Peste 200 de artiști români expun peste 1000 de lucrări de pictură, sculptură, grafică, ceramică, fotografie și artă video la București într-o amplă expoziție de artă contemporană găzduită de Biblioteca Națională a României, cu prilejul Centenarului României.

Expoziția BN Connections găzduită de spațiul generos al Bibliotecii Naționale a României are în vedere etalarea lucrărilor de pictură și grafică realizate în principal la Bistrița, la Colibița, la Tihuța, la Tescani, la Casa George Enescu și la Eforie Nord. Colecția noastră conține aproape 1500 de piese, iar o parte dintre ele, peste 1000, se găsesc acum la Biblioteca Națională a României.” – Gavril Țărmure, Manager de proiect

Expoziția BN CONNECTIONS a fost vernisată pe 11 decembrie la Biblioteca Națională a României (Symposium și Euphoria, parter). Expoziția va fi deschisă până pe 20 ianuarie 2019 (luni, miercuri, vineri, 08:00-18:00, marți și joi: 08:00-20:00). Intrarea este liberă.

Proiectul este o inițiativă a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și a Fundației Societatea de concerte Bistrița, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României.

Lucrările expuse fac parte din colecțiile Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și ale Fundației Societatea de concerte Bistrița și au fost realizate cu ocazia simpozioanelor și taberelor de creație de la Bistrița, Colibița, Tihuța, Eforie Nord și Tescani, în perioada 1998-2018.

Artiști din toată țara au participat în acest efort de sprijinire și promovare a artei vizuale contemporane românești. Printre artiștii care expun se numără Gheorghe Anghel, Ştefan Pelmuş, Miron Duca, Marcel Lupşe, Vasile Tolan, Zoltan Bela, Anca Boeriu, Brândușa Bontea, Teodor Botiș, Marcel Bunea, Dragoș Burlacu, Florin Ciubotaru, Teodora Chinschi, Adrian Chira, Alexandru Chira, Mihai Chiuariu, Oana Coșug, Marius Crăiță-Mândra, Vasile Crăiță-Mândra, Suzana Dan, Elena Dăscălescu și Vioara Dinu.

Expoziția BN CONNECTIONS este parte din proiectul Cucerirea Capitalei prin Cultură, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul Centenar.

Curator: Antigona Silvia Rogozea

Asistent curator: Lina Țărmure

Proiectul Cucerirea Capitalei prin Cultură include și alte evenimente și acțiuni culturale, care vor avea loc în luna decembrie a acestui an:

  • 18 decembrie 2018, începând cu 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) – Concert de muzică tradiţională susţinut de grupuri de colindători din localităţile Şieuţ, Poiana Ilvei, Sângeorz Băi şi colindători de pe Valea Ţibleşului;
  • Expoziţie de creaţie ţărănească: zadii şi ceramică (în spaţiile Muzeului Naţional al Literaturii Române);
  • 28 decembrie 2018, începând cu 19:00, la Ateneul Român – Concert Extraordinar susţinut de Noua Orchestră Transilvană, dirijor David Crescenzi (Italia), solişti: Adela Zaharia – soprană, laureată a Marelui Premiu „Operalia”; Ştefan Pop – tenor, laureat al Marelui Premiu „Operalia”; Zoltan Nagy – bariton, solist al Operei de Stat din Viena; Alin Anca – bas, solist al Operei din Berlin. În program: arii din opere celebre.

Manager de proiect: Gavril Țărmure

Proiectul este susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul Centenar.