window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Membrii ai Filarmonicii „George Enescu” în recital la Ateneu

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu"

În săptămâna 23 -29 martie, câţiva dintre cei mai buni membrii ai Orchestrei simfonice şi ai Corului Filarmonicii „George Enescu”, apar în faţa publicului în recitaluri camerale. Ei sunt violoncelistul Dan Cavassi, harpistul Ion Ivan-Roncea, soprana Geanina Munteanu şi violonista Raluca Voicu Arnăuţoiu.

Violoncelistul Dan Cavassi este, din partea tatălui, a patra generaţie de muzicieni. Încă din timpul studiilor, pune bazele unui cvartet de coarde cu care concerteaza, participa la seminarii si cursuri internationale (Pecs, Weimar, Bayreuth, Paris), si obţine primele premii. Lucreaza la Paris si la Geneva cu mari maestri ai violoncelului. Reuseste prin concurs la Filarmonica „George Enescu », unde activează şi în prezent (din 1984, ca prim-violoncelist). Din 1972, cîntă şi în prestigiosul cvartet Muzica şi participă la festivaluri renumite în întreaga lume. În 1980, formează cvartetuli Pro Muzica, recunoscut imediat de critica de specialitate atât în ţară cât şi în străinătate, apreciere concretizata si prin obtinerea unor premii la concursuri de la Roma, Paris, Colmar.

Dupa absolvirea Universităţii Naţionale de Muzica din Bucureşti, în 1971, harpistul Ion Ivan-Roncea s-a impus ca unul dintre cei mai apreciaţi artişti români, afirmîndu-se prin concerte şi recitaluri, atât în ţară cât si în străinătate.
A colaborat cu dirijori de mare prestigiu ca: Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa, Ghenady Rodjetsvensky, Horst Stein, Sir Charles Groves, Erich Bergel, Pierre Bartholomee, Sergiu Comissiona, Edvard Civjel, Ronald Zollman, Mendi Rodan, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emil Simon, Ion Baciu, Lucas Karitinos, Ion Marin. A sustinut cursuri in Grecia, Ungaria, Franta, Olanda, Marea Britanie, Cehia, Austria, Serbia, Moldova, Italia, Rusia, S.U.A. si a fost invitat in Juriile Concursurilor Internationale de Harpa din Israel, Cardiff, Weikersheim, Geneva, Chisinau, „A.S.T.H”-Lyon, „Lily Laskine”-Dauville, „Salvi”-Saluzzo, „Josef Reinl”-Munchen/Viena, „Martine Geliot”-Lille, ARD- Munchen si Belgrad. Este solist instrumentist al Filarmonicii bucureştene şi profesor la Universitatea Naţionala de Muzică din Bucureşti.

Geanina Munteanu s-a născut la Târgu-Jiu. În 1995 este admisă la secţia canto a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, având privilegiul de a fi studenta Georgetei Stoleriu, datorită căreia descoperă comorile muzicii vechi şi ale celei vocal-simfonice. A colaborat cu mai multe filarmonici din ţară, a participat la festivaluri internaţionale din România şi Franţa. Face parte din Corul Filarmonicii ” George Enescu” cu statutul de solist. Deţine premii la concursuri româneşti (Jora, Perlea) şi din străinătate (Polonia – B. I. M.). Are un repertoriu în continuă extensie. Este membră a formaţiei de muzică veche Collegio Stravagante. În 2001, a obţinut o bursă la Academia europeană de muzică barocă de la Ambronay – Franţa, unde a studiat cu Christoph Rousset şi Monique Zanetti.

Raluca Voicu-Arnăuţoiu este astăzi conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti dar în perioada 1982-2000 a fost violonistă în Orchestra Filarmonicii „George Enescu”. În anul 2004 a obţinut titlul de doctor în muzică cu teza Sonata de vioară de la Debussy la Enescu. A susţinut zeci de concerte în ţară şi în străinătate. Este îngrijitor de ediţie al volumului George Enescu, poet şi gânditor al viorii de George Manoliu apărut la Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti. La aceeaşi editură a publicat în anul 2011 Muzicieni români – biografii ascunse în arhive (vol. I ) iar în 2012 Sonatele pentru vioară şi pian de Béla Bartók – repere de analiză pentru o interpretare elevată şi Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier.

Cele două recitaluri în care îi veţi putea asculta sunt programate marţi 24 şi sâmbătă 28 martie.

Marți, 24 Martie 2015, ora 19:00, Sala Mare

Dan Cavassi – violoncel
Ion Ivan-Roncea – harpă

În program lucrări de Antonio Vivaldi, Marin Marais, Johann Sebastian Bach, William Croft, Georg Friedrich Handel, Luigi Boccherini, Maria-Theresia von Paradis, Jules Massenet, Edward Elgar, Claude Debussy, Olivier Messiaën , Enrique Granados

Recital cameral
Sâmbătă, 28 martie 2015, ora 19:00, Sala mică

Geanina Munteanu – mezzosoprană
Raluca Voicu – vioară
Manuela Giosa – pian
Cu participarea violonistului Mihail Ghiga

În program lucrări de Adina Dumitrescu, Johann Sebastian Bach, Olivier Messiaen, Gustav Holst, Rebecca Klarke

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top