window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Anul 2011 aduce noi raporturi de putere la nivelul opiniei publice intre Legislativ si Executiv, arata datele cercetarii realizate de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti:

46% dintre romani sunt de parere ca Parlamentul trebuie sa aiba mai multa putere si doar 28% afirma ca Presedintele ar trebui sa fie mai puternic.

Daca in 2007 jumatate (48%) dintre respondenti credeau ca Presedintele ar trebui sa aiba mai multa putere, in 2011 procentul acestora a scazut la 28%.

In acelasi timp, a crescut numarul romanilor care considera ca Parlamentul ar trebui sa aiba mai multa putere, 46% dintre romani in 2011, comparativ cu 26% in 2007.

In ceea ce priveste demiterea Guvernului, romanii sustin mai degraba demiterea lui de catre Parlament, nu de Presedinte: 54% dintre romani sunt de acord cu demiterea Guvernului de catre Parlament, fata de 27% care prefera demitereaGuvernului de catre Presedinte.

In 2007, romanii indreptateau in mod egal Presedintele si Parlamentul in demiterea Guvernului – 36-37% dintre respondenti –, iar in 2002, romanii tindeau sa considere doar Presedintele indreptatit – 47% sustineau demiterea de catre Presedinte, in timp ce 36% sustineau dreptul Parlamentului.

Pe de alta parte, aproape jumatate (46%) dintre cetateni considera ca Parlamentul ar trebui sa fie format doar din candidatii partidului care obtine cel mai mare numar de voturi (37% dintre respondenti sunt impotriva acestei idei).

Parerile sunt impartite in ceea ce priveste posibilitatea existentei a mai mult de doua mandate in cazul Presedintilor „buni”: jumatate (47%) dintre romani sunt de acord cu aceasta varianta, in timp ce 44% dintre respondenti sunt impotriva.

Preferinte pentru forme de guvernare si interes pentru politica

La nivelul opiniei publice, optiunea pentru Monarhie ca alternativa la Republica este destul de putin raspandita, dar pare sa fie in crestere: 11-12% in 1992, 12% in 2002 si 25% in 2011.

omanii continua sa sustina intr-o majoritate covarsitoare ca democratia este cea mai buna forma de guvernare – peste 75% indiferent de an. Conducerea de catre un guvern de tehnocrati sau un lider puternic reprezinta variante cu o atractivitate ridicata pentru o mare parte a alegatorilor (aproximativ 70-80% in 2009). Pentru opinia publica romaneasca, tehnocratia sau liderul puternic nu exclud insa existenta unei forme de guvernare democratice.

In ceea ce priveste sustinerea unei conduceri militare, aceasta alternativa este considerata o forma buna de guvernare de cel mult un sfert dintre romani, in scadere fata de 2008.

Dupa minimul istoric al anului 2007 in ceea ce priveste interesul cetatenilor pentru politica, in 2011 constatam o crestere semnificativa a numarului de romani interesati de politica, in special a celor interesati de politica locala.

29% dintre romani se declara in 2011 interesati de politica locala, comparativ cu 19% in 2007.

In acest moment 34% dintre romani sunt interesati in general de viata politica din Romania – in 2007, doar 23% dintre romani declarau la fel.

Mai multe detalii gasesc in analiza alaturata, Raporturi de Putere.

––

Studii Electorale Romanesti este un program de cercetare periodica a participarii electorale şi a comportamentului de vot in Romania initiat de Fundatia Soros Romania in anul 2009.

Analiza de fata foloseste datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de cel putin 18 ani, pe un esantion de 1200 de persoane in varsta de cel putin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat in perioada 6-19 noiembrie 2011, de catre The Gallup Organization Romania.

Pe pagina de internet a Fundatiei se gasesc si alte analize din cadrul aceleasi cercetari:

  • Frica de frauda si costurile reduse, principalele griji ale romanilor cand vine vorba de alegeri.
  • Jumatate dintre romani se asteapta la cel putin inca 3 ani de criza economica.
  • Optimismul romanilor-la cea mai joasa cota din ultimii 15 ani.

Pentru informatii suplimentare, puteti contacta pe Elena Coman, Manager Comunicare, ecoman@soros.ro, 0735 012 653

Go to Top