window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Istoria religiilor - de la Religiile preistorice la NeopaganismFundatia Calea Victoriei va invita din 11 iunie la un atelier de istoria religiilor: Spiritualitate si Natura : de la Religiile preistorice la Neopaganism, cu lectorul Mario Barangea.

Religie in afara templelor si ideologiilor? Pentru a afla raspunsul trebuie sa coboram adanc in timp, pe firul emotiilor religioase stravechi.

Legatura omului cu Natura se poate recunoaste de-a lungul unui spectru care porneste de la spaima si se termina la fascinatie.

In ce consta de fapt venerarea Naturii? Este aceasta forma de cult o parte a culturii? Mai concret: care ar putea fi diferentele dintre cult si cultura, dintre cultura si Natura?

In Natura nu exista politica, doctrine, relatii economice etc. Iar toate acestea sunt specifice religiilor comunitare. Care este deosebirea dintre religia institutionalizata si cultul genuin?

Adaugam la aceste intrebari cateva posibile raspunsuri redate intr-un discurs in parte filosofic, in parte psihologic, dar povestit simplu, care va investiga relatiile spiritualitate si/sau/vs. natura pentru a avea o imagine clara a morfologiei religioase implicate in acest binom.

Temele atelierelor sunt:

1. ”Toate sunt pline de Zei”. Aceasta afirmatie a lui Thales din Milet pune in legatura orice fenomen din Natura cu o anumita putere divina specifica, cu un zeu. Lumea celor vechi era astfel explicata – prin echivalarea principiilor cu zeii.

2. Deificarea Naturii. Daca socotim ca rationalitatea si gandirea magica au o origine comuna, putem reconstrui modul de percepere al Naturii ca pe un animatism. Despre intelegerea cultelor Naturii.

3. Cunoasterea de sine prin contemplarea Naturii. O expunere despre sacralitatea cosmosului.

4. Dumnezeu in Natura sau Natura indumnezeita? Cateva elemente de teologie antica prin metoda comparativa.

5. Cultele Naturii – de la Totemism la Wicca.

Lector: Mario Barangea

Data incepere: 11 Iunie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5; Frecventa: saptaminal, marti

Cost: 200 ron; Cost redus (studenti, pensionari): 180 ron

Loc: Popa Soare nr 40, etaj 1 – Fundatie

Inscriere la contact@victoriei.ro

Go to Top