window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPECA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.
Dezvoltand inovatia tehnologica pentru beneficiari, ICPE-CA creste competitivitatea acestora atat in Romania, cat si in Europa. Activitatea de cercetare desfasurata promoveaza dezvoltarea economica a societatii si conduce la bunastarea sociala, in compatibilitate cu mediul inconjurator.

Pentru o mai buna intelegere a ingineriei tisulare, in cazul interactiunii celulelor multiscalare cu o suprafata biomateriala, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, impreuna cu Universitatea Politehnica Bucuresti- Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale, Universitatea Bucuresti- Centrul de Cercetari de Biochimie si Biologie Moleculara, Universitatea POLITEHNICA Bucuresti – Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, Institutul de Chimie Fizica „Ilie Murgulescu”, SC R&D Consultanta si Servicii – R&D, Universitatea Sapientia – Fundatia Sapientia si Universitatea OVIDIUS din Constanta – Facultatea de Inginerie Mecanica, Industriala si Maritima, a derulat un proiect denumit Interactii bio/non-bio implicate in designul tesuturilor tari.
In vederea atingerii obiectivului amintit, in cadrul proiectului au colaborat cercetatori din diverse domenii, cum ar fi stiinta si ingineria materialelor, chimia organica, biofizica, electrochimie, biologia moleculara, analiza statistica.
Rezultatele proiectului, pana in acest moment, s-au concretizat in realizarea unor materiale avansate, ceramice, cu structura 3D, biocompatibile, cu aplicatii in ingineria tisulara, stomatologie, ortopedie.
Avantajele utilizarii acestor materiale se fructifica in cazul unor defecte osoase, unde regenerarea tesuturilor este mai eficienta daca defectul osos este umplut cu o matrice poroasa pe baza de fosfati de calciu, permitandu-se o buna vascularizare a tesutului.
Un alt avantaj al acestor materiale este faptul ca se pot obtine o varietate de tipuri, cu diferite dimensiuni, forme si compozitii chimice, si nu exista riscul de transmitere a bolilor.

Gabriela Iosif
Consilier Relatii Publice INCDIE ICPE-CA
Splaiul Unirii 313, sector 3, Bucuresti
office@icpe-ca.ro
http://www.icpe-ca.ro

2014-01-29T14:46:46+02:0031 mai 2010|Categories: COMUNICATE DE PRESA|Tags: , , |
Go to Top