Noaptea filmelor de Cannes la Timişoara

  • Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

Filmele de Cannes vin pentru prima dată la Timișoara, sâmbătă, 2 noiembrie, la Filarmonica Banatul, într-un maraton special la care va lua parte și Amat Escalante, cineastul mexican distins anul acesta cu Premiul de regie la Cannes pentru Heli.

Noaptea filmelor de Cannes include trei dintre cele mai așteptate producții ale anului: La vie d’ Adèle: Chapitres 1 & 2, premiat cu Palme d’Or, Heli, recompensat pentru regie, și Only God Forgives, cu Ryan Gosling

Evenimentul este organizat de Primăria Muncipiului Timişoara în parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest.

Spectatorii din Timișoara vor avea ocazia să-l cunoască pe unul dintre cei mai provocatori regizori ai momentului, Amat Escalante, câștigătorul Premiului pentru regie la Festivalul de la Cannes pentru controversatul Heli. Regizorul va răspunde întrebărilor publicului după proiecția filmului său, care va începe la 19.30, la Filarmonica Banatul.

Heli, un film cu o imagine impresionantă și cu scene de violență extremă, a șocat audiența de la Cannes. Mexicul de azi, o țară a contrastelor și paradoxurilor, e un câmp de luptă pe care cad victime familii întregi – 70.000 de oameni prinși în războaiele duse de mafia drogurilor au murit în ultimii șapte ani. În Heli, decizia unui tânăr cadet de a fura drogurile confiscate de superiorii săi din poliție „oficial distruse” are consecințe dramatice asupra unei întregi familii.

Amat Escalante (34 de ani) a părăsit școala la 15 ani și a intrat în lumea filmului învățând pe cont propriu. A trăit în Barcelona, Los Angeles, Austin, iar acum locuiește în Guanajuato (Mexic) și a fost asistent de regie al renumitului regizor mexican Carlos Reygadas. Celelalte două lungmetraje ale sale, Sangre (2005) și Los Bastardos (2008), au fost premiate în numeroase festivaluri.

De la 22.30, timișorenii au ocazia să vizioneze, în avanpremieră, La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2/ Adèle: Capitolele 1 & 2, distins cu Palme d’Or și Premiul criticii – FIPRESCI. A fost filmul favorit al juriului prezidat de Steven Spielberg, din care a făcut parte și Cristian Mungiu. Filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) și Emma (Léa Seydoux), două adolescente care descoperă împreună iubirea, dorința și suferința. Fenomenala performanță a celor două actrițe a fost premiată cu două trofee Palme d’Or, pe lângă cel oferit filmului, o excepție în istoria festivalului.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

După miezul nopții, de la 01.50, cinefilii se vor delecta cu mult-așteptatul Only God Forgives, continuarea celebrului Drive, cu Ryan Gosling în rolul principal. Noua producție a lui Nicolas Winding Refn este un western modern, ultraviolent, pe fundalul unui oraș decăzut – Bangkok. Ryan Gosling are rolul unui bărbat enigmatic implicat în mafia drogurilor, având ca paravan un club de box thailandez. Când fratele lui e ucis, mama sa (Kristin Scott Thomas), șefa unei vaste rețele mafiote,  îl constrânge să-i răzbune moartea. I se pune în cale un polițist (Vithaya Pansringarm) care nu pare să acționeze după legile obișnuite, ci după propriile judecăți.
„Ryan Gosling și Nicolas Winding Refn fac din nou echipă într-un thriller care-ți taie răsuflarea, splendid din punct de vedere estetic și extrem de violent” – „The Guardian”.

Dan Diaconu, viceprimar Timişoara: “Suntem consecvenţi în a aduce în Timişoara valori importante ale culturii mondiale. Filmul a depăşit de mult timp valenţa sa de divertisment, reprezintă o formă de artă şi un important act cultural. Astfel,  ceea ce propunem spectatorilor nu e o simplă proiecţie de film, e o doză culturală şoc, un regal de performanţă artistică. Prezenţa lui Amat Escalante alături de spectatorii timişoreni, pentru prima dată în România în această perioadă, reprezintă un prilej de a lua contact cu o personalitate culturală de prim rang şi cu unul din performerii ediţiei 2013 a festivalului de la Cannes. E o ocazie unică pe care sunt convins că timişorenii nu o vor rata.”

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii şi este promovată şi finanţată în Timişoara de către Primăria Municipiului Timişoara.

Filmele vor rula în sala Filarmonicii Banatul. Biletul va costa 10 lei toată noaptea şi poate fi cumpărat de la casieria Filarmonicii începând de luni, 28.10.2013.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!