#Concert | Orchestra Naţională Radio cu Dan Grigore

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio! La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Misha Katz, o prezență deja cunoscută publicului din România prin colaborarea sa frecventă cu Orchestrele și Corurile Radio. Programul concertului va cuprinde Uvertura în stil italian, D 590, de Fr. Schubert, Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră, op. 73 – Imperialul de L. van Beethoven şi Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95 – Din lumea nouă de A. Dvořák.

Cotat de critica internațională în rândul marilor pianiști ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio și televiziune, Dan Grigore este astăzi un reper de necontestat în spațiul cultural din ultima jumătate de veac. A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de școală, a format și îndrumat pianiști cu o solidă carieră internațională. Arta sa i-a adus prietenia și admirația numelor de frunte ale culturii – muzicieni, actori, poeți, scriitori, cineaști, filozofi – împreună cu care a realizat evenimente de neuitat.

Elev al celebrului Leonard Bernstein – care afirma despre muzicianul de origine rusă că „așa o înțelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin”, Misha Katz a concertat în renumite săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper (Frankfurt), Salle Pleyel (Paris), Sala de concerte a Conservatorului Ceaikovski (Moscova), Teatrul Manoel (Malta), Wigmore Hall (Londra), Ateneul Român (Bucureşti), Teatrul Bolshoi (Rusia), Auditorium (Monte Carlo), Herkulessaal (München).

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII

 DAN GRIGORE

Așezat de critica internațională în rândul marilor pianiști ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio și televiziune, el este un reper de necontestat în spațiul cultural din ultima jumătate de veac.

Din cauza constantului său non-colaboraționism, regimul comunist a facut eforturi susţinute pentru a-l marginaliza dar marele talent și personalitatea sa extrem de complexă l-au impus în elita culturii române încă din timpul dictaturii ceaușiste.

A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de școală, a format și îndrumat pianiști cu o solidă carieră internațională. Arta sa i-a adus prietenia și admirația numelor de frunte ale culturii – muzicieni, actori, poeți, scriitori, cineaști, filozofi – împreună cu care a realizat evenimente de neuitat.

Fiind un puternic model moral, după 1989 a contribuit la momente de importanță istorică pentru reclădirea României.

Este Doctor Honoris Causa al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, a primit prima disticție oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 – ”Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor” – și a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Statului Român: Marea Cruce a Ordinului ”Steaua României”. Cu ocazia recentei sale aniversări a fost investit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de ”Pianist al Casei Regale” și i s-a conferit decorația regală ”Nihil Sine Deo”.

Dan Grigore are o senzaţională clasă mondială! (Kleine Zeitung);

”Ascultătorului i se oprește respirația.” (Berliner Zeitung);

”Îl ascultam fascinați…” (Le Monde); 

”Dan Grigore face parte din categoria pianiștilor de superclasă.” (Tagesspiegel); 

”Extraordinar ! Ești printre cei mai mari din lume !” (Sergiu Celibidache);

România a dat lumii pe Clara Haskil, Dinu Lipatti, Radu Lupu şi Dan Grigore, adică patru dintre marile figuri ale pianisticii secolului XX şi în ce-i priveşte pe ultimii doi, şi ale începutului de secol XXI, patru individualităţi imposibil de încadrat într-o şcoală anume: sunt înainte de toate, artişti singulari. (Les grands pianistes du XXe siècle, Editura Buchet-Chastel)

MISHA  KATZ

„Aşa o profundă înţelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin”. Leonard Bernstein

Născut la Rostov în Rusia, dirijorul Misha Katz a început să studieze violoncelul în anul 1959, şi-a continuat formarea muzicală la Conservatorul de Muzică din Moscova sub îndrumarea lui Mstislav Rostropovici, iar alături de tatăl său, dirijorul Leonid Katz, a studiat dirijat-orchestră. De asemenea, din anul 1973 a studiat la Conservatorul din Rostov cu profesorii Yakov Slobodkin şi Alexander Volpov. În anul 1979 a obţinut titlul de doctor la Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova.

În anul 1982 a studiat dirijatul cu celebrul compozitor şi dirijor Leonard Bernstein, iar după stabilirea sa în Franţa, în anul 1985, Miska Katz a format Trio-ul Şostakovici care a fost invitat în anul 1994 să înregistreze lucrări la casa de discuri Sony Classical.

Aprecierea de care se bucură Misha Katz a făcut ca numele său să fie înscris pe agendele unor importante festivaluri internaţionale în Monte Carlo, Bregenz, Mexico City, Ierusalim, Santander, Sion, Cannes, Luxembourg, Sansepolcro, Moravia. Totodată, artistul a concertat în renumite săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper (Frankfurt), Salle Pleyel (Paris), Sala de concerte a Conservatorului Ceaikovski (Moscova), Teatrul Manoel (Malta), Wigmore Hall (Londra), Ateneul Român (Bucureşti), Teatrul Bolshoi (Rusia), Auditorium (Monte Carlo), Herkulessaal (München).

Anglia, Belgia, Rusia, Franţa, Spania, Elveţia, România, Polonia, Danemarca, Suedia, Slovacia, Israel, Monaco, Ucraina, Germania, Mexico, Italia sunt ţări în care dirijorul Misha Katz a repurtat succese după succese, fiind aplaudat şi apreciat ca unul dintre puţinii dirijori care reuşesc să transmită publicului un mesaj artistic aparte.

În anul 1996 a fost dirijor permanent al Orchestrei Naţionale din Belarus, în 1998 a fost numit dirijor permanent invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Ucraina, precum şi dirijor permanent al Orchestrei de Cameră Soliştii Rusiei, iar din anul 2007 este dirijor principal invitat al orchestrei Slovak Sinfonietta. În anul 2002 a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Mexico City. Misha Katz a fost director artistic al Festivalului internaţional Solomon Mikhoëls (Franţa), festival realizat sub Înalt Patronajul Preşedintelui Jacques Chirac, în anul 2005 a fost numit director artistic al International Peace Festival, sub Înalt Patronajul Preşedintelui Nicolas Sarkozy, iar din anul 2012 festivalul este organizat sub Înalt Patronajul Preşedintelui François Hollande.

De-a lungul timpului a fost distins cu Golden Menorah de către B’nai B’rith (2005), Medalia Franceză de Aur pentru Merite şi Dedicare, Mendalia UNESCO Cinci Continente (2013), Medalia de Aur conferită de Liga Universală pentru Bunăstare Publică, Medalia Solomon Mikhoëls (2014). Misha Katz este cofondator al proiectului Cultură fără graniţe, organizat sub auspiciile UNESCO.