window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');
  • Lansare Stepan Project - Lumina

Lansare Stepan Project - LuminaIlie Stepan lansează triplul album “Lumina”, ultima parte a unei trilogii care a început cu “Sensul vieții” și a continuat cu dublul album “Undeva, în Europa…”. Prezentat deja publicului timișorean, în luna noiembrie, materialul va beneficia și de o lansare bucureșteană. Evenimentul se va produce pe 5 decembrie, de la ora 20:00, în Club A, loc pe care Ilie Stepan îl denumește “leagănul rock-ului şi folk-ului românesc”.

“Lumina” apare sub titulatura Stepan Project și conține trei CD-uri şi un booklet de 80 de pagini. Este un proiect fără precedent în istoria rock-ului românesc, finalizat după unsprezece ani de muncă, la care și-au adus contribuția zeci de artiști. Nu numai muzicieni, dar și pictori, fotografi, graficieni, cineaști și scriitori.

O altă premieră pentru România este aceea că DVD-ul care însoțește albumul “Lumina” vine cu o versiune SURROUND 5.1.

Ilie Stepan este una dintre marile legende ale rockului românesc. Compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor şi producător de muzică de teatru şi film, dar şi de alte proiecte artistice, realizator de radio și televiziune. Fondator al grupului Pro Musica și autorul unuia dintre cele mai impresionante cântece ale revoluției române: “Timișoara”.

Așa sumară cum este, această prezentare spune multe despre Ilie Stepan. Dar, despre acest muzician unic în România,vorbește cel mai bine cea mai recentă dintre realizările sale.

“Lumina” este o mare epopee de tip fusion. 33 de piese pe cele trei CD-uri. 3 bonus tracks-uri. 7 slideshow-uri. 3 videoclipuri. 2 landscape-uri pe DVD. Sunet Surround 5.1. Peste cinci ore şi jumătate de muzică. Zeci de instrumente, de la cele arhaice (frunză, cimpoi, ţambal, cobză, vioară cu goarnă, toacă, taragot, caval) până la cele specifice unui concert rock. Rapsozi populari, coruri religioase, soliști de operă, muzicieni folk, pop, rock și jazz. Instrumentişti de muzică electronică şi computerizată.

„Muzica, în opinia mea, este în primul rând o formă de energie, o energie pozitivă. În muzica pe care o scriu eu, conceptual, există trei mari dimensiuni: dimensiunea credinţei, dimensiunea ancestralului (a originii, a pământului pe care calci şi care este de mii de ani tot acolo) şi dimensiunea urbană, contemporană, de zi cu zi. Între aceste trei dimensiuni se înscriu toate energiile noastre, înmagazinate în piesele pe care le lucrăm. Eu sunt un om cu credinţă în Dumnezeu şi nu pot să concep că un artist adevărat este un om fără credinţă. În muzică nu există reţete, există multă muncă şi mai mult sau mai puţin har de la Dumnezeu. Dacă munceşti mult şi nu realizezi nimic, înseamnă că trebuie să te laşi. Dacă munceşti mult şi realizezi câte ceva, înseamnă că eşti dotat, iar dacă munceşti mult şi realizezi mult, înseamnă că eşti ales. Ca și la precedentele două părţi ale trilogiei, şi la «Lumina» am avut bucuria de a colabora cu muzicieni care sunt vârfuri în domeniile lor muzicale, care ne-au onorat prin prezenţa şi prestaţia lor, şi cărora le mulţumim şi pe această cale. Albumul «Lumina» este prinosul de dragoste şi recunoştinţă pe care-l dăruim, cu toată sinceritatea, semenilor noştri şi, mai presus de toate, rugăciunea noastră către Dumnezeu“, spune Ilie Stepan.

Lista muzicienilor care i-au stat alături lui Ilie Stepan la realizarea acestui proiect grandios este deosebit de lungă și ne vom limita doar la menționarea unora dintre ei: Dixie Krauser, Horea Crișovan, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Tavi Iepan, Vasile Dolga, Vlady Cnejevici,Liviu Butoi, Doru Iosif, Adrian Dinu, Ovidiu Rusu, Carol Bleich.

Go to Top