Inapoi la Argument Patapievici-Liiceanu_foto Radu Sandovici.

Începând din luna decembrie 2013, Radio România Cultural transmite lunar înregistrarea conferinţelor “Înapoi la Argument”, serie de evenimente ce are loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Conferinţele îl au ca moderator pe Horia Roman Patapievici care intră în dialog cu personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti.

Pe 28 noiembrie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, invitatul lui Horia-Roman Patapievici a fost Gabriel Liiceanu, iar cei doi au discutat despre Securitate și istoria recentă a României. Tema întâlnirii, legată și de cel mai recent volum publicat de Gabriel Liiceanu, „Dragul meu turnător”, a fost „Viaţa cotidiană a Securităţii din punctul de vedere al victimei“.

“Tribunalul la care îl cheamă Gabriel Liiceanu pe turnătorul generic este acesta: De ce ţi-ai trădat natura morală? Nu este vorba de un tribunal al oamenilor, ci un tribunal al lui însuşi” , spune Horia Roman Patapievici în cadrul conferinţei

 „Când am citit dosarul, în 2006, am avut un şoc, dar, ce încerc să spun mereu, este că e vorba, de fapt, de o societate bazată pe o supraveghere totală, care funcţionează  ca un perpetuum mobile”, este mărturisirea lui Gabriel Liiceanu din aceeaşi seară.

Înregistrarea acestui dialog care s-a desfăşurat în faţa unui public numeros va putea fi ascultată marţi, 17 decembrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural.

Partener: Grupul Humanitas

Foto Radu Sandovici.