• Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

Adunarea Generala a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, de vineri 21 februarie 2014, a analizat activitatea conducerii federatiei in anul incheiat, precum si rezultatele demersurilor intreprinse de Liga, pentru imbunatatirea politicilor in agricultura, a atitudinii ministerului de resort, si a Guvernului Romaniei, fata de situatia din agricultura.

     Concluziile rezultate din dezbateri, au fost punctuale si se refera la principalele obiective urmarite de conducerea Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, in perioada incheiata:

     1. Masurile initiate de minister, pentru constituirea Camerelor Agricole, au constituit un esec de proportii, asa cum reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania au intuit, inca de la enuntarea lor de catre ministrul Daniel Constantin. Doar cateva judete s-au aventurat in aceasta actiune, dar eficienta acesteia este nula pana in prezent si fara nici o perspectiva.

     Erori fundamentale se inregistreaza si in cadrul actului normativ de infiintare a Fondului Mutual, destinat special a fi constituit de o anume structura federativa, subordonata ministrului, ca si in cazul legii pentru vanzarea terenurilor agricole, unde au fost ignorate principalele propuneri ale reprezentantilor agrcultorilor romani.

     2. De la preluarea functiei de ministru, domnul Daniel Constantin a luat toate masurile pentru anularea subventiei la motorina, incepand cu deturnarea sumelor necesare platilor pentru trimestrul trei 2012 si apoi anularea, prin constructia bugetului, a platilor pentru intreg anul 2013. Desi, la presiunile Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania , a promis reparatia acestei erori, prin rectificari la bugetul de stat, nu numai ca nu a realizat acest deziderat, dar a permis rectificarea negativa a bugetului ministerului pentru 2013.

     3. In perioada anului trecut, ministrul Daniel Constantin a fost atentionat de mai multe ori, de toate organizatiile profesionale interesate, de intentia forurilor europene de interzicere abuziva, a utilizarii neonicotinoidelor in tratamentul semintelor, incepand cu anul 2014 si a consecintelor dezastruoase pentru Romania a acestei masuri, sugerandu-i-se a adopta atitudini comune, ferme in acest sens. Nici un demers ferm, eficient si responsabil, nu a fost intreprins de catre conducerea ministerului, masura mentinandu-se, cu consecinte extrem de grave, atat pentru productia de consum, cat si pentru productia de samanta, la culturile de porumb si floarea soarelui.

     4. In cursul anului 2013, ministrul Daniel Constantin a initiat si sustinut, fara consultarea reprezentantilor Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania si a celorlalte organizatii nationale reprezentative, un proiect de lege, pentru reorganizarea MADR, prin care a prevazut infiintarea unei Autoritati Nationale pentru Resurse Vegetale, anuland prerogativele Inspectoratelor Teritoriale pentru Controlul Semintelor si Materialului Saditor, institutii stabile, eficiente si in mare masura autofinantabile. Proiectul a trecut de Parlament dar a fost trimis de Presedintie pentru reexaminare, constatandu-se lacunele majore ale acestei legi. Dupa o analiza detaliata a prevederilor art. 8, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a concluzionat ca singurul motiv plauzibil al acestei initiative legislative, l-a constituit intentia frauduloasa de infiinta o structura institutionala cu functii foarte bine platite, de genul Autoritatii Fiscale, unde sa-si plaseze clientela politica.

     Si alte Autoritati au fost prevazute a se infiinta prin aceasta lege: Autoritatea Nationala Fitosanitara si Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor(!!!), probabil in acelasi scop.

     5. Inainte, in timpul si dupa incheierea recoltarii culturilor de cereale si rapita, ministrul Daniel Constantin a intervenit in piata, prin aprecieri asupra cantitatii si calitatii productie, determinand o cadere masiva a pretului la produsele mentionate, Romania fiind singura tara din Uniunea Europeana cu nivelul cel mai scazut al preturilor practicate de comercianti. Consecinta acestei interventii iresponsabile, a fost extrem de paguboasa pentru producatorii romani, dar si pentru statul roman,avand efect direct asupra influentei sub asteptari a agriculturii, pe Produsul Intern Brut al Romaniei.

      In ultima perioada au fost scoase de la rezerva de stat, cantitati importante de grau, cu peste  6 luni inainte de recolta noua. Aceste cantitati, puse pe piata, au determinat scaderea importanta a pretului la grau, in defavoarea stocurilor aflate la producatorii agricoli.

     6. In prima parte a anului 2013, ministrul Daniel Constantin, fara a consulta reprezentantii agricultorilor din sectorul vegetal al agriculturii, a semnat in numele statului roman, un document cu o firma privata, care anula demersurile insistente ale Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, pentru reintroducerea in cultura, a soiei modificate genetic, un produs importat, care sta la baza furajelor pentru toate speciile de animale, dar care este interzis a se cultiva, pagubind agricultorii romani si statul roman cu aproape un miliard de euro anual. Mai mult, reprezentantul Romaniei, cu avizul ministrului agriculturii din Romania, intr-o atitudine iresponsabila, s-a alaturat recent altor state europene, impotriva intereselor Romaniei, pentru interzicerea unui hibrid de porumb rezistent la atacul de daunatori.

      7. Ministrul Daniel Constantin impreuna cu alti colaboratori apropiati, a sprijinit fatis crearea unei structuri federative, cu componenta politica, nereprezentativa pentru majoritatea agricultorilor romani, in fruntea careia a fost instalat un personaj avand legaturi directe cu staful sau, utilizat deseori pentru justificarea in media a „consultarii” cu reprezentantii agricultorilor, in decizii importante pentru agricultura.

     8. Ministrul Daniel Constantin a ignorat potentialul aport al reprezentantilor agricultorilor, pentru alcatuirea Planului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 si a platit din bugetul ministerului o suma importanta unei firme private straine, dar cu participarea unor afaceristi cu influente, din Romania. „Eficienta” unei asemenea intreprinderi, se reflecta direct in aprobarea data de UE, pentru amanarea depunerii acestui document, pana in vara acestui an, afectand in mod serios derularea acestu important program de investitii in agricultura Romaniei.

     Adunarea Generala a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a concluzionat ca nu a existat un dialog serios, eficient si responsabil, cu actuala conducere a ministerului, cu ministrul Daniel Constantin, ceea ce a condus la decizii cu urmari grave pentru agricultura si agricultori. Drept pentru care imputerniceste conducerea Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, sa ceara Primului Ministru al Guvernului Romaniei, demiterea acestuia si a sfatuitorilor (colaboratorilor) sai. Mentinerea in functie a ministrului, ar conduce la erori grave, in continuare, cu consecinte greu de evaluat pentru agricultura si spatiul rural si care ar indreptati  Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, in colaborare cu celelalte federatii reprezentative din agricultura, la initiative si atitudini ferme.

Go to Top