window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Noi reglementari referitoare la regimul strainilor in Romania

Bucuresti, 11 august 2011

In luna iulie 2011 a fost promulgata Legea nr. 157/11.07.2011 care introduce noile reglementari referitoare la regimul strainilor in Romania.

Organizatiile neguvernamentale: Fundatia Soros Romania, Asociatia Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati-JRS Romania, Organizatia Salvati Copiii, CNRR- Fundatia Consiliul National Roman pentru Refugiati, ARCA- Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti saluta aparitia Legii nr. 157/11.07.2011 referitoare la completarea si modificarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania. Totodata, apreciaza transparenta si disponibilitatea Ministerului Administratiei si Internelor de a conlucra cu societatea civila in cadrul procesului de elaborare a proiectului legislativ si de a include observatiile si sugestiile formulate in scopul imbunatatirii reglementarilor specifice.

Noua Lege 157/11.07.2011 imbunatateste substantial cadrul normativ actual privind regimul strainilor si ofera posibilitatea ca, in viitor, Romania sa gestioneze fenomenul imigratiei intr-un mod mai eficient si cu beneficii pentru toti actorii implicati.

Noul act normativ vizeaza o serie de modificari pozitive printre care se remarca: reglementari referitoare la Spatiul Schengen; facilitarea accesului si participarii pe piata muncii pentru lucratorii migranti cu inalta calificare, acordarea dreptului la muncã pentru strainii cu tolerare pe teritoriu national, armonizarea cadrului privind reunificarea familiei, posibilitatea de schimbare a scopului vizei pe perioada sederii, proceduri care usureaza accesul strainilor la servicii de baza si incurajeaza integrarea lor printr-un acces mai simplificat la educatie, formare profesionala si piata muncii, protejarea si suportul crescut acordat strainilor care fac parte din grupurile vulnerabile sau sunt victime ale traficului de fiinte umane.

Organizatiile neguvernamentale active in domeniul imigratiei isi manifesta sprijinul si isi exprima disponibilitatea de colaborare cu institutiile statului in scopul perfectarii continue a cadrului legislativ si de implementare a normelor existente privind strainii in Romania. In acest sens, avem in vedere inclusiv participarea pentru consultãri la lucrarile Grupului de coordonare a implementarii Strategiei Nationale privind Imigratia 2011-2014.

Programul Migratie si Dezvoltare implementat de Fundatia Soros Romania (www.soros.ro) isi propune să promoveze o abordare a fenomenului migratiei prin prisma dezvoltării si respectării drepturilor omului in vederea unei societăti incluzive si diverse.
Persoana de contact: Iris Alexe, email: ialexe@soros.ro, tel: 0725 259 919.

Consiliul National Roman pentru Refugiati are ca obiective specifice protectia drepturilor migrantilor, accesul persoanelor in nevoie de protectie internationala la procedura de azil si integrarea refugiatilor recunoscuti in societatea romaneasca. In cadrul proiectelor pe care le implementeaza, CNRR ofera servicii de asistenta sociala si juridica in cadrul departamentelor sale specializate. Toate aceste servicii sunt oferite in mod gratuit.
Persoana de contact: Carcu Niculae, office@cnrr.ro, 0730073171

Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati din Romania (JRS Romania) isi propune sa apere si sa promoveze drepturile fundamentale ale omului, in special ale refugiatilor si ale migrantilor fortati. Categoriile asistate includ totodata persoanele care fac obiectul masurilor de indepartare de pe teritoriu, precum cele tolerate, aflate in custodie publica etc.
Persoana de contact: Stefan Leonescu; email leonescustefan@yahoo.com; tel: 0724.306.618

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Salvati Copiii International, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 29 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.
Persoana de contact: Stefania Mircea, email: stefania_ionita@salvaticopiii.ro, tel: 021.316.61.76

Misiunea ARCA este de a sprijini implinirea potentialului fiecărei persoane care se refugiază, migrează sau se repatriază in Romania si de a facilita integrarea acestora in societatea romanească.
Persoana de contact : Samoila Razvan Razvan@arca.org.ro telefon 0745947625

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top