window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

JTI contribuie la un regal muzical cu ocazia bicentenarului Franz Liszt.

JTI Romania contribuie la sustinerea turneului Ani de pelerinaj, organizat de Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR), cu prilejul aniversarii a 200 de ani de la nasterea marelui compozitor Franz Liszt. Turneul consta intr-o serie de recitaluri ale cunoscutului pianist Horia Mihail, desfasurate in 12 orase din Romania, in perioada 1-21 aprilie.

Programul concertelor cuprinde exclusiv muzica semnata de Franz Liszt. In prima parte a turneului, Horia Mihail sustine recitaluri in Sibiu, Brasov, Cluj-Napoca, Baia Mare, Targu Mures, Iasi. In cea de a doua parte, pianistul va porni din Capitala, dupa un recital care va avea loc pe 15 aprilie la Sala Radio, spre Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbraveni si Medias. Horia Mihail va fi insotit de un vechi pian al SRR, recent restaurat, care va fi donat comunitatii locale din Medias, ultima destinatie a turneului.
Donatia face parte dintr-un program mai amplu, initiat de Radio Romania Cultural si Horia Mihail, desfasurat pe parcursul a trei ani, prin care cat mai multe sali de concert din orasele mai mici vor fi dotate cu instrumente performante.
Ideea turneului a pornit chiar de Franz Liszt. In anii 1846 si 1847, compozitorul maghiar a sustinut in tarile romane un turneu de concerte fara precedent, primite de public cu mult entuziasm. Pianul compozitorului a calatorit pe Dunare, iar apoi a fost transportat cu diverse atelaje, dintr-o localitate in alta. Multe dintre concertele turneului au avut un caracter umanitar, Liszt donand onorariul in scopul infiintarii unei scoli, catre saraci sau diverselor asociatii de muzicieni.
Pianistul Horia Mihail a debutat in orasul sau natal, Brasov, interpretand Concertul in Re major de Joseph Haydn, la varsta de 10 ani. De atunci, a concertat de peste 200 de ori, cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania, inclusiv cu Filarmonica George Enescu din Bucuresti si cu Orchestra Nationala Radio.
Horia Mihail a sustinut concerte, recitaluri solo si de muzica de camera in 18 tari, pe patru continente. Subtilitatea ritmica, articulatia atmosferei si a culorii sunetului au fost de un fel pe care aceasta muzica (Prokofiev) o primeste foarte rar, scrie ziarul Boston Globe, dupa una dintre aparitiile sale.
Dupa o perioada de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov in toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii si membru al deja cunoscutei formatii Romanian Piano Trio, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma. Incepand din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, calitate in care a sustinut mai multe concerte la Sala Radio, in turnee in tara, la Roma, in decembrie 2009, precum si la Expozitia Mondiala de la Shanghai, in iulie 2010.

JTI Press Office
talida.giambasu@jti.com
http://www.jti.com

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top