În concertele de joi, 13 martie şi vineri, 14 martie 2025, de la ora 19, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii George Enescu, aflate sub bagheta lui Jérémie Rhorer şi cu Alexandra Conunova în ipostază solistică, vor interpreta un program cu un parfum aparte, care împleteşte spiritul francez cu evocările din antichitate – greacă, egipteană – precum şi cu ecouri iberice.

Prima piesă din program este Poemul Isis, schiţat de George Enescu şi orchestrat de Pascal Bentoiu. Acesta din urmă ne oferă lămuriri cu privire la proiectul enescian:
„Isis era numele pe care Enescu îl dădea Marucăi Cantacuzino începând încă de prin 1907. Iar dânsa şi tot anturajul Carmen-Sylvei îl numeau pe compozitor Sphynx (sau Pynx). Ne aflăm în plină egiptologie. Totuşi, problemele numirilor ciudate rămân până la urmă secundare. Esenţele se află în partitura însăşi. Ce este de fapt Isis?

Voi spune: o mărturie muzicală foarte intimă a sentimentelor autorului faţă de fiinţa pe care – pare-se – a iubit-o cel mai mult în această chinuită existenţă pământească a noastră. Nu un portret, ci o închinare. Un poem obsesiv, ca un cerc magic, greu de spart, în care puţine teme se rotesc tot timpul în jurul subiectului (compozitorul, fireşte). O muzică foarte transparentă, extrem de personalizată timbral (multe indicaţii, în acest sens, sunt chiar de mâna autorului), beneficiind de aportul corului feminin fără text, care aduce un element preţios întru crearea stării de spirit adecvate.”

Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră de Edouard Lalo a avut prima audiţie în februarie 1875 şi împlineşte, astfel, 150 de ani de mare succes de public. Apărută într-un moment când în muzica franceză se insinuau aluziile la temperamentul spaniol, lucrarea a fost dedicată celebrului virtuoz Pablo de Sarasate, care a avut-o permanent în repertoriu. Sinteza reuşită dintre virtuozitate și cânt, grație și virilitate, rafinamentul cu care scriitura oferă viorii acea vocalitate atât de mult dorită plasează această simfonie concertantă printre marile valori ale muzicii. Scrisă în cinci părți, a fost adesea cântată fără Intermezzo, eliminându-se tocmai partea cea mai expresivă a simfoniei, dar Enescu, în calitate de violonist, a reușit, de-a lungul vieții să impună interpretarea integrală a lucrării.

În data de 7 martie,  s-au împlinit 150 de ani de la naşterea lui Maurice Ravel. Bun prieten şi camarad de şcoală cu George Enescu, a venit în 1932, la 14 februarie, la Ateneul Român, când a dirijat un program cu lucrări ale sale. În concertele din 13-14 martie, Filarmonica George Enescu va prezenta publicului Suitele I şi II din baletul Daphnis şi Chloe, care are un subiect inspirat din textul lui Longus, scriitor din Grecia antică trăind, se pare, în secolul II al erei noastre.  Daphnis este un tânăr păzitor de capre care se îndrăgosteşte de frumoasa păstoriţă Chloé. Dar ea este răpită de piraţi. Daphnis are un vis în care trei nimfe apar şi îi promit să-l ajute să-şi regăsească iubita. În partea a doua a baletului, Daphnis şi cele trei nimfe îl roagă pe Pan să o salveze pe Chloé. Povestea sfârşeşte prin biruinţa dragostei exprimată într-o însufleţită apoteoză a dansului.

Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu îl vor avea la pupitru pe Jérémie Rhorer, considerat drept unul dintre cei mai versatili dirijori din generaţia sa. Fondator şi director muzical al ansamblului Le Cercle de l’Harmonie, artistul s-a specializat în explorarea repertoriului din secolele XVIII şi XIX şi în interpretarea la instrumente de epocă şi cu acordaje specifice. De peste 10 ani, Rhorer a colaborat îndeaproape cu Théâtre des Champs-Elysées, unde a dirijat numeroase opere, atât din repertoriul consacrat, cât şi partituri rar interpretate sau opere moderne. Câştigător al Premiului „Pierre Cardin”, Jérémie Rhorer s-a afirmat, de asemenea, şi în calitate de compozitor.

Solista Alexandra Conunova a primit Premiul I la Concursul Joseph Joachim din Hanovra şi este laureată a concursurilor Ceaikovski şi Singapore International Violin Competition. Lăudată pentru virtuozitatea, căldura sunetului, paleta impresionantă de culori şi tehnica sa impecabilă, Alexandra Conunova a cântat împreună cu orchestre de top – Orchestre de Paris, Mahler Chamber Orchestra, NDR Radiophilharmonie, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestra della Svizzera Italiana –  şi alături de dirijori de prestigiu – A. Manze, L. Foster, J-P. Saraste, T. Currentzis, G. Noseda ş.a.
După debutul de succes din 2022 de la Festivalul Tivoli, când a condus orchestra din postura solistică interpretând Anotimpurile de Vivaldi şi cele de Piazzolla, Alexandra Conunova a fost invitată să revină la Filarmonica din Copenhaga, cu Concerto da Camera de Arthur Lourie.

Ateneul Român
Joi, 13 martie/ vineri, 14 martie 2025, ora 19
Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu
Dirijor JÉRÉMIE RHORER
Solistă ALEXANDRA CONUNOVA

Program
George Enescu – Isis
Edouard Lalo – Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră, op. 21
Maurice Ravel – Daphnis și Chloe (Suita I și II)
Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER

Mai multe informații despre stagiunea 2024-2025 pot fi găsite aici:
https://filarmonicaenescu.ro/ro/evenimente

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:   160 lei
Categoria II:  150 lei
Categoria III: 140 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.filamonicaenescu.ro – secțiunea Bilete & Evenimente“.