În seara 15 noiembrie, de la ora 19, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor, va avea loc premiera spectacolului Mareşalii de Constantin Venerus Popa în regia lui Alexandru Bindea, scenografia Mihaela Popescu, producţie a Primăriei Municipiului Bucureşti prin Teatrul Stela Popescu realizată cu prilejul Anului Centenar. Spectacolul va fi prezentat în avanpremieră pe 11 noiembrie, de la ora 17.

În distribuţie se află Amalia Ciolan – Regina Maria, Ionuţ Ciocia – Carol al II-lea, Cătălin Frăsinescu – Von Czernin, Marcelo Cobzariu – Mareşalul Averescu, Dan Aştelean – Mareşalul Prezan, Marius Bodochi – Ferdinand, Alexandru Bindea – Brătianu.

Piesa Mareșalii este o evocare a unor personalităţi şi momente din istoria de acum 100 de ani. Bazată pe o solidă documentare bibliografică, această succesiune de cadre urmăreşte în linii mari evenimente din desfasurarea Primului Război Mondial. Titlul piesei este dat de două mari personalități care au luptat în război; mareșalul Prezan și mareșalul Averescu, care împreună cu Regina Maria au fost “artizanii” realizării Marii Uniri. Concepția regizorală va pune în evidență adevărul istoric, în primul rând, apoi textul dramaturgului Constantin Venerus Popa, realizat după o idee a actorului Nicolae Pungă.”, declara regizorul spectacoului, Alexandru Bindea, înainte premierei.

Povestea expusă în această piesă are în centru realitatea istorică din care reiese că Primul Război Mondial a adus în prim plan figurile multor ofiţeri români străluciţi. Generali precum Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Eremia Grigorescu, Constantin Christescu, Constantin Scărişoreanu, Henri Cihoski, Ion Popescu, Arthur Văitoianu au contribuit enorm la organizarea rezistenţei în faţa trupelor Puterilor Centrale în Moldova neocupată. Ei, alături de alţi numeroşi ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi simpli au înfăptuit miracolul militar cunoscu azi drept „Luptele de la Mărăşti-Mărăşeşti-Oiutz”, din vara anului 1917, încleştări care au reuşit să împiedice trupele germane şi austro-ungare să cucerească şi Moldova şi astfel să schimbe poate soarta războiului. Doi dintre aceşti generali, Averescu şi Prezan, s-au remarcat în mod deosebit, motiv pentru care în anul 1930 Regele Carol al II-lea a hotărât că merită înaintarea la gradul de mareşal.

Autorul textului, Constantin Venerus Popa, afirmă : ”Piesa Mareşalii este o scurtă trecere în revistă a unor momente extrem de tensionate desfăşurate în preajma capitulării României din 1918. Este prezentată atitudinea patriotică a Generalului Averescu, care, în dublă calitate de general şi Prim Ministru a fost confruntat cu cererile ultimative ale Puterilor Centrale. Fermitatea, dar și diplomaţia dovedită de Averescu pot deveni oricând modele de comportament pentru un om politic confruntat cu situaţii limită. Generalul Prezan, în calitate de Şef al Marelui Cartier General, este înfăţişat într-o manieră strict militară, nevoit să traducă în terenul confruntărilor armate deciziile politice. Piesa îmbină amintirile Reginei Maria, legate de aceste evenimente, relatările unor contemporani şi se bazează pe o serioasă documentare.

Biletele pentru spectacolul Maresalii se găsesc online pe  www.bilet.ro, www.startickets.ro si mystage.ro şi la casa de bilete StarTickets de la Palatul Național al Copiilor.