window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Microcentrale electrice inovative, bazate pe resurse regenerabile (eolian Si hidraulic), cu extinderea plajei vitezei de utilizare a fluidelor de lucru, dincolo de limitele uzuale

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPECA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.

In ultimii ani a aparut un interes din ce in ce mai mare referitor la utilizarea instalatiilor de conversie energetica din resurse regenerabile. In acest sens, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a initiat proiecte care iSi propun fructificarea resurselor naturale regenerabile.
Astfel, unul din proiectele desfaSurate de ICPE-CA, in parteneriat cu ICPE-ME, ICPE ACTEL, UPB- Facultatea de Energetica, Academia Informatizata pentru Stiinte Tehnice, Economice, de Drept Si Administratie, Academia de Stiinte Tehnice din Romnia Si Hidroserv Cluj, cu denumirea Microcentrale electrice inovative, bazate pe resurse regenerabile (eolian Si hidraulic), cu extinderea plajei vitezei de utilizare a fluidelor de lucru, dincolo de limitele uzuale, Si-a propus dezvoltarea a doua micro-instalatii de conversie energetica. Micro-instalatiile sunt in gama de puteri 1-5 KW (o microturbina Si o microhidrocentrala), se bazeaza pe solutii romaneSti inovative, care sa poata fi asimilate ulterior de catre economie, in conditii de fiabilitate ridicata, la preturi avantajoase comparativ cu cele de pe piata europeana de profil.
Pna in acest moment, activitatea s-a concentrat pe aplicatia eoliana, desfaSurandu-se activitati in ceea ce priveSte dezvoltarea unui generator electric, cu elemente de noutate referitoare la indusul acestuia, Si a electronicii de forta conexe, care sa permita functionarea turbinei intr-o plaja extinsa a vitezelor vantului, pentru a creSte nivelul de energie utilizabil. Au fost dezvoltate mai multe modele experimentale in gama 0,5 5 KW, urmand ca in decursul acestui an institutul sa dezvolte Si un model optimizat de microhidrocentrala electrica ce nu necesita amenajari hidrotehnice (baraj, bazine de acumulare) pentru amplasamente pe cursuri de ape cu caderi mici Si foarte mici, utilizand numai energia cinetica de curgere a apei. In acest sens, microturbina hidraulica experimentala se va amplasa in zona centrala a Ardealului.
Pentru buna desfaSurare a proiectului, ICPE-CA (conducatorul proiectului) a contribuit consistent la acest proiect cu circa 500.000 lei din fonduri proprii Si cu activitatea a mai mult de 10 cercetatori, iar rezultatele acestor activitati au fost premiate la targuri Si saloane de cercetare internationale(Geneva, Hanovra, Bruxelles etc), unde institutul a obtinut in fiecare an o serie de premii Si medalii.

Gabriela Iosif
Consilier Relatii Publice INCDIE ICPE-CA
Splaiul Unirii 313, sector 3, Bucuresti
office@icpe-ca.ro
http://www.icpe-ca.ro

2014-01-29T14:55:07+02:0007 iunie 2010|Categories: COMUNICATE DE PRESA|Tags: , , |

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top