Media Fact Book 2017

Agenția Initiative estimează pentru 2017 o creștere a pieței de media din România similară cu cea de anul trecut, de 10%, potrivit celei de-a XXI-a ediții a raportului Media Fact Book. Astfel, piața de media locală va ajunge la valoarea de 403 milioane de euro, de la 366 milioane de euro în 2016, și, dacă acest ritm de creștere se va menține în anii următori, este așteptată să atingă din nou vârful înregistrat în 2008 în anul 2020.

„Anii 2015 și 2016 au adus pentru piața de media cele mai mari creșteri de după criză, iar acest trend este așteptat să continue. Această evoluție pozitivă depinde, însă, și de factori ce țin de economia țării, fiind astfel ajutată anul trecut de creșterea consumului intern pe fondul creșterii salariului mediu pe economie, dar și al scăderii TVA. Cu toate acestea, consumul de media pe cap de locuitor, situat în 2016 la valoarea de 17 euro, este mult sub nivelul de cca. 70 euro înregistrat la nivel global și incomparabil cu cel de peste 150 euro atins în țările din vestul Europei”, afirmă Alexandra Olteanu, Managing Director, Initiative.

Deși ponderea digitalului crește în mod constant în ultimii ani, România rămâne totuși o piață puternic dominată de TV. Ținând cont de versatilitatea ofertei de posturi TV comerciale, combinată cu un declin în audiențe pe principalele categorii de public vizate, dar și cu o creștere susținută a veniturilor din publicitate în 2016 și 2017, prețurile TV se află sub o puternică presiune inflaționistă. Totuși, acest canal a fost principalul motor al pieței de media anul trecut, cu o creștere de 13%, cea mai mare de după 2009, ajungând la valoarea de 240 de milioane de euro.

Digitalul, cu o cotă de piață de 18%, nu și-a atins încă potențialul în România, comparativ cu alte țări, dar este așteptat să se apropie în anii următori de nivelul înregistrat în Europa. În 2016, digitalul a crescut cu 12% la 64 milioane de euro. În ceea ce privește perspectivele de creștere, publicitatea video asociată acestui tip de conținut și mobile-ul vor aduce cele mai bune rezultate în viitorul apropiat, alimentate de accesarea tot mai mare a internetului de pe smartphone, la viteze foarte ridicate. Facebook-ul crește cel mai repede, fiind mediul în care petrecem cel mai mult timp – are 6,9 milioane de utilizatori zilnici (dintre care 6,1 milioane îl accesează zilnic de pe dispozitivele mobile).

Radio-ul este un alt canal media care a crescut în 2016, cu 5% față de 2015, ajungând la valoarea de 20 milioane de euro. Consumul mediu zilnic de radio este în prezent de 96 minute, acest canal fiind utilizat în special pentru promoții si campanii tactice.

OOH-ul a rămas la un nivel stabil de 28 de milioane de euro. În ciuda instabilităților legate de cadrul legislativ, bugetele de publicitate OOH sunt solide pentru următorii ani, existând chiar și unele perspective de creștere a investițiilor în outdoor.

Printul a înregistrat încă un an de declin în ceea ce privește numărul de cititori, tirajele și bugetele, cauzat de preferința tot mai mare pentru celelalte canale, dar și de lipsa de diferențiere între titlurile din aceeași categorie. Astfel, în urma unei scăderi de 10%, piața de print a ajuns la valoarea de 14 milioane de euro.

Modul de alocare a bugetelor între canalele media va fi ușor diferit în 2017: TV-ul este așteptat să crească din nou cu încă 10%, online-ul cu 15%, radio-ul cu 13% (cea mai mare creștere a sa de până acum), OOH-ul se va majora cu 5%, iar printul va continua să scadă, dar cu un procent mai mic, de doar 5%.

Media Fact Book este singurul raport de analiză a pieţei româneşti de media şi publicitate, ghid editat anual de agenţia Initiative, începând din 1997. În plus față de anii precedenți, ediția din 2017 include o analiză a pieței de media din Europa Centrală și de Est și un capitol nou despre Big Data. Raportul integral poate fi descărcat în format digital la www.mediafactbook.ro.

Despre Initiative

Initiative este una din cele mai mari reţele independente de media din lume, asigurând servicii specializate de planificare şi cumpărare de media, de strategie, consultanţă de media şi new media.

Initiative este membră a Interpublic Group of Companies şi este afiliată reţelei internaţionale Initiative Worldwide. În România, Initiative este membră a grupului de companii din care mai fac parte agenţiile MullenLowe, Golin, Profero, Medic One și BPN.

Pentru mai multe informații vă rugăm accesați: http://www.mediafactbook.ro, Facebook sau pe LinkedIn.