LSRS - De 1 DecembrieReprezentantii Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) au organizat evenimente in Filialele LSRS din diferite state ale lumii pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei alaturi de colegi romani si internationali. Din Asia si pana in America, simbolurile nationale romanesti au fost nelipsite din activitatile desfasurate pentru a marca ziua de 1 Decembrie, departe de casa.

Asia sarbatoreste Romania. De 1 Decembrie, Filialele Ligii Studentilor Romani din Strainatate din Asia: LSRS China, LSRS Japonia, LSRS Singapore si LSRS Australia, s-au reunit pentru prima data sub egida LSRS Asia, pentru a sarbatori si marca Ziua Nationala a Romaniei. In noaptea de 1 Decembrie, la ora 00.00, a inceput numaratoarea inversa pentru „24/h Asia sarbatoreste Romania”.

De la Canberra pana la Tokyo, de la Tianjin pana la Singapore si de la Sydney pana la Beijing, studenti internationali, profesori universitari, prieteni, bucatari, soferi de autobuz, oameni din metrou sau copii chinezi de gradinita au aflat ca pentru Romania este o zi de sarbatoare.  Reprezentantii LSRS au distribuit pliante, bratari tricolore, stegulete, bomboane, ciocolata si au pregatit mese cu vin romanesc, branza de burduf si nelipsitele paine si sare, reusind pentru o zi sa anuleze orice obstacole de timp si de spatiu, pentru a aduce sentimentul romanesc pe taramul asiatic.

„A fost pentru noi o zi a unitatii. Ne-am simtit mandri si impliniti, iar reactia celor de aici fata de mesajul nostru a fost tulburatoare. Cand am oferit o panglica tricolora unui tanar chinez si l-am intrebat cum ar sarbatori el Romania, mi-a raspuns, simplu, sincer, tinand strans panglica tricolora <<cu mana la inima!>>.” a declarat Ema Stoian, coordonatoarea Filialei LSRS China, masterand in regie de film la Beijing Film Academy.

Studenti romani din Asia si-au ales o ora in care au sarbatorit Romania, cand au daruit celor de langa ei, prietenilor, strainilor, profesorilor, oamenilor de pe strada, un simbol romanesc, explicand prilejul pentru un asemenea gest: „Astazi Asia sarbatoreste Romania. La multi ani, Romania!”. Momentele au fost surprinse in fotografii, care urmeaza sa fie promovate online, prin intermediul retelelor sociale.

„Cu totii ne aflam departe de casa, construindu-ne visul si luptand pentru propriul nostru viitor. De multe ori insa, sentimentul este coplesitor, iar singura alinare ramane gandul la cei dragi, la Romania, sperand ca orice straduinta a noastra,  oricat de grea, sa isi primeasca in final recompensa, iar cei dragi sa fie mandri de noi. Pentru o zi insa, am poposit impreuna si am privit inapoi la drumul pe care l-am parcurs, sarbatorindu-ne pe noi si prin noi, sarbatorind Romania!” a declarat Ema Stoian.

De ce iubim Romania?. In Germania, Filiala LSRS organizeaza doua petreceri cu specific romanesc in München si in Würzburg, pe 2 si 3 Decembrie. De asemenea, reprezentantii LSRS au postat pe blog-ul Filialei raspunsuri la intrebarea „De ce iubim Romania?”: http://germania.blogs.lsrs.ro/2011/12/01/de-ce-iubim-romania/.

Noaptea culturii romanesti. LSRS Norvegia, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Norvegia si al Uniunii Studentilor de la BI Norwegian Business School, a sarbatorit Ziua Nationala alaturi de studenti romani si internationali in Norvegia, precum si absolventi si alti romani stabiliti in Norvegia. Seara a debutat cu interpretarea imnului national de catre Gabriel Barjovanu, tenor la Opera Norvegiana, si a continuat cu un film de prezentare a Romaniei. Cei prezenti au participat apoi la un concurs cu intrebari despre Romania. Echipa castigatoare a fost formata din patru studenti spanioli. Evenimentul a continuat cu dansuri traditionale romanesti.

1 Decembrie la Bologna. Filiala LSRS Italia, UniROBologna, Fratia si Modern Media Pro, sub Patronajul Consulatului General al Romaniei la Bologna au sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei la Centro Interculturale Zonarelli. Programul a inclus dansuri și muzica populara, o expoziție de pictura, degustari de produse traditionale romanesti si o tombola cu premii.

Doua zile de sarbatoare in Belgia. Cu sprijinul Ambasadei Romaniei, Filiala LSRS din Belgia a organizat o petrecere cu specific romanesc pentru studentii din Louvain, urmand ca pe 5 decembrie sa organizeze un concert la Conservator, eveniment realizat de asemenea cu sprijinul Ambasadei.

Reprezentanti ai Filialelor LSRS din Austria, Canada, Elvetia, Olanda si Turcia au participat la evenimentele organizate de Ambasadele Romaniei din tarile respective.

Liga Studenților Romani din Strainatate (LSRS) este o organizatie non-guvernamentala echidistanta și apolitica, care ofera un cadru de dialog și de actiune pentru studentii și absolvenții romani din țara și din strainatate, promovand o puternica solidaritate intre membrii sai, ca reprezentanți de valoare ai Romaniei, și o atitudine pozitiva fața de perspectivele intoarcerii lor acasa. Scopul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele educaționale, profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai, precum si de a facilita contributia lor la dezvoltarea societatii romanesti pe termen mediu și lung.

Principiile LSRS sunt valoarea, inițiativa, profesionalismul și solidaritatea. In egala masura, LSRS susține valorile și principiile democratice fundamentale intr-un mod transparent, responsabil și integru.

Persoane de contact:

Sorana Serban – Vicepresedinte Comunicare si Informare – Sorana.Serban@lsrs.ro – 0752038218

Cristina Moldovan – Director Relația cu Filialele – cristina.moldovan@lsrs.ro –  +47 968 45 286

Go to Top