„Înmulțirea inteligentă”: inovația biotehnologică a viitorului care dă rezultate azi

Greenpeace International își anunță sprijinul pentru Selecția Asistată de Markeri (MAS) sau Înmulțirea Inteligentă, ca și cale de dezvoltare a anumitor trăsături ale plantelor de care este nevoie pentru a face față provocărilor agriculturii din ziua de azi: de la rezistența la boli la adaptarea climatică.

MAS este o biotehnologie folosită la înmulțirea convențională a plantelor, care produce noi varietăți de culturi folosite de fermieri din lumea întreagă.

Dr. Janet Cotter de la Greenpeace International Science Unit, declară:

MAS este o biotehnologie inovativă de perspectivă pentru viitor dar care deja are un impact pozitiv asupra fermierilor în prezent, ajutându-i să gestioneze o serie de provocări. Acest tip de tehnologie poate acoperi decalajul dintre cunoștințele fermierilor și abordarea oamenilor de știință, și poate livra cel mai bun rezultat din ambele perspective.”

Raportul Greenpeace „Smart Breeding: The Next Generation” revizuiește diversele caracteristici pe care MAS le aduce diferitor culturi agricole de pe diferite continente. Studiile de caz includ:

  • Gestionarea factorilor biologici de stres – precum virușii, fungii, bacteriile, buruienile și insectele;
  • Gestionarea stresului fizic și chimic – seceta, salinitatea solului, inundațiile;
  • Creșterea concentrației de micronutrienți din plantele agricole;
  • Obținerea de grâne de calitate mai ridicată.

În prezent, MAS este folosită pentru fermieri în China, India și Indonezia pentru a contracara mana frunzelor de orez, provocată de o bacterie, în Nigeria și Tanzania este folosită pentru a da maniocului rezistență la virusul mozaic african; în America de Nord, fermierii folosesc această tehnică pentru a da culturilor de grâu rezistență la infecțiile fungice.

Spre deosebire de MAS, ingineria genetică este o tehnologie demodată, care, în ciuda campaniei de promovare, nu a reușit să livreze rezultatele promise. De exemplu, orezul „Golden”: după 20 de ani de studii, proiectul este încă în stadiul de cercetare, din cauza rezultatelor agronomice slabe,” a adăugat Cotter.

Greenpeace cere ca guvernele, companiile și filantropii să investească în sprijinirea mai multor practici de agricultură ecologică și tehnologii inovative precum MAS, care ar putea contribui la trecerea spre un model de agricultură ecologică, care să ofere oamenilor hrană sănătoasă, în contextul schimbărilor climatice, fără a dăuna mediului înconjurător.

Note

1: http://irri.org/golden-rice/faqs/what-is-the-status-of-the-golden-rice-project-coordinated-by-irri

Raportul ‘Smart Breeding: the next generation’ este disponibil la http://www.greenpeace.org/smartbreeding2014/