window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Ziua dedicată femeii nu poate să treacă neobservată nici la Sala Radio, unde concertul programat vineri, 8 martie (19.00) reuneşte într-o frumoasă seară de sărbătoare a muzicii trei lucrări deosebite. Programul se deschide cu impunătoarea uvertură a operei verdiene „Forţa destinului” şi continuă cu Jazz – concert pentru harpă şi orchestră, o experienţă inedită dat fiind asocierea instrumentului ales cu jazz-ul, creaţia aparţinând compozitorului român contemporan Ede Terényi. Seara se încheie cu Simfonia a III-a în fa major de Johannes  Brahms, partitură de o extraordinară sensibilitate, devenită celebră graţie romanului “Vă place Brahms?”, semnat de scriitoarea franceză Françoise Sagan şi transformat într-o extrem de cunoscută peliculă cinematografică cu Ingrid Bergman şi Anthony Perkins.

Orchestra Nat Radio_foto Virgil Oprina

Întregul concert susţinut de Orchestra Naţională Radio se va desfăşura sub bagheta dirijorului german Gerd Schaller, care dezvoltă o bogată activitate în Germania, dar şi în alte ţări europene. A colaborat cu Orchestra de Stat şi Orchestra Filarmonică Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonică de Cameră din Leipzig, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Filarmonică de Cameră din Bamberg, Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional din Praga, Orchestrele Radio din München şi Budapesta, Orchestra Operei Naţionale din Varşovia, cu ansamblul Munich Bach Soloists, cu Opera de Stat din Braunschweig.  A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar între anii 2003-2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg.

Invitată specială a serii va fi harpista Elena Ganţolea, care a concertat alături de majoritatea ansamblurilor din ţară, iar în străinătate a cântat în Spania, Rusia, Germania, Franţa, Italia şi Serbia, deţinând un repertoriu divers ce evidenţiază o varietate stilistică impresionantă.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

 

 O prezenţă deja constantă pe scena Sălii Radio, dirijorul GERD SCHALLER şi-a început cariera colaborând cu Opera de Stat din Hanovra. Repertoriul său este extrem de bogat şi cuprinde atât lucrări din repertoriul simfonic, vocal-simfonic cât şi de operă, incluzând o variată paletă stilistică.

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat şi Orchestra Filarmonică Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonică de Cameră din Leipzig, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Filarmonică de Cameră din Bamberg, Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional din Praga, Orchestrele Radio din München şi Budapesta, Orchestra Operei Naţionale din Varşovia, cu ansamblul Munich Bach Soloists, cu Opera de Stat din Braunschweig.  A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar între anii 2003-2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg.

A fost director artistic al Ebracher Musiksommer Festival şi profesor de dirijat la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hanovra, iar discografia sa cuprinde numeroase opusuri, cel mai recent CD incluzând simfoniile nr. 4, 7 şi 9 de  A. Bruckner.

Ca un pasionat de operă, Gerd Schaller a dirijat Wozzeck de Alban Berg, Hérodiade de Jules Massenet, Die tote Stadt de Erich Wolfgang Korngold, Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, Fedra de Johann Simon Mayr, iar înregistrarea operei Merlin de Carl Goldmark a primit Premiul Echo Classic pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului 2010.

 Descoperind tainele muzicale prin intermediul pianului, ELENA GANŢOLEA îşi va îndrepta atenţia însă către harpă, instrument alături de care va repurta numeroase succese. A studiat cu Maria Belli formarea sa artistică fiind desăvârşită la Conservatorul Ciprian Porumbescu unde a beneficita de îndrumarea distinsei harpiste Liana Pasquali.

După un debut concertistic alături de Orchestra Naţională Radio, dirijorul Iosif Conta, în anul 1967 vor urma numeroase concerte, recitaluri de mare succes.

Cu o atenţie deosebită pentru muzica românească Elena Ganţolea a avut prilejul de a interpreta deseori lucrări ce i-au fost dedicate. A concertat alături de majoritatea ansamblurilor din ţară, iar în străinătate a cântat în Spania, Rusia, Germania, Franţa, Italia şi Serbia. Alături de un repertoriu impresionant ce relevă o varietate stilistică impresionantă, Elena Ganţolea deţine şi numeroase înregistrări, realizate pentru radio, televiziune unele fiind promovate de Electrecord.

foto Virgil Oprina

Go to Top