a fost compusa de Giuseppe Verdi pe un libret scris de Francesco Maria Piave, dup piesa lui George Gordon Byron.

Subiectul operei trateaza ultimele zile ale dogelui venetian Francesco Foscari si inlaturarea sa din functie in 1457, tema lucrarii fiind construita in jurul conflictului dintre dragostea paterna si sentimentul datoriei. Familia dogelui cade victima unei uneltiri perfide, fiul dogelui (Jacopo) fiind acuzat de tradare si expulzat, iar tatal fiind nevoit sa pronunte sentinta.

Premiera operei verdiene a avut loc la Teatro Argentina din Roma, pe 3 noiembrie 1844. In 1847 I due Foscari a fost prezentata in Franta si Italia, iar un an mai tarziu in Marea Britanie si Statele Unite. De-a lungul timpului au mai avut loc reprezentatii ocazionale ale acestei opere, cele mai recente fiind productiile de la Teatro alla Scala din Milano (1988), Royal Opera House din Londra (1995), Teatrul San Carlo di Napoli (2000), Sarasota Opera din Florida, SUA (2008).

Creatia compozitorului Giuseppe Verdi a fost interpretata in premiera in Romania in aprilie 2010, in Foyerul Galben al Operei Nationale Bucuresti, in varianta de concert cu pian. Evenimentul a fost o productie a Studioului Experimental de Opera si Balet Ludovic Spiess (SEOB) din cadrul ONB, ca parte a proiectului Opera Rara, care isi propune sa ofere publicului capodopere putin cantate pe scenele lirice din Romania si din lume.

Spectatorii ONB vor avea ocazia sa asiste acum la premiera in varianta de opera in concert. Orchestra, corul pregatit de maestrul Stelian Olariu si solistii vocali vor evolua sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Din distributie fac parte artistii: Eugen Secobeanu (Francesco Foscari), Hector Lopez (Jacopo Foscari), Mariana Colpos (Lucrezia Contarini), Mihnea Lamatic (Jacopo Loredano), Serban Cristache (Barbarigo) si Simonida Lutescu (Pisana).

Scenografia este semnata de Adriana Urmuzescu, iar regia ii apartine Andei Tabacaru-Hogea.

B-dul Mihail Kogalniceanu, nr.70-72, sector 5, Bucuresti
Telefon: 021 314 69 80
E-mail:onb@operanb.ro
http://www.operanb.ro

Go to Top