Bucuresti, 11 august 2011

In luna iulie 2011 a fost promulgata Legea nr. 157/11.07.2011 care introduce noile reglementari referitoare la regimul strainilor in Romania.

Organizatiile neguvernamentale: Fundatia Soros Romania, Asociatia Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati-JRS Romania, Organizatia Salvati Copiii, CNRR- Fundatia Consiliul National Roman pentru Refugiati, ARCA- Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti saluta aparitia Legii nr. 157/11.07.2011 referitoare la completarea si modificarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania. Totodata, apreciaza transparenta si disponibilitatea Ministerului Administratiei si Internelor de a conlucra cu societatea civila in cadrul procesului de elaborare a proiectului legislativ si de a include observatiile si sugestiile formulate in scopul imbunatatirii reglementarilor specifice.

Noua Lege 157/11.07.2011 imbunatateste substantial cadrul normativ actual privind regimul strainilor si ofera posibilitatea ca, in viitor, Romania sa gestioneze fenomenul imigratiei intr-un mod mai eficient si cu beneficii pentru toti actorii implicati.

Noul act normativ vizeaza o serie de modificari pozitive printre care se remarca: reglementari referitoare la Spatiul Schengen; facilitarea accesului si participarii pe piata muncii pentru lucratorii migranti cu inalta calificare, acordarea dreptului la muncã pentru strainii cu tolerare pe teritoriu national, armonizarea cadrului privind reunificarea familiei, posibilitatea de schimbare a scopului vizei pe perioada sederii, proceduri care usureaza accesul strainilor la ser