window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Casa Memoriala ROMULUS CIOFELC

  • Muzeul National al Carpatilor Rasariteni Casa memoriala Romulus Cioflec biroul scriitorului

Muzeul National al Carpatilor Rasariteni – Casa Memoriala ROMULUS CIOFELC

ARACI, comuna Valcele, Judetul Covasna
Str. Mare nr. 301
Tel. 0769.66.86.54

Romulus Cioflec (1882 – 1955), profesor si scriitor, s-a remarcat si a fost apreciat de scriitorii vremii pentru talentul si implicarea sa activa in viata culturala romaneasca.

Nascut la Araci, intr-o familie de preoti numeroasa, a urmat scoala primara din sat, apoi cea secundara la Brasov, Scoala Normala “Carol I” din Campulung Muscel (absolvita in 1901) si Facultatea de Litere si Filozofie din cadrul Universitatii Bucuresti.

Imbratisand cariera de profesor, Romulus Cioflec a predat in scoli din comunele Chiojdeanca si Lipanesti din judetul Prahova, Botosani, Chisinau, Timisoara si Bucuresti.

Romulus Cioflec s-a aplecat de-a lungul vietii atat asupra activitatii pedagogice, cat si asupra vietii culturale romanesti, publicand lucrari literare, ajutand la redactarea ziarului „Romanul” din Arad, a gazetei „Cuvant moldovenesc” din Chisinau, a cotidianului „Sfatul Tarii”, corespondand cu personalitati de marca precum Vasile Goldis, Garabet Ibraileanu – conducatorul revistei iesene „Viata romaneasca”, si Panait Istrati – autorul operei „Chira Chiralina”.

Debutand cu schita „Un gand” in revista „Samanatorul”, Romulus Cioflec a publicat nuvele, schite si articole in revistele si ziarele vremii: „Gazeta de Transilvania”, „Samanatorul”, „Viata literara”, „Viata romaneasca”, „Adevarul literar si artistic”, „Romanul” etc. Incepand cu anul 1907 publica volumele „Doamne, ajuta-ne!” – la recomandarea lui Nicolae Iorga si a lui Ilarie Chendi, „Lacrimi calatoare”, „Pe urmele Basarabiei … note si impresii din revolutia ruseasca”, „Cutreierand Spania. Impresii de calatorie”, „Sub soarele polar. Impresii si peripetii din voiajul unor salvati de la naufragiu de spargatorul Krasin”, „Vartejul”, „Romani din secuime”, „Pe urmele destinului. O goana in jur de sine insusi”.

Romanul „Vartejul” este premiat de Academia Romana, in anul 1938, la propunerea lui Mihail Sadoveanu, cu premiul „Ion Heliade Radulescu”.

Postum i se publica romanul „Boierul”, volumul de nuvele si schite „Trei aldamase”, volumul dramaturgic „Moarte cu bocluc” si ii sunt retiparite romanele „Vartejul”, in limbile romana si maghiara, „Pe urmele destinului”, „Boierul”, precum si volumele „Cutreierand Spania” si „Pe urmele Basarabiei”.

Alte opere precum romanul Ispasirile, piesele de teatru: „Raspantia”, „Cupa Domeniilor”,” Rafuiala” au ramas in manuscris.

Fotografie de familie – Bucuresti 1915. primul din stanga este Romulus Cioflec

Casa memoriala Romulus Cioflec, a fost inaugurata in cadrul Muzeului National al Carpatilor Rasariteni din Sfintu Gheorghe la data de 19 decembrie 1998 si reamenajata in anul 2010, reconstituind atmosfera anilor din viata scriitorului Romulus Cioflec.

Casa memoriala cuprinde 4 incaperi:camera din fata numita „Camera dinainte”, sala documentara, biroul scriitorului si sala multimedia. Aici sunt expuse piese de mobilier, obiecte personale, carti si fotografii ce au apartinut scriitorului Romulus Cioflec si familiei sale, precum si imagini in fotocopie dupa materialele originale.

Prima incapere, „Camera dinainte”, era camera de oaspeti. Aceasta pastreaza piesele de mobilier si cele personale intocmai asa cum erau amenajate deConstantin Cioflec, tatal scriitorului, cantaret bisericesc. Elementele expuse in aceasta sala ilustreaza aspecte casnice,  legate de viata privata a familiei scriitorului Romulus Cioflec.

A doua incapere prezinta traseul calatoriilor scriitorului reflectate in cartile sale, viata si activitatea sa in diverse localitati din tara si strainatate precum: Chisinau, Timisoara, Bucuresti, Berlin, Paris, Hamburg, localitati din Italia si Spania, de pe coasta Finlandei pana la Cercul Polar. Experientele traite in calatoriile sale sunt consemnate de scriitor in memorialele de calatorie. Tot in aceasta sala este prezentata corespondenta lui Romulus Cioflec cu diversi oameni de cultura si scriitori prieteni: Garabet Ibraileanu, Panait Istrati, Vasile Goldis, P. Hallipa etc.

In a treia incapere este amenajat spatiul de lucru al scriitorului. Aici sunt expuse obiecte care au apartinut lui Romulus Cioflec si familiei sale: dulapul-biblioteca, biroul, masina de scris, fotografii de familie in original, volume in prima editie ale operelor: Romani din Secuime si Trei aldamase (nuvele si povestiri), Sub soarele polar, Vartejul, Pe urmele destinului, Boierul, piesa de teatru Moarte cu bocluc; volume ale unor lucrari reeditate ale scriitorului: Cutreierand Spania, Pe urmele Basarabiei, romanele reeditate de Editura Dacia si ingrijite de Mircea Braga: Vartejul, Boierul, Pe urmele destinului; copii ale operelor ramase in manuscris: romanul Ispasirile, piesele de teatru: Raspantia, Cupa Domeniilor, Rafuiala; si altele.

A patra incapere din casa memoriala, sala multimedia, ilustreaza citate din operele scriitorului Romulus Cioflec: „Moarte cu bocluc”, „Trei aldamase”, „Vartejul”,Raspantia”, „Pe urmele Basarabiei”, „Cutreierand Spania” etc. Pe langa acestea sunt expuse si aprecierile criticului literar Panaitescu P. Perpessicius legate de opera lui Romulus Cioflec.

Exista la Romulus Cioflec „o maiestrie extraordinara, pe care Panait Istrati a intrevazut-o cu luciditate, si pe care ar fi salutat-o cu explozii de bucurie, proprii firii lui generoase, daca ar fi ajuns sa cunoasca fie romanul Virtejul, cu iuresul carcateristic vietii hotilor de cai si razboiului, fie, dupa aceea si mai cu seama, ultima carte a lui Romulus Cioflec, marele roman, nu numai ca proportii, dar si ca semnificatii, Boierul.” Perpessicius, Alte mentiuni de istoriografie literara si folclor (II), 1964, p. 83.

Repere cronologice din viata si opera lui Romulus Cioflec

1 aprilie 1882 – S-a nascut Romulus Cioflec in satul Araci, judetul Covasna

1889-1901 – Urmeaza scoala primara in satul natal, apoi Scoala Normala din Campulung-Muscel

1901-1904 – Invatator in comunele Chiojdeanca si Boldesti  (Prahova)

1905 – Debuteaza cu schita „Un gand” in revista „Samanatorul”

1907 – Editeaza volumul de nuvele „Doamne, ajuta-ne!”

1910-1914 – Student la Facultatea de Litere si Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti

1911-1912 – Redactor-sef la ziarul „Romanul” din Arad

1914-1917 – Profesor de liceu la Pomarla (Botosani)

Februarie 1917 – Calatoreste la Sankt Petersburg, unde asista la desfasurarea revolutiei din februarie-martie 1917

1917- Pleaca de la Sankt Petersburg si se stabileste la Chisinau, ajutand, la invitatia lui Pantelimon Halippa, la redactarea gazetei „Cuvant moldovenesc”; colaboreaza la publicatiile „Sfatul tarii”, „Scoala moldoveneasca”

1918-1926 – Profesor la Chisinau, un an la Liceul de Baieti Nr. 1 „B.P.Hasdeu”; sapte ani la Liceul de Baieti Nr. 2  „Mihai Eminescu”

1920 – Apare volumul de nuvele „Lacrimi calatoare”, Editura Viata Romaneasca, Iasi

1921-1922 – Bursier la Berlin (bursa de studii)

1926-1936 – profesor la Scoala Elementara de Comert, ulterior la Scoala Superioara de Comert si la Liceul  „C. Diaconovici Loga” din Timisoara

1926 – Urmeaza cursurile de vara ale Centrului de Studii Istorice din Madrid

1927 – Publica volumul „Cutreierand Spania”, Editura Adevarul, Bucuresti

1928 – Face o calatorie la Polul Nord, iar in 1929 publica impresiile de calatorie in volumul „Sub soarele polar”, Editura Nationala, Bucuresti

1936 – Se muta de la Timisoara la Bucuresti, profesor la Liceul „Gheorghe Lazar”

1937 – Apare romanul „Vartejul” la Editura Adevarul – in 1938 va fi premiat de Academia Romana cu premiul „Ion Heliade Radulescu”, la propunerea lui Mihail Sadoveanu

1906-1940 – Publica nuvele si schite in diverse publicatii: „Gazeta de Transilvania”, „Samanatorul”, „Viata literara”, „Ramuri”, „Viata romaneasca”, „Adevarul literar si artistic” s. a

1942 – Apare volumul de nuvele „Romani din secuime”, Editura Casa Scoalelor

1943 – Publica romanul in doua volume „Pe urmele destinului”, Editura Remus Cioflec

1945 – Traducerea romanului „Camarazii” (Drei Kameraden) de Erich Maria Remarque

13 noiembrie 1955 – S-a stins din viata Romulus Cioflec, este inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti;

1957 – Apare postum romanul „Boierul” la ESPLA

1970 – Apare postum volumul de nuvele „Trei aldamase”

1992 – Editura Universitas din Chisinau publica „Pe urmele Basarabiei”, in acelasi volum cu „Revolutia rusa” de Leon Donici, editie alcatuita de Iurie Colesnic

1998 – Apare postum piesa de teatru „Moarte cu bocluc”, Editura Carpatii Rasariteni, volum ingrijit de Luminita Cornea

2007 – Apare volumul „Romulus Cioflec. Un ardelean pe drumurile lumii”, Editura Arcus, editie ingrijita de dr. Luminita Cornea

http://www.mncr.ro/

Muzeul National al Carpatilor Rasariteni Sediul Casei Memoriale Romulus Cioflec din Araci curtea

Muzeul National al Carpatilor Rasariteni Casa memoriala Romulus Cioflec Camera dinainte

Muzeul National al Carpatilor Rasariteni Casa Memoriala Romulus Cioflec sala multimedia

Muzeul National al Carpatilor Rasariteni Casa memoriala Romulus Cioflec biroul scriitorului

Go to Top