Pe baza rezultatelor parțiale, se pare că avem două opțiuni de guvernare în Italia: o coaliție de dreapta, compusă din Frații Italiei, Liga Nordului și Forza Italia sau o guvernare ipotetică formată din Forza Italia și Partidul Democratic. Populismul este o mișcare cu popularitate în creștere în Italia, dar, din moment ce Mișcarea Cinci Stele este reticentă în a intra în negocieri cu alte partide, riscurile politice nu par iminente. Rezultatele parțiale nu schimbă, însă, foarte mult perspectiva pesimistă asupra Italiei.

Principala caracteristică a Italiei este că, indiferent de instabilitatea politică sau de partidul aflat la putere, stagnarea economică este dominantă de mai bine de două decenii. Rezultatul final al alegerilor nu va schimba situația. Următorul guvern nu va fi capabil să aplice politici fiscale mai relaxate, în pofida promisiunilor electorale, pentru că trebuie să respecte ținta de deficit stabilită de UE. Dimpotrivă, s-ar putea ca noul guvern să se lovească de un orizont economic și mai dur în următoarea perioadă.

Indicatorul nostru favorit, impulsul de creditare, care conduce economia reală, a intrat într-o perioadă de contracție, având acum valoarea de -2% din PIB. Încetinirea creșterii economice pe care o anticipăm nu e o supriză, având în vedere haosul din sistemul bancar, performanța scăzută a productivității și investițiile reduse.

Perspectiva economică s-ar putea deteriora odată ce BCE va începe să normalizeze politica monetară (până la finele lui 2018), ceea ce ar determina o creștere a prețului capitalului pentru Italia. În pofida alegerilor, spreadul obligațiunilor pe 10 ani Italia-Germania a atins aproape cel mai scăzut nivel post-criză, de 1.30%, față de 5% cât avea în timpul crizei datoriilor suverane din Europa. Cu toate acestea, nivelul e ridicol de scăzut și trebuie să ne imaginăm că dobânda va mai crește în Italia până la finele lui 2018 sau în cursul lui 2019, aducând și mai multe datorii și mai puțină creștere.

Pur și simplu nu văd cum următorul guvern de la Roma poate evita un nou “deceniu pierdut” pentru Italia.

Analiza Christopher Dembik, director analiză macro Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo) ) este specialist de top în investiții și tranzacționare online multi-active ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondat în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Londra, Paris, Zurich și Dubai.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa