window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Istoria CINEMA-ului in 12 capodopere, din 11 Noiembrie / Bucuresti

Fundatia Calea Victoriei va invita in data de 11 noiembrie la cursul de Istoria CINEMA-ului, sustinut de Anca-Yvette Gradinariu.

6 cursuri, saptamnal; durata unui curs: 3 ore

Cele 12 filme alese pentru acest curs nu sunt atat capodopere de necontestat, cat borne care au deturnat drumul de pana atunci al cinema-ului, pelicule ce au modelat cinema-ul si publicul care le-a vazut.

Prin cele 12 repere, acest crash course va vorbi despre evolutia limbajului, inovatiile tehnice, inventarea genurilor, explozia showbiz-ului, recunoasterea cinematografului ca o a saptea arta, eroi si anti-eroi, minimalism si extravaganta, Hollywood si Europa, mercenari si autori, despre creatori si divele lor, ascensiuni si prabusiri, moda si underground, staruri si public. Va zugravi intreg background-ul in care aceste opere au fost create.

Cele 12 filme sunt suficiente ca sa cuprinda efervescenta epoca muta, revolutia stilistica adusa de filmul rusesc mut si de expresionismul german, fabuloasa si suprinzatoarea expansiune hollywoodiana din timpul marii depresiunii, inovatoarele curente europene postbelice, noul cinema american, descoperirea cinema-ului asiatic si epoca moderna a blockbusterelor.

Discutiile vor fi vii, lipsite de didacticism, pline de informatii sintetice si de conexiuni care sa-i ofere cursantului o imagine globala asupra istoriei cinematografului, dar fara a ocoli nici indispensabilele detalii picante si fragmente youtube. Cursul va cuprinde vizionarea unor secvente cheie din filmele mentionate in lista de mai jos, precum si al unor secvente semnificative din alte filme interesante din diverse epoci.

FILMELE care vor fi analizate la cursuri sunt:

1. CRUCISATORUL POTEMKIN
2. METROPOLIS
3. S-A INTAMPLAT INTR-O NOAPTE
4. PE ARIPILE VANTULUI
5. CETATEANUL KANE
6. HOTII DE BICICLETE
7. RASHOMON
8. CU SUFLETUL LA GURA
9. PSYCHO
10. TAXI DRIVER
11. RAZBOIUL STELELOR
12. PULP FICTION

sandra@victoriei.ro
raluca@victoriei.ro
http://www.victoriei.ro

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top