window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Liga Studentilor Romani din Strainatate: Doi ani si jumatate in slujba tinerilor romani de pretutindeni

Bucuresti, 11 august 2011. Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) doreste sa clarifice, in beneficiul membrilor, partenerilor sai si al opiniei publice, o serie de aspecte privitoare la organizarea, activitatile si obiectivele sale. Fidela principiilor sale, Liga considera ca nici o critica, oricat de izolata, nu trebuie evitata si ca este de datoria ei sa promoveze in continuare transparenta si informarea corecta a membrilor.

Obiectivele si misiunea LSRS. Inca de la lansarea din 8 ianuarie 2009, LSRS a avut drept obiectiv principal promovarea solidaritatii intre studentii si absolventii romani din strainatate, alaturi de incurajarea contributiei lor la dezvoltarea Romaniei pe termen lung.

Liga a aparut ca raspuns firesc la anumite nevoi evidente: sprijinirea tinerilor romani in problemele specifice studentiei peste hotare; facilitarea contactului intre acesti tineri; reprezentarea intereselor si drepturilor lor in raport cu institutiile Statului Roman; si promovarea meritelor lor academice si profesionale. De aici si deviza LSRS, „Meritul tau, sprijinul nostru, viitorul Romaniei.” La momentul aparitiei LSRS, studentii romani din strainatate erau doar un fenomen de „brain drain”, necuprinsi in nici un fel de statistica, fiecare pe cont propriu. Astazi, peste 5.500 dintre ei, din zeci de tari, formeaza deja o comunitate unita.

Principiile LSRS. Liga a fost, este si va ramane o organizatie apolitica si echidistanta, in conformitate cu Statutul sau juridic. Liga garanteaza drepturi egale pentru toti membri sai,  “indiferent de etnie, religie, sex, apartenenţa politica sau orientare sexuala” (Statutul LSRS). LSRS condamna ferm orice manifestari cu caracter extremist sau nedemocratic, promovand intotdeauna idealul unei Romanii prospere, decente si democratice. LSRS mentine o relatie foarte buna cu toate institutiile importante din Romania, inclusiv cu toate cultele din Romania, in egala masura si in conformitate cu principiile democratice pe care le promoveaza. LSRS are si va avea intotdeauna un caracter laic. Nimeni nu are dreptul de a-si asuma si sustine pozitii publice in numele LSRS, in afara conducerii Ligii si aceasta strict numai in conditiile definite de Statut. LSRS se delimiteaza ferm de orice pozitii, reactii sau declaratii, indiferent de contextul lor, care vizeaza LSRS si care apartin unor persoane care in mod legal nu pot vorbi in numele LSRS.

Pe langa incurajarea implicarii civice a tinerilor romani, precizam inca o data ca Liga nu se va constitui niciodata in partid politic. Mai mult, conducerea Ligii nu este interesata de nici o functie politica sau de stat si nici nu are aspiratii in aceste directii. Membrii ei sunt fie studenti, fie isi urmeaza cariera profesionala in afara sferelor politice. LSRS este un proiect care va ramane generatiilor viitoare, fara a servi niciodata unor interese private, individuale.

Valorile LSRS. Liga promoveaza valoarea, initiativa, profesionalismul si solidaritatea studentilor si absolventilor romani din strainatate. Ceea ce ne uneste – dincolo de etnie, religie, ideologie si alte caracteristici individuale – este ca suntem cetateni ai Romaniei. In opinia noastra, trebuie sa ne respectam intotdeauna intre noi si trebuie sa respectam intotdeauna celelalte popoare, fara a uita ca suntem romani si fara a ne renega originea, indiferent de situatia actuala a Romaniei. Nenumarati membri ai Ligii au avut oportunitatea de a trai si studia printre oameni extrem de patrioti – de la americani, la evrei, francezi, britanici si japonezi. Toate aceste popoare au atins un inalt grad de dezvoltare inclusiv datorita faptului ca au fost si sunt intotdeauna mandri de tarile lor, nu in ciuda acestei atitudini. LSRS promoveaza ideea ca studentii si absolventii romani pot fi mandri de identitatea lor intr-un context democratic, tolerant si modern. In acest sens, sentimentul de patriotism curat si modern nu are absolut nici o legatura cu excese nationaliste de intoleranta si xenofobie.

Reprezentativitatea LSRS. La doi ani si jumatate de la lansare, LSRS este un proiect in constructie, departe de a cuprinde intreaga studentime romana din strainatate, estimata la zeci de mii de tineri. Dar in acelasi timp LSRS este suficient de dezvoltata pentru a fi recunoscuta oficial, de catre institutiile Statului Roman si nu numai, drept cadru reprezentativ al studentilor romani din strainatate. Acest lucru este important deoarece numai prin intermediul unui organism reprezentativ studentimea romana din strainatate poate intra intr-un dialog oficial cu autoritatile statului pentru a obtine sprijin, a-si apara si promova interesele comune, si a intregi miscarea studenteasca romaneasca cu dimensiunea ei internationala. In acest sens, LSRS a reusit sa stabileasca relatii oficiale nu numai cu reprezentanti ai Statului, cum ar fi Senatul Romaniei, Ministerul Educatiei sau Ministerul Afacerilor Externe, dar si cu organizatii studentesti din Romania si cu zeci de alti parteneri din societatea civila si din mediul privat.

Cu privire strict la reprezentativitatea LSRS, aceasta nu este intr-o pozitie diferita fata de alte organisme similare si acceptate—dincolo de recunoasterea oficiala din partea Statului. Chiar in Romania exista mai multe uniuni studentesti care se revendica drept reprezentanti ai miscarii studentesti din tara. Exemplele pot continua cu asociatiile profesionale din intreaga lume care niciodata nu pot cuprinde toti profesionistii dintr-un domeniu, dar care le reprezinta interesele si le apara drepturile. LSRS opereaza in acelasi mod, in deplina conformitate cu legea si respectand Statutul sau.

Fapte, nu vorbe. Felul in care LSRS intelege sa promoveze ideea de comunitate si solidaritate este in primul rand acela de a oferi ea insasi un exemplu de dedicare altruista, profesionalism si corectitudine—prin fapte, nu prin vorbe. De aceea, LSRS continua sa ofere in mod gratuit membrilor o gama larga de servicii si facilitati, de la proiecte de informare, evenimente de recrutare, la consultanta juridica, mentorat, platforme de networking etc. Calitatea de membru, obtinuta numai in urma completarii formularului de inscriere online care detaliaza beneficiile si termenii de utilizare a platformei LSRS, atrage astfel dupa sine numai beneficii importante, gratuite.

Echipa LSRS, formata din peste 200 de studenti si absolventi romani, lucreaza numai pe baza de voluntariat, investindu-si timpul propriu in aceasta idee, in afara orelor de curs, a activitatilor profesionale etc.

Echidistanta si legitimitate. Mai mult, LSRS a urmat fara exceptie limite autoimpuse in toate actiunile sale oficiale, fie ca e vorba de caracterul apolitic si echidistant consfintit chiar prin Statut, fie ca e vorba de combaterea activa a discriminarii. Astfel, de exemplu, la toate manifestarile LSRS au fost invitati si prezenti reprezentanti din toate zonele politice, iar Liga a luat pozitii oficiale in cazuri de discriminare pe criterii etnice a studentilor romani (Italia), in cazul expulzarilor abuzive indreptate impotriva romilor (Franta) si a promovat in mod special meritele academice a unor studenti de etnie roma, inclusiv in cadrul Galei LSRS. Prin toate acestea, LSRS doreste sa dea un exemplu pozitiv, recunoscand ca nu declaratiile ci faptele si munca reflecta adevarul si pot cu adevarat sa convinga opinia publica ca toti suntem cetateni ai Romaniei, o Romanie pe care o dorim toleranta, democratica si corecta.

Transparenta si autonomie. Cu privire la „conducerea” Ligii, LSRS a promovat de la inceput transparenta, dialogul deschis si asumarea responsabilitatii individuale. Datorita caracterului sau international, LSRS se bazeaza pe activitatea filialelor sale din jurul lumii. Aceste filiale au autonomie completa, deciziile de management fiind luate in intregime de echipele locale. Mai mult, doua filiale LSRS s-au inregistrat deja separat ca ONG-uri in tarile respective. LSRS a sprijinit aceste „desprinderi” tocmai pe principiul autonomiei si responsabilitatii, si cel al increderii in faptul ca misiunea si principiile LSRS pot fi si vor fi continuate.

Acelasi principiu al deschiderii face ca toate posturile in LSRS sa fie anuntate public, toate documentele de baza ale LSRS sa fie disponibile public si toate pozitiile LSRS sa fie facute publice, inclusiv prin Forumul LSRS, accesibil de catre oricine, online. In plus, in fiecare an, LSRS a convocat public Adunari Generale in persoana, cu spatii adecvate, imediat dupa Gala. In cadrul acestora s-au prezentat, inclusiv in prezenta presei, realizarile Ligii pe anul trecut si intentiile pentru viitor. Adunarile Generale ale LSRS, in sesiunile ordinare si extraordinare, au fost convocate intotdeauna in deplina conformitate cu legea si cu Statutul Ligii. Adunarile Generale organizate online sunt o consecinta fireasca a raspandirii membrilor nostri in intreaga lume, Liga neavand fondurile necesare pentru a aduna toti membri la un loc, in persoana.

Conducerea Ligii. Misiunea actualei conduceri a Ligii a fost de la inceput aceea de a pune pe picioare acest proiect, de a-l consolida, pentru a-i asigura sustenabilitatea pe termen lung sub urmatoarele echipe de conducere. Conducerea Ligii are in primul rand atributiuni de management al organizatiei, si a demonstrat, prin constructia LSRS de la zero la ce este astazi, prin rezultate, ca a actionat cu competenta si profesionalism.

Este prima conducere, constituita legal o data cu infiintarea juridica a Ligii la Tribunalul Sectorului 2, Bucuresti. Actuala conducere a fost confirmata si prin vot electronic – conform Statutului si posibilitatilor in contextul raspandirii internationale a membrilor – chiar la insistenta conducerii, care a mers peste conditiile minime impuse de lege. Odata cu incheierea mandatului actualei conduceri, se vor organiza noi alegeri, in deplina conformitate cu Statutul LSRS.

Pe parcursul ultimilor doi ani si jumatate, conducerea LSRS s-a ocupat de management-ul organizatiei si dezvoltarea ei, intelegand ca are o responsabilitate fata de viitoarele echipe de conducere de a lasa in urma o Liga solida si principii corecte. Iar cine crede ca o echipa de voluntari ca cea a LSRS, formata din peste 200 de studenti si absolventi de la universitati de prestigiu din intreaga lume, poate accepta alt tip de management decat unul onest, profesionist si democratic, se inseala.

Pozitiile publice LSRS. LSRS nu si-a permis niciodata sa se implice consistent, in numele membrilor, in nici un fel de dezbateri publice din Romania, sau sa adopte pozitii politice. Activitatea oficiala a conducerii LSRS, ca reprezentanti ai membrilor LSRS, s-a limitat la atragerea sprijinului autoritatilor statului, a organizatiilor civice si a reprezentantilor din mediul privat pentru proiectele LSRS, de exemplu sprijinul MAE pentru Filialele LSRS. Este important de precizat de asemenea ca LSRS nu a beneficiat niciodata de finantari de la Statul Roman. Pentru putinele proiecte LSRS care au implicat printre altele si autoritati ale Statului, acestea au fost avut doar rol de sprijin, nu de finantator direct al organizatiei. De altfel, finantatorii directi ai organizatiei sunt recunoscuti public pe site-ul oficial al Ligii si in rapoartele de activitate.

Recunoastere si promovare. Unul din obiectivele LSRS, care contribuie la solidarizarea studentilor romani din strainatate, la ideea intoarcerii lor spre casa si la imaginea Romaniei, este acela de promovare a meritelor academice obtinute peste hotare. Multi studenti romani au performante extraordinare la universitati de top din intreaga lume si, in plus, an de an numarul celor care pleaca la studii in strainatate creste. Gala LSRS, un eveniment anual, prezinta realizarile unor studenti romani cu rezultate deosebite in strainatate in fata opiniei publice, a societatii civile, a mediului academic, cultural si profesional si in fata decidentilor politici. Evenimentul a fost jurizat in fiecare an de o comisie externa formata din reputati profesori, academicieni si experti romani. Prin aceste exemple de excelenta dorim sa ilustram ca studentii romani din strainatate reprezinta o comunitate de valoare care poate contribui la dezvoltarea Romaniei.

Unitate. Intrucat in strainatate se acumuleaza din ce in ce mai mult capital intelectual romanesc, LSRS, in mod logic, promoveaza intoarcerea acasa a acestor „elite” studentesti, in beneficiul Romaniei. LSRS nu a folosit niciodata termenul „elita” in sens restrictiv, cu referire exclusiva la studentii romani din strainatate. Intr-un interviu din iunie 2011, unul dinte membrii fondatori ai LSRS declara urmatoarele:
“Cred ca alegerea unei facultaţi sau, dupa caz, a unui program de masterat este o decizie pur personala. Cei care afirma ca orice universitate de peste hotare este mai buna decat facultaţile din Romania se inşeala. Fiecare elev sau student trebuie sa analizeze atent opţiunile existente pe domeniul de interes şi sa faca alegerea care i se potriveşte cel mai bine. Cu siguranţa am colegi şi prieteni care au facut facultatea in Romania şi au rezultate deosebite, colaboreaza cu profesori extraordinari, sunt conectaţi la ultimele evoluţii pe plan global. Ştiu şi cateva persoane care ajung la programe bine cotate peste hotare, insa din pacate nu reuşesc sa acumuleze cunoştinţe noi in profunzime şi nici sa-şi schimbe mentalitatea. Cu riscul de a utiliza un clişeu, din experienţa mea pot spune ca in foarte multe cazuri „omul sfinţeşte locul”.

Comunitatea studentilor romani din strainatate, ca si cea din Romania, are niste varfuri de excelenta, studenti de „elita” in sensul calitativ al termenului. Viziunea LSRS, departe de a promova o segregare a capacitatilor acestei generatii intre cei „de afara” si cei „de acasa”, cheama la unitate. In acest sens, in ianuarie 2011, LSRS a lansat public proiectul CAESAR—Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani – cu misiunea explicita de a aduce pe o platforma comuna a unui „think-tank” independent si echidistant cei mai buni tineri romani din strainatate dar si din tara. LSRS ramane astfel consecventa misiunii sale de a promova excelenta tinerilor romani de pretutindeni.

Doi ani si jumatate de LSRS. LSRS ramane un proiect deschis, transparent, al tuturor studentilor si absolventilor romani din strainatate, bazat pe principii clar enuntate, afisate si acceptate de membri, cu o misiune pozitiva. Un proiect construit cu eforturi deosebite si prin efort voluntar de catre un grup de peste 200 tineri care, studenti fiind la facultati solicitante din strainatate, au luat initiativa si au convins, legitim si deschis, prin rezultate concrete si nu prin vorbe.

LSRS constata cu mare regret ca un proiect altruist, echidistant, inatacabil si nesantajabil datorita felului in care a fost dezvoltat, un proiect care nu a acceptat niciodata compromisuri, deranjeaza cateva persoane “bine-intentionate”. Desi marginale in mediul online, opiniile, acuzele si speculatiile acestora constituie o regretabila jignire la adresa tuturor tinerilor romani care s-au implicat activ in proiectul LSRS.  In conformitate cu legile Statului Roman, LSRS precizeaza ca nu va tolera atacurile personale, speculatiile, jignirile si calomniile care aduc prejudicii de imagine organizatiei si membrilor sai, rezervandu-si dreptul de a apela in consecinta la toate caile judiciare disponibile.

In final, mentionam ca LSRS a functionat dupa un motto fundamental inca de la inceput: dreptul de a critica este simetric cu obligatia de a face. LSRS isi continua drumul, impreuna cu cei care aleg sa creada in misiunea Ligii si care isi doresc sa fie parte dintr-un demers pozitiv, care construieste si ajuta nenumarati tineri romani in fiecare an. Avem constiinta impacata ca ne-am facut datoria, cum ne-am priceput mai bine, in ultimii doi ani si jumatate si ne exprimam intreaga convingere ca, la finalul mandatului actual, cei care vor prelua stafeta vor continua dezvoltarea Ligii pe aceleasi principii si directii fundamentale.

Liga multumeste pe aceasta cale tuturor celor care au sustinut si sustin acest proiect!

Mergem inainte, impreuna!

Pentru orice intrebari sau nelamuriri, va rugam sa ne scrieti la contact@lsrs.ro.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top