window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Internetul reprezinta noul mediu pentru raspndirea de programe periculoase care ataca telefoanele mobile de tip smartphone, precum si pentru lansarea de catre infractorii cibernetici a comenzilor specifice pentru controlul retelelor de tip „botnet” mobile, a avertizat Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager Kaspersky Lab, In prezentarea „Malware-ul mobil si Internetul: mit sau realitate?” sustinuta in cadrul Kaspersky Lab Security Analyst Summit.

Primul exemplar de malware mobil care folosea Internetul pentru a functiona a fost creat de un hacker ucrainean in 2004, insa interesul cibercriminalilor pentru astfel de programe periculoase nu s-a manifestat decat recent. Astfel, in perioada iunie 2009 – iunie 2010, 35% din malware-ul mobil detectat opera prin intermediul Internetului.
Explicatia este data de faptul ca telefoanele mobile inteligente devin din ce in ce mai populare. In 2009, cota de piata pentru segmentul smartphone-urilor era de 14.2% la nivel mondial, iar Institutul Gartner estimeaza o creStere a acesteia pana la 18.6% . Reducerile de pret pentru activarea serviciilor de Internet mobil i-au deteminat pe utilizatori sa aleaga telefoane care ofera posibilitatea navigarii online si a transferului de date. Dar aceasta tendinta se concretizeaza in mai multe oportunitati de exploatare pentru infractorii cibernetici.
Noile versiuni de malware care tintesc dispozitivele mobile inteligente prezinta o gama larga de functionalitati, precum capacitatea de a descarca alte programe periculoase, detectarea conexiunilor la Internet sau crearea de noi conexiuni, redirectionarea catre site-uri infectate sau lansarea de atacuri phishing. Cercetarile realizate de Kaspersky Lab arata ca retelele botnet ce au in componenta numai telefoane mobile infectate vor fi asemanatoare cu retelele botnet standard (compuse din PC-uri). De exemplu, acestea vor putea trimite spam, vor putea fura date confidentiale in masa si vor avea capacitatea de a initia atacuri de tip DDoS etc.
Denis Maslennikov afirma ca malware-ul care ataca telefoanele mobile de tip smartphone va deveni mult mai complex si „personalizat” pentru fiecare sistem de operare mobil. In acelasi timp, utilizatorii de computere vor acorda o atentie din ce in ce mai mare dispozitivelor mobile, acestea din urma avand capacitatea de a inlocui treptat desktop-urile.
Versiunea completa a prezentarii sustinute de Denis Maslennikov poate fi accesata aici: www.kaspersky.com

Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab este cel mai mare producator de solutii de securitate informatica din Europa si locul patru la nivel mondial.Compania ofera unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejeaza utilizatorul de virusi, spyware, crimeware, hackeri, phishing si spam. Produsele Kaspersky detin o rata superioara de detectie, avand cel mai rapid timp de raspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, retele de mari dimensiuni si sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltata de Kaspersky este utilizata la nivel mondial in produsele si serviciile furnizorilor de top ai solutiilor de securitate de pe piata IT.
Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele stiri legate de malware, consultati www.securelist.com.

Andrei Savu
Premium Communication
e-mail: andrei.savu@premiumpr.ro
tel: 0747.303.093

Ionut Tecuceanu
Premium Communication
e-mail: ionut.tecuceanu@premiumpr.ro
tel: 0755.060.117
office@kaspersky.ro
http://www.kaspersky.ro

Go to Top