window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Lansarea oficiala a CD-ului: BACH. Sase suite pentru violoncel solo, interpretate de RAZVAN SUMA

Lansarea oficiala a CD-ului BACH. Sase suite pentru violoncel solo, interpretate de RAZVAN SUMA

foto: Adrian Stoicoviciu

Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a susţinut între 1 şi 21 martie 2012 turneul naţional solo Vă place BACH?. Desfăşurat în opt oraşe din ţară, evenimentul a reprezentat o premieră extraordinară: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Spectacolele au constituit o demonstrație  de virtuozitate tehnică şi sensibilitate artistică, într-un eveniment complet de muzică şi proiecţii multimedia. Turneul a fost organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis”, coproducător al  evenimentul fiind  Radio România Muzical.

O dată cu acest turneu, Răzvan Suma a propus publicului o altă premieră în România:  prima înregistare completă pe CD a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.

Miercuri, 9 mai, cei care nu au apucat să îl asculte încă pe Răzvan Suma sau cei care doresc sa îl revadă au posibilitatea să asiste la lansarea oficială a CD-ului „BACH. Şase suite pentru violoncel solo” interpretate de Răzvan Suma. Evenimentul va fi organizat în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, în pauza concertului susţinut de artist alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Eckart Hübner. Programul serii cuprinde lucrări ale compozitorilor Jacques Ibert, Camille SaintSaëns şi Georg Friedrich Händel.

La lansare vor lua cuvântul – împreună cu violoncelistul Răzvan Suma – Liliana Staicu – redactor şef Radio România Muzical şi director artistic al Formaţiilor Muzicale Radio, celebrul violoncelist şi profesor Marin Cazacu şi violistul Răzvan Popovici, director al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo şi al casei de producţie Sonoro Records.

Despre realizarea acestui disc, Răzvan Popovici declară: „Johann Sebastian Bach – Şase suite pentru violoncel solo” arată că există entuziasm, dăruire şi consecvenţă şi în această zonă a muzicii culte în România şi ne încurajează în demersul nostru de a dezvolta mai departe platforma Sonoro Records prin noi apariţii de înaltă ţinută, atât din punct de vedere interpretativ, cât şi din cel al design-ului şi al prezentării. Vestea îmbucurătoare însa este că acest disc nu va rămâne singura lansare Sonoro Records a acestui an.”

Cei prezenţi la lansare vor avea ocazia să obţină un autograf acordat de Răzvan Suma. Pentru cei mai puţin norocoşi, CD-ul va fi disponibil în librariile Cărtureşti, Humanitas, Bastilia şi Anthony Frost.

Preţul CD-ului la lansarea oficială va fi unul promoţional faţă de cel disponibil în librării.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi şi mai importanţi tineri instrumentişti români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în cele peste cinci sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, susţine frecvent concerte alături de pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian.

Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma este prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

În 2009 a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. În calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică şi este invitat sa predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea şi în România, în cadrul atelierelor SoNoRo – Interferenţe.

Instrumentul pe care cântă Răzvan Suma în acest moment a fost conceput de lutierul Charles Adolphe Maucotelunul dintre cei mai apreciați creatori de instrumente ai epocii sale – și a fost realizat la Paris în anul 1849. Acest instrument a aparținut în sec. XIX celebrului violoncelist francez Pierre Fournier. Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Răzvan Suma în anul 2009 de « Fundația Musicha » din San Sebastian, Spania.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top