Invitatie la Putna – Incursiune in trecut, viziune pentru viitor! / 15 august 2011

Acasa/COMUNICATE DE PRESA, cursuri / educatie, fundatii / asociatii / ONG-uri/Invitatie la Putna – Incursiune in trecut, viziune pentru viitor! / 15 august 2011

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), alaturi de partenerii sai, lanseaza catre tinerii din tara si din strainatate invitatia de a sarbatori impreuna, pe 15 august, implinirea a 140 de ani de la primul Congres al Tinerilor Romani de Pretutindeni.

Bucuresti, 8 august. La 140 de anide la Marea Serbare de la Putna si de la Primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), impreuna cu partenerii sai – majoritatea marilor organizatii de studenti si de tineret din Romania – lanseaza Forumul Romania Juna (Bucuresti, 12-14 august) si invita pe toti tinerii romani la pelerinajul de la Putna (15 august). La Romania Juna, tineri romani din tara si de peste hotare se reunesc pe parcursul a trei zile pentru a trasa o noua viziune de dezvoltare a tarii noastre. Participantii doresc sa transmita un mesaj civic de constientizare a rolului pe care generatia tanara il are, inevitabil, in conturarea Romaniei de maine.

Incursiune in trecut. La 15 august 1871 avea loc primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni. Cu toate ca vremurile erau potrivnice, peste 3.000 de tineri romani, din toate provinciile romanesti, s-au adunat la Putna, din dorinta de a defini noi directii pentru tara. Ii aveau in frunte pe Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu, A.D. Xenopol si alte mari personalitati ale vremii. Desi relativ putin cunoscut, momentul Putna 1871 a constituit ocazia perfecta de solidarizare a acelei generatii de tineri in jurul unor valori si obiective comune. Prin unitate, idealism, competenta si incredere, acea generatie a pus bazele Statului Roman modern.

O viziune pentru viitor. Astazi, sub sintagma “Romania Juna: Inainte, impreuna!”, Liga Studentilor Romani din Strainatate lanseaza o invitatie si un apel la implicare civica catre tinerii romani din toate colturile lumii. Pe 15 august, la Putna, reprezentanti ai tinerilor vor prezenta propria lor viziune pentru viitorul Romaniei, o Romanie democratica, prospera si decenta. Desi vizeaza problematici complexe si esentiale pentru dezvoltarea durabila a tarii, evenimentul Romania Juna nu urmareste scopuri politice, ci doreste doar transmiterea unui mesaj de responsabilizare civica catre toti tinerii romani. Prin acest demers, LSRS incearca sa asigure un cadru liber de dezbatere pentru toti cei care doresc sa participe la conturarea unor directii viabile pentru Romania anilor 2030.

Forumul Romania Juna. In perioada 12 – 14 august, cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei, se vor reuni la Bucuresti peste 100 de specialisti consacrati si emergenti, impartiti pe 11 domenii de expertiza. Impreuna, acesti tineri cu o inalta calificare academica si experienta profesionala, vor discuta cateva dintre prioritatile posibile de dezvoltare pentru Romania si le vor sintetiza in „Programul Romania Juna”, document ce va fi prezentat in varianta initiala pe 15 august si apoi va fi supus unei largi dezbateri publice, la care vor putea participa toti tinerii romani.

Putna la 140 de ani. Dupa incheierea Forumului Romania Juna de la Bucuresti, tinerii vor avea ocazia sa ia parte la evenimentul de la Putna, chiar pe locurile istorice unde avea loc la 1871 primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni. Participantii la acest pelerinaj sunt rugati sa completeze formularul disponibil online la

https://spreadsheets.google.com/a/lsrs.ro/viewform?hl=en&formkey=dFpoUEZhVWgxbzNQa3B6Y0FQaVpSYlE6MQ#gid=0.

Astfel, pe 15 august, la Putna, are loc intalnirea unei generatii care, departe de a fi o generatie pierduta pentru Romania, are responsabilitatea de a-si asuma propriul viitor comun. In contextul acestui eveniment, manastirea Putna are in primul rand o semnificatie istorica. De aceea, evenimentul este deschis tuturor tinerilor romani indiferent de etnie sau confesiune religioasa.

Programul complet al evenimentului: http://www.romania-juna.eu/eveniment/program/

Romania Juna: Inainte, Impreuna!

„Romania Juna” este un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor Vimetco Alro, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank, CRIS-TIM si Omniasig.

Evenimentul se bucura de sustinerea partenerului media principal Intact Media Group si al partenerilor media Foreign Policy, Radio Romania International, Business Woman, 7Seri, Zile si Nopti, Ambition!, Business Review,Studentie.ro, Lumebuna.ro, Centruldepresa.ro, Best Resource, Stud-Life, Cariere Online, Glare Magazine, Business-edu. Metropotam.ro, Hipo.ro, Studentul.info, BusinessLive.ro, E-scoala.ro, OnlineStudent.ro, Evenimente Studentesti, Amelie.ro, Academiclink, Romania in contact, Agentia de presa RADOR, Business Cover, PR Romania.

Sustinem si ne sustin: ANOSR, USR, RYE, EDMUNDO, Educativa, Senatul Studentesc ASE Bucuresti, ASER, VIP, AEGEE Sibiu, AIESEC Bucuresti, AIESEC Romania, ASUB, ASB, Young Professionals Club, ELSA Bucuresti, ECOU, Institutul ASPEN, FDSC, APIC, LSB, ASCB.

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) asigura un cadru de organizare reprezentativ al studentilor si absolventilor romani din strainatate, promovand o puternica solidaritate intre membrii sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, precum si o atitudine pozitiva fata de perspectivele intoarcerii lor in tara dupa terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai, precum si de a facilita contributia lor la dezvoltarea Romaniei.

Persoane de contact:

Irina Nicoleta Scarlat Vicepresedinte C&I Irina.Scarlat@lsrs.ro 0720034031

Sorana Serban Vicepresedinte Adj C&I Sorana.Serban@lsrs.ro 0752 038 218

Giorgiana Ene Director Relatia cu Presa Giorgiana.Ene@lsrs.ro 0721 118 899

Go to Top