Noaptea Institutelor Culturale 2013Ajunsă la cea de-a șaptea ediţie, Noaptea Institutelor Culturale este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Bucureşti. Ca şi în ediţiile trecute, porţile centrelor şi ale institutelor culturale, precum şi ale partenerilor acestora, vor fi deschise pentru o noapte întreagă miilor de vizitatori aşteptaţi.

Un eveniment organizat de 12 centre şi institute culturale aflate sub egida EUNIC – British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură și Institutul Polonez, cărora li se vor alătura anul acesta Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Coordonatorul ediției 2013 este Institutul Polonez.

Pe durata evenimentului, Asociaţia Green Revolution va pune la dispoziția doritorilor, fără plată, 50 de biciclete. Bicicletele vor putea fi împrumutate de la centrul de închiriere situat în parcul Herăstrău, între orele 18.00-22.00. Solicitarea împrumutului unei biciclete se va face la adresa de email: bucuresti@instytutpolski.org.

___________________________

Noaptea Institutelor Culturale – programul complet

 

British Council

Calea Dorobanților nr. 14

British Council vă invită la o noapte albă a literaturii, muzicii și filmului prin care celebrează 75 de ani de la înființarea în România.

17.00-20.00 – Promoție la biblioteca @British

@British vă oferă 75 de motive pentru a deveni cititori avizi de cărți în limba engleză. La aniversarea celor 75 de ani de activitate în România, vă invităm să vă abonați la biblioteca noastră beneficiind de 75% reducere la toate abonamentele – cele mai bune titluri sunt la doar o copertă distanță!

20.15-21.15 – Lansarea publicației „Istorii britanice în București”

Concepută în cadrul programului aniversar al British Council în România, broșura este o colecție incitantă a urmelor lăsate de britanici în peisajul istoric al Bucureștiului, conectând locuri, imagini și oameni. Lansarea are loc în prezența cercetătoarei Doina Anghel.

21.30-23.30 – Jocuri și materiale interactive: literatură și muzică britanică

Cuvinte încrucișate, jocuri de masă, ghicitori – vă invităm să vă testați cunoștințele de literatură și muzică britanică pe parcursul serii, în biblioteca @British.

21.00-21.15 – Fashion show

Având ca temă „Influența anilor ’30 asupra costumului modern”, prezentarea de modă a Universității Naționale de Arte va cuprinde o defilare în costume create de studenții Universității, sub îndrumarea profesorului doctor Ruxandra Popp.

21.30-22.30 – Concert de muzică clasică britanică – centenar Benjamin Britten

Celebrăm centenarul Benjamin Britten, tatăl muzicii britanice a secolului XX, cu un concert de muzică clasică în interpretarea ansamblului Icon Arts.

22.30-00.30 – Proiecție de film artistic

00.30-02.30 – Karaoke party

Încheiem seara cu karaoke – așteptăm curajoșii cu o selecție specială de muzică britanică din toate timpurile!

Pe toată durata zilei: Expoziție aniversară – 75 de ani în România

O fascinantă incursiune în istoria Consiliului Britanic în România, cuprinzând materiale de arhivă, corespondențe interne din anii ’30 și ’40, fotografii și obiecte de recuzită.

 

Centrul Ceh & Delegația Wallonie-Bruxelles

str. Ion Ghica nr. 11

Anul acesta suntem două institute în clădirea de pe Ion Ghica: Centrul Ceh și Delegația Wallonie-Bruxelles, și deci totul este la puterea a doua: avem videoclipuri cehe și belgiene, animație cehă și belgiană, bere cehă și degustare de bunătăți belgiene. În plus, cabaret în sala mare și tableau vivant în curtea de beton.

20.00-02.00 – Sala Mică

Animație cehă și belgiană

21.00 – Sala Mare

Not(e) Sisters

Trio vocal a capella

Not(e) Sisters au evoluat de la jazz la stăpânirea tehnicii de armonie vocală, caracterizată printr-un sunet omogen, fără o voce preponderentă. Costumele pe care le poartă pe scenă dau o imagine elegantă, intenționat glamour. Not(e) Sisters traversează epocile, trăiesc la Palatul kitsch-ului, au urme de naivitate, își mișcă corpurile cu pasiune, strălucesc în romantism și înfloresc în umor.

20.00-02.00 – Grădina de beton

Ice Hockey

Videoclipuri cehe și belgiene

Proiecție în coșuri de gunoi

Tableau vivant

Termenul de tableau vivant (sculptură vie), împrumutat din franceză, descrie un grup de actori, așezați cu grijă în poziții fixe și luminați teatral. Pe durata expunerii, modelele nu se mișcă și nu vorbesc. Pe durata Nopții Institutelor însă, voi veți fi actorii. Alegeți momentul din istorie la care vreți să participați sau fiți spectatori ai evenimentelor istorice ce se vor derula în fața voastră, din oră în oră. Proiect al artiștilor rezidenți ai Centrului Ceh: Alexey Klyuykov și Ladislava Gažiová, din grupul artistic Pole.

 

Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”

str. Vasile Lascăr nr. 96

De Noaptea Institutelor Culturale, la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” veți avea ocazia să descoperiți cultura și bucătăria turcească. Programul include ateliere de creație artistică, proiecția unui film, o lecție demonstrativă de limba turcă și, nu în ultimul rând, o expoziție de artă culinară.

17.00-18.00Cursuri de limba turcă – lecție demonstrativă

Sunteti curioși de cursurile de limba turcă organizate de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din București? Vă invităm la o lecție demonstrativă de limba turcă, pentru începători, care va fi susținută de către echipa de profesori a ICT.

18.00-21.00 – Ateliere de creație artistică

– workshop „Ebru”

Ebru” este arta picturii pe apă, desenele astfel realizate fiind transpuse pe hârtie. Este o artă tradițională turcească.

– workshop „Arta sticlei suflate

– „Expoziție de artă culinară” cu spaţii special amenajate pentru demonstraţii de preparare a mâncării, ceaiului şi cafelei turcești.

22.00-24.00 – Proiecția filmului Sora mea mai mică, Mommo / Kız Kardeşim Mommo (Turcia, 2009, 94 min., regia Atalay Taşdiken, subtitrare în engleză)

După moartea mamei, abandonați fiind de tatăl lor, Ahmet și Ayse sunt luați în grijă de bunicul lor, care însă nu le poate oferi totul. Această poveste simplă, a relației dintre frate și soră, înfățișează condițiile grele de viață din Anatolia.

 

Spațiul Public European

str. Vasile Lascăr nr. 31, parter (la intersecția cu str. Batiște)

Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România vă invită în spațiul unde vă întâlniți cu Europa: Spațiul Public European.

Vă așteptăm între orele 18.30 și 03.00 la vernisarea unei expoziții de pictură, urmată de proiecția a două filme artistice câștigătoare ale premiului LUX (oferit de Parlamentul European).

18.30 – Vernisajul expoziției „Ferestre spre Europa”, în prezența autoarei, pictorița spaniolă Ima Montoya

Picturile din expoziție ecranizează câte un fragment din viața capitalelor europene.

„Fiecare lucrare este un fel de cadru de film neproiectat, ci așezat pe o pânză de 2 metri pătrați.” (catalogul expoziției)

Expoziția va fi deschisă până pe 12 iulie 2013 și este organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, Parlamentul European – Biroul de Informare în România și Institutul Cervantes.

21.30 – Proiecția filmului Zăpezile de pe Kilimanjaro / Les neiges du Kilimandjaro (dramă, Franța, 2011, 90 min., regia Robert Guédiguian) – câștigător al Premiului LUX în 2011

Deși și-a pierdut slujba, Michel este, în continuare, fericit alături de Marie-Claire. La un moment dat însă, sunt atacați de doi bărbați mascați și află că atacul fusese organizat de un fost coleg al lui Michel, concediat odată cu el. Dar relația lor cu acesta, care are în grijă doi frați mai mici, se transformă.

00.30 – Proiecția filmului Io sono Li / Shun Li and the Poet (dramă, Italia-Franța, 2011, 92 min., regia Andrea Segre) – câștigător al Premiului LUX în 2012

Shun Li muncește din greu ca să-și poată aduce lângă ea, legal, în Italia, băiețelul de opt ani. În barul situat undeva în laguna venețiană, unde este transferată, îl întâlnește pe Bepi, un pescar din Fosta Iugoslavie, cunoscut sub numele de „Poetul”, cu care se împrietenește, în ciuda nemulțumirilor din partea comunității locale și a celei chineze.

Proiecții cu sprijinul Clorofilm.

 

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București & Institutul Polonez

str. Gina Patrichi nr. 8 (fostă str. Orlando)

 

Hai să ne jucăm împreună!

Anul acesta, de Noaptea Institutelor Culturale, sediul Institutului Maghiar va deveni locul de joacă comun al Institutului Maghiar și al Institutului Polonez. Vom avea și o surpriză, sub forma vizitei Institutului Italian de Cultură. Am pregătit tot felul de jocuri și distracții, pentru fiecare.

16.00 – Jocuri plastice, jocuri mecanice. Nu vă jucați cu mâncarea!

În curtea Institutului Maghiar vom începe Noaptea la ora 16.00, când tineri studenţi ai Universității de Artă vor picta pe gardul clădirii variațiuni ale logo-ului Institutului Maghiar. Tot de la ora 16.00, doritorii vor putea să-şi antreneze carpul și alte încheieturi la fussball, în timp ce savurează o delicatesă de la micul târg cu produse ungureşti și poloneze.

18.00 – Expoziții – Jocuri cu logo, distracții la Sziget și Peninsula

La ora 18.00 vom vernisa două expoziții: una poloneză, în care puteți vedea cum artiști polonezi și români s-au jucat cu pensule, vopsele și programe grafice pentru a concepe logo-ul pentru Anul Prieteniei Polono-Române, în cadrul concursului organizat de Institutul Polonez.

În același timp, se va deschide expoziția de fotografie despre renumitul festival Sziget de la Budapesta a fotografului Konkoly-Thege György, iar organizatorii festivalului vor ţine o conferinţă de presă. Fratele mai mic al festivalului din Ungaria, Peninsula, se mută de anul acesta la Cluj-Napoca şi vom afla primii detalii despre trupele şi artiştii invitaţi la ambele festivaluri de anul acesta!

18.30 – Turnir la board-game. „Stai la coadă!”

Ce semnificație practică au avut „problemele temporare ale aprovizionării” în timpuri ale „economiei centralizate, multilateral dezvoltate”? Însemna că tot timpul trebuia să stai la coadă. Cei dornici vor putea să-și pună la încercare răbdarea și să-și exerseze abilitățile de speculant jucând  board-game-ul „Stai la coadă!”, ales „Jocul Anului 2012” în Polonia, proaspăt apărut pe piața din România. Participarea la turnir se face pe bază de înscrieri la adresa de email: bucuresti@instytutpolski.org.

19.00 – Devenim mai serioși. Dar fără exagerare. Let’s play blues!

Anul acesta, cu ocazia stagiunii culturale italo-maghiare din Italia ne-am unit forţele cu Institutul Italian de Cultură şi am invitat grupul maghiaro-italian Parafusions să susţină un concert de blues. „Parafusions” e o combinație între „paranoia” și „confusion”, iar muzicienii se joacă cu blues-ul, jazz-ul, ritmurile balcanice, melodiile flamenco, scalele arabe și multe influențe etno.

20.30 – Jocuri de la curțile regale și din cârciumile medievale, cu ansamblul Codex

Codex  –  formația de muzică veche ne va încânta cu melodii şi dansuri populare şi culte din Transilvania şi Europa. Special cu această ocazie vine din Ungaria celebra vocalistă Andrejszki Judit. Vreți să învățați să dansați saltarello și pavana? E simplu, veniți la noi!

22.00 – Muzică și dans în trans cu Janusz Prusinowski Trio

„Jocuri în doi” din Polonia? Există mai multe! Se numesc „mazurcă”, „oberek” ori „kujawiak”. Sunt pline de pasiune ca tango-ul și pot fi hipnotice ca drogurile. La dans vă invită Janusz Prusinowski și prietenii lui: discipoli ai rapsozilor de la sat, în acelaşi timp o formaţie avangardistă cu un „sound” şi un spirit al improvizaţiei neastâmpărat. Aproape la fiecare concert al lor, muzicienii coboară de pe scenă și dansează împreună cu publicul.

01.00 – Metraje scurte și lungi

După miezul nopţii, la ora 01.00 vă invităm la filme: în sala din incinta Institutului puteți să vizionaţi peliculele câştigătoare la Festivalul Internaţional de Scurt-metraje ALTER-NATIVE 2012 de la Târgu-Mureș. În curtea Institutului vom proiecta o comedie despre polonezi și moștenirea Papei Ioan Paul al II-lea: Afacerea sfântă / Święty interes (Polonia, 2010, 100 min., regia Maciej Wojtyszko, subtitrare în română).

Institutul Cervantes & Forumul Cultural Asutriac

bd. Regina Elisabeta nr. 38

 

18.30 – Vernisajul expoziției „Ferestre spre Europa”, în prezența autoarei, pictorița spaniolă Ima Montoya

Loc de desfăşurare: Spaţiul Public European (str. Vasile Lascăr nr. 31), eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România, cu sprijinul Institutului Cervantes.

19.00 – Joyas musicales españolas – recital de chitară clasică şi flamenco în interpretarea chitaristului Alexandru Munteanu

În program: lucrări de Isaac Albéniz, Julián Arcas, Dilermando Reis, Paco de Lucía, Ernesto Lecuona.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Alexandru Munteanu, tânăr chitarist născut la Craiova, demonstrează o autentică vocaţie pentru chitară. De mai bine de opt ani, activitatea sa concertistică se derulează pe diferite scene ale lumii, solistul abordând atât repertoriul clasic, cât şi cel flamenco.

A absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti şi a studiat chitară flamenco la Málaga, cu maestrul Juan José Pantoja. A urmat cursuri de chitară clasică cu profesorii Cătălin Ştefănescu de la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi cu Javier Fernández Chamizo, la Conservatorul Superior de Muzică din Málaga. În 2008 a repurtat succese alături de Orchestra Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, de Orchestra Filarmonicii din Craiova şi cea din Râmnicu Vâlcea, sub bagheta dirijorilor Octav Calleya şi Alexandru Iosub.

În prezent, pe lângă cursurile avansate la Conservatorul Superior de Muzică din Málaga, studiază şi chitară flamenco cu maestrul Rubén Díaz, discipol al lui Paco de Lucía, la Școala GFC Studios Málaga din acelaşi oraş.

Loc de desfăşurare: Sala Auditorium a Institutului Cervantes

20.30 – Proiecția filmului Aquí y allá (dramă, Spania, 2012, 110 min., regia Antonio Méndez, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză), în prezenţa regizorului şi a directorului de fotografie, Barbu Bălăşoiu

Pedro se întoarce acasă, într-un sat de munte din Guerrero, Mexic, după câţiva ani de lucru în SUA. Îşi revede fiicele, pe care le regăseşte mai mari şi mai distante decât şi le închipuise. Soţia însă îşi păstrează acelaşi surâs. Cu banii economisiţi în SUA, Pedro speră să ducă o viaţă mai bună alături de familia sa și să-şi facă o trupă de muzică: Los Reyes de la Copa. O poveste despre speranţă, amintiri şi pierderea celor pe care îi lăsăm în urmă.

Loc de desfăşurare: Sala Auditorium

21.30 – Proiecția filmului Spanien (dramă, Austria, 2012, 102 min., regia Anja Salomonowitz, v.o. germană, subtitrare în engleză). Program în colaborare cu Forumul Cultural Austriac.

Spanien este o poveste de dragoste, de căutări şi obsesii. Contrar așteptărilor, filmul proiectat nu evocă amintiri din concediul unor turiști austrieci. În schimb, veți avea ocazia să vedeți cum transferul ilegal către Spania al protagonistului refugiat, moldoveanul Sava, ia brusc sfârșit într-o Austrie străină de imaginea lui despe Sissi și bomboanele Mozart.

Loc de desfăşurare: Sala Auditorium

23.00 – Proiecții de scurtmetraje

1. Fata din Transilvania (scurt-metraj, România, 2011, 15 min., regia Sabin Dorohoi, cu Maia Morgenștern, v.o. română, subtitrare în engleză)

2.  „Avalon” – cinci scurtmetraje spaniole, în colaborare cu Filmoteca Ministerului de Externe al Spaniei

Ojos que no ven (comedie, Spania, 2012, 15 min., regia Natalia Mateo, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)

Despierta a las moscas (dramă, Spania, 2012, 15 min., regia Nacho Ruiz Capillas, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)

Que divertido (dramă, Spania, 2010, 10 min., regia Natalia Mateo, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)

Mi otra mitad (SF, romance, Spania, 2010, 18 min., regia Beatriz Sanchis, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)

La clase (documentar, Spania, 2008, 20 min., regia Beatriz Sanchis, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)

Loc de desfăşurare: Sala Auditorium

01.00  – Proiecția filmului Garbo, el espía (documentar, Spania, 2009, 93 min., regia Edmon Roch, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)

Un documentar despre spioni și agenţi dubli, secrete, minciuni, memorie și uitare, realizat cu fragmente de peliculă de la Hollywood, materiale din arhive, interviuri şi efecte digitale, avându-l în centru pe Juan Pujol, autodidact, gestionar al unei crescătorii de pui şi portar de hotel, care, în Madridul anilor ’40, începe să-şi planifice cum poate „contribui la bunăstarea omenirii” şi îşi oferă serviciile britanicilor.

La treizeci de ani după această hotărâre, scriitorul englez de romane poliţiste are o bănuială cum că eroul nostru este încă în viaţă şi porneşte în căutarea lui, localizându-l pe Pujol în Venezuela, unde începuse o nouă viaţă, cea de profesor de engleză pentru compania Shell.

Loc de desfăşurare: Sala Auditorium

 

Institutul Cultural Român

Aleea Alexandru nr. 38

18.30 – Lecție demonstrativă de limba română pentru străini – Grădina ICR

Cât de greu este de învățat limba română? Cu o tradiție bogată în organizarea cursurilor de limba română pentru străini, ICR vă invită la o lecție deschisă pentru public în grădina sa din Aleea Alexandru nr. 38.

19.30 – Expoziție și concurs: Povestiri despre ie

În ultima vreme, ia este tot mai prezentă: tradițională sau reinterpretată de tineri designeri, purtată festiv, „casual” sau „glamour”, expusă la muzeu, în reviste sau pe rețelele de socializare. Ia este o alegere personală și probabil fiecare ie are o poveste frumoasă – reală sau imaginară -, pe care vrem să o scoatem la iveală. De aceea, am organizat și un concurs literar în parteneriat cu Revista de Povestiri, iar cele mai bune povești despre ie vor primi premii de la Bitdefender și Editura ICR, vor fi prezentate la ICR și vor publicate pe site-ul revistei. În plus, vă invităm la o expoziție de design de obiect Made in Ro, realizată împreună cu Designist, dar și la o expoziție de ii tradiționale. Toate obiectele expuse vor putea fi achiziționate.

21.00 – Recital de pian: Teo Milea în vizită la ICR pe clape albe… și negre – Sala Mare

Teo Milea și-a început activitatea muzicală în urmă cu 25 de ani. A trecut treptat de la improvizație la compoziție, iar în iulie 2012 a lansat primul album de compoziții proprii „On white… and black keys”. Albumul cuprinde şapte piese şi a fost realizat alături de Andrei Kerestely.

„Acest disc mă prezintă în fața publicului, prin cele 7 piese, ca fiind un pianist și compozitor aparținând a două lumi: cea clasică și cea nouă, a secolului XXI”, spune Teo Milea despre primul său album.

„Publicul meu nu are nevoie de o facultate de specialitate ca să-mi înțeleagă compozițiile și nici de un lexicon de muzică. Publicul îmi înțelege mesajul exact și în timp real, nu caută să descifreze ulterior ceea ce am vrut să transmit într-o oră de recital. Muzica mea este o muzică direcționată, cu efect instant”, adaugă pianistul.

„Ce-ar mai fi de spus despre mine? Când nu cânt la pian și nu compun, gătesc și mă plimb cu bicicleta. Dar și atunci pot compune.”

22.3001.00 – Cele mai recente scurtmetraje românești la Cannes: Romanian Short Waves 2013

Începând din 2004, Festivalul de la Cannes include Short Film Corner, un spațiu în care realizatorii se întâlnesc și își prezintă filmele. Și în acest an, scurtmetrajele românești reunite sub titlul Romanian Short Waves 2013 s-au proiectat cu sprijinul Asociației Secvențe.

În program sunt incluse:

În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu, premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes 2013

Ovo, regia Eva Pervolovici

Cod roşu, regia Hanno Hoefer

Picurar, regia Nap Toader

Vaca finlandeză, regia Gheorghe Preda

Colecţia de arome, regia Igor Cobileanski

Wonderland, regia Peter Kerek

De azi înainte, regia Dorian Boguţă

Ana, regia Mirona Radu

Bad Penny, regia Andrei Creţulescu

Sistemul respirator la păsări, regia Alina Manolache

Hahol,  regia Goran Mihailov

My Baby, regia Luiza Pârvu

Plimbarea, regia Mihaela Popescu

Waste, regia Anton Groves

Treizeci, regia Victor Dragomir

Între deja şi nu încă, regia Ioana Mischie

Boxed in, regia Ilinca Neagu

 

Institutul Francez

bd. Dacia nr. 77

Digitalul este astăzi în tot şi în toate. E o realitate care ne obligă să ne schimbăm reperele şi standardele şi face ca arta însăşi să îşi renoveze formulele şi tehnicile. Digitalul reprezintă un mod de viaţă, dar şi un alt fel de a te apropia de cultură, cu alte percepţii şi cu altă viteză.

Demonstraţii FABLAB – Atrium

Aţi văzut vreodată o imprimantă 3D? Puteţi să îi descoperiţi performanţele în cadrul demonstraţiilor prezentate de FABLAB (Fabrication Laboratory) din Bucureşti, un spaţiu de creaţie şi de producţie care utilizează tehnologiile digitale pentru a crea obiecte unice, în serie limitată. Pe de altă parte, Clubul Robotic (Robotique ASAFF) de la Universitatea Politehnică va prezenta roboţi creaţi de către studenţii clubului. Utilizând noile tehnologii în zona cotidianului, studenții, implicaţi în numeroase competiţii internaţionale, vă vor iniţia în ştiința roboticii. Eveniment realizat de Institutul Francez în parteneriat cu Lectoratul Francez din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Atelier de scris – Etajul I – Pe tot parcursul serii

DraftQuest este un site care scrie romane. Da, da, aţi auzit bine! S-a născut din ideea că toată lumea poate să scrie şi, mai ales, ar trebui să scrie mai bine. Site-ul este un instrument ludic şi social care îi însoţeşte pe autori de la prima ciornă până la terminarea romanului lor. În cadrul Nopţii Institutelor, David Meulemans, creatorul DraftQuest va anima un atelier care îi va elibera pe amatorii de scris de angoasa paginii albe şi le va permite să-şi concretizeze propria creativitate. Accesul la atelier se face pe bază de înscrieri la adresa: bertille.detrie@institutfrancais-roumanie.com.

18.30 (şi pe tot parcursul serii) – Mediateca

Lansarea noului portal Culturethèque – mediateca digitală a Institutului Francez

Vremea poveştilor: „Călătorie în ţara jocurilor, de la şotron la jocurile multimedia”

18.3023.00 – Spaţiul de cursuri

Jocuri, concursuri, ateliere pentru copiii mai mici şi mai mari şi numeroase premii!

19.30 – ROMANYEAH! de Cinty IonescuSala Elvira Popescu

LIVE AUDIO-VIDEO PERFORMANCE – 58 minute

Cinty Ionescu – live video
Nicoleta Lefter – performer
Mandela Gajol – live instruments (flaut, caval, ocarină, fluiere, drâmbă, kalimba, clopoţel) pe un sound design de Brennan Green

ROMANYEAH! funcţionează ca o oglindă subiectivă a realităţii. Spectacolul propune o  călătorie vizuală şi muzicală într-o Românie imaginată de Cinty Ionescu, în colaborare cu DJ-ul, producătorul şi inginerul de sunet american Brennan Green.

21.00-24.00 – Canapeaua poetică – Terasa Institutului

Un maraton în binecunoscuta tradiţie a evenimentelor poetice ale Institutului Francez, în care poeţii invitaţi şi publicul îşi vor preda ştafeta reciproc pentru a citi poeme la alegere din poezia contemporană.

21.00-02.30 – Film de animaţie digitală – scurtmetraje ale studenţilor de la ENSAD, SUPINFOCOM şi EESI – Sala Elvira Popesco

21.00-22.30: program ENSAD

22.30-24.00: program SUPINFOCOM

01.00-02.30: program EESI

Digitalul permite reinventarea formelor narative cinematografice, iar Franța are un adevărat renume în acest domeniu, şcolile sale specializate formând tinerele talente de mâine. Vă propunem să descoperiţi o selecţie de scurtmetraje de animaţie realizate de către studenţii de la ENSAD şi SUPINFOCOM cu ocazia încheierii studiilor, adevărate mici bijuterii pline de inventivitate, poezie şi umor!

24.00 – Video-audio live-session cu VJ Minu (50 minute) Curtea Institutului

O incursiune în inepuizabilul univers digital video şi audio ce nu putea să lipsescă dintr-o noapte cu o asemenea tematică.

Biblioteca pentru copii

Începând cu ora 20.00, UBISOFT prezintă jocuri pentru copii între 7 şi 10 ani.

Pe tot parcursul serii vă puteţi înscrie online la viitoarea sesiune de cursuri de limbă franceză care se va desfăşura între 25 iunie şi 12 iulie.

Întregul program al Institutului Francez pentru Noaptea Institutelor Culturale beneficiază de susținerea partenerilor principali BRD şi Renault.

 

Goethe-Institut & Institutul Francez

Club Control, str. Constantin Mille nr. 4

 

22.00„Das Kapitalinterpretează Hanns Eisler

Edouard Perraud (Franța), Hasse Poulsen (Danemarca), Daniel Erdmann (Germania)

Din Berlinul de Est la Hollywood. Aşa s-ar putea descrie călătoria pe care Edouard Perraud (tobe), Hasse Poulsen (chitară) și Daniel Erdmann (saxofon) ne invită s-o facem în cadrul programului lor. Acesta va începe cu lucrarea „Auferstanden aus Ruinen – Renăscut din ruine”, mult hulitul imn al RDG pe care Hanns Eisler l-a furat cu impertinență, dar şi cu genialitate de la şlagărul „Goodbye Johnny”. În încercarea de a-l aduce cât mai aproape publicului, întreaga seară îi va fi dedicată compozitorului Hanns Eisler, acestui rebel nefericit și muzician extrem de talentat.

În colaborare cu Institutul Francez, în cadrul Anului Elysée și al Nopții Institutelor Culturale.

Institutul Italian de Cultură

Aleea Alexandru nr. 41

19.00Concert de blues susţinut de grupul maghiaro-italian PARAFUSIONS, la Institutul Maghiar (str. Gina Patrichi nr. 8), cu ocazia stagiunii culturale italo-maghiare din Italia

20.30Concert de jazz în grădina „în straie noi” a Institutului Italian de Cultură

22.30 – Proiecția filmului Nessuno mi può giudicare / Escort in love (Italia, 2011, 95 min., regia Massimiliano Bruno, subtitrare în engleză)

O comedie spumoasă, în regia lui Massimiliano Bruno, care îi are ca protagonişti pe Paola Cortellesi şi Raoul Bova.

Premiul „Nastro d’argento” pentru cea mai bună comedie.

Mai multe detalii despre evenimentele Institutului Italian de Cultură în cadrul Nopții Institutelor Culturale se găsesc pe www.iicbucarest.esteri.it.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!