Aparat RMN total Acibadem

Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății sunt extrem de îngrijorătoare: 8 milioane de persoane își pierd anual viața din cauza cancerului, iar una dintre cauzele acestei situații grave este depistarea bolii în stadii avansate.

“Am remarcat o creștere a numărului de cazuri de cancer de prostată, asociat cu înaintarea în vârstă. De asemenea, cancerul de plămâni este și el frecvent, din cauza fumatului. Diagnosticăm des și cancere de sân, dar incidența lor este constantă la acest moment. Cancerul de col uterin este în scădere grație programelor de screening și controalelor regulate la care apelează femeile. Dacă ne referim la România, în multe situații, cancerele sunt foarte agresive pentru că de obicei bolnavii ajung la medic atunci când boala este deja în stadiu avansat”, spune dr. Ozlem Er, specialist oncolog de top în cadrul clinicilor Acibadem.

În aceste condiții, recomandările forului mondial al sănătății vizează detectarea precoce a bolii care oferă șanse maxime de vindecare. Una dintre metodele performante de depistare a tumorilor maligne este scanarea corporală completă prin RMN. Aceasta are multiple beneficii pentru orice persoană care dorește informații precise despre starea de sănătate. Scanarea organismului nu presupune iradiere, nu doare, oferă imagini de mare acuratețe ale diverselor organe și sisteme și este recomandată mai ales pacienților care s-au confruntat cu afecțiuni maligne în familie. Printr-o examinare RMN pentru întregul corp, se obţin imagini foarte detaliate, astfel încât, de multe ori, se pot observa lucruri care nu sunt evidenţiate radiologic sau prin alte teste, cum ar fi o ecografie.

“În prezent, este o metodă de neînlocuit în evaluarea tumorilor maligne de os și de țesut moale pentru că dă posibilitatea medicului să obțină date de mare rezoluție în 3 planuri diferite asupra localizării și dimensiunii tumorii, cât și asupra proximității față de structuri critice pentru vase de sânge sau nervi”, spune profesorul doctor Harzem Ozger, medic Acibadem și profesor la Universitatea de Medicină din Istanbul.

Sedentarismul este o altă “maladie” a acestui secol, dar riscurile sale sunt enorme pentru sănătate: pe lângă faptul că provoacă boli cardiovasculare, lipsa activității fizice poate duce la creșterea riscului de cancer renal cu 77 la sută și al celui de vezică urinară cu 73 la sută, se arată într-un studiu recent al oncologilor americani. În aceste condiții, o scanare completă prin rezonanță magnetică este recomandată tuturor celor care stau mult pe scaun, merg doar cu mașina sau fac sport extrem de rar.

“Până la această oră, medicii din clinicile Acibadem au efectuat peste 2000 de scanări complete prin rezonanță magnetică în scopul prevenției. În clinicile noastre, au ajuns mulți români care au facut RMN-ul total, iar dintre aceștia, câțiva și-au descoperit cancere în stadiu incipient. Vorbim despre tumori cerebrale, de sân și de ficat, ale căror șanse de vindecare au crescut spectaculos, fiind depistate la debutul bolii”, spune Tatiana Bulubica, manager pentru România al clinicilor Acibadem.

Primul aparat de rezonanța magnetică a fost folosit în lume în 1980 și de atunci până astăzi, milioane de oameni au apelat la această investigație extrem de sigură. La ora actuală, dispozitivele folosesc softuri extrem de performante care permit scanarea întregului corp în doar 45 de minute, prețul unei astfel de investigații fiind de doar câteva sute de euro.

Despre Acibadem

 Acibadem Hospitals Group este cel mai apreciat furnizor de servicii medicale private în Turcia încă din 1991 și face parte dintr-o rețeaua mondială International Healthcare Holdings, al doilea lanț de servicii medicale din lume. Acibadem operează 17 spitale generale cu servicii complete și 13 clinici ambulatorii. Acibadem furnizează servicii comprehensive de diagnostic și tratament angajând profesioniști din domeniul sănătății de cel mai înalt calibru, folosind tehnologie medicală de ultimă oră și funcționând la standarde medicale acreditate la nivelul excelenței. Mii de români merg an de an la spitalele Acibadem, în special în centrele oncologice, cardiologice, de fertilitate, de medicină sportivă și de transplant.