În ultima săptămână a lunii februarie, somptuoasa scenă a Ateneului Român îl va găzdui pe binecunoscutul Charles Dutoit la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu. În serile de joi, 27 şi vineri, 28 februarie 2025, de la ora 19, marele dirijor va prezenta publicului bucureştean un program alcătuit din trei capodopere ale literaturii simfonice şi concertante, în măsură să pună în valoare intensitatea trăirii muzicale prin care Charles Dutoit s-a remarcat pe scenele din întreaga lume:  Suita Pasărea  de foc de Igor Stravinski, Concertul nr. 2, pentru vioară şi orchestră, de Serghei Prokofiev şi Simfonia nr. 9, „Din lumea nouă”, de Antonín Dvořák.

Cu o carieră desfăşurată timp de peste șase decenii, Charles Dutoit a fost distins cu două dintre cele mai prestigioase onoruri din lumea muzicii: în 2017, Medalia de aur a Societății Filarmonicii Regale, iar în 2022, Premio Una Vita nella Musica oferit de Teatro La Fenice din Veneția. A fost director artistic și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, precum și dirijor principal invitat al Filarmonicii din Sankt Petersburg. S-a bucurat de o colaborare îndelungată cu Orchestra Simfonică din Philadelphia, care a durat 32 de ani. A dirijat frecvent orchestrele din Chicago, Boston, San Francisco, New York și Los Angeles și a fost invitat adesea pe marile scene din Londra, Berlin, Paris, München, Hamburg, Moscova, Sydney, Tokio și Shanghai.
Timp de 25 de ani, Charles Dutoit a fost director muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal, iar între 1991 şi 2011 a ocupat aceeași funcție la Orchestra Națională a Franței.
A realizat turnee în China de 35 de ori, oferind premiere chineze ale unor lucrări importante, precum Sacre du printemps de Stravinski, Recviemul de război de Britten, operele Elektra și Salome de Richard Strauss.
La vârsta de 20 de ani, Charles Dutoit a fost invitat de Karajan să dirijeze la Opera de Stat din Viena. De atunci s-a aflat pe cele mai mari scene ale lumii: Covent Garden, Metropolitan Opera din New York, Deutsche Oper din Berlin, Opera din Roma și Teatro Colón din Buenos Aires.
În 2014, i-a fost oferit premiul pentru întreaga carieră în cadrul International Classical Music Awards; de asemenea, cele peste 200 de înregistrări ale sale au câștigat numeroase premii, inclusiv două Grammy.

Solista celor două concerte va fi violonista Ioana Cristina Goicea, desemnată drept artistă în rezidenţă a Filarmonicii George Enescu în stagiunea în curs. Apreciată de Vadim Repin drept „o adevărată artistă […] ce are poţential să devină un star”, Ioana Cristina Goicea este în prezent profesor universitar de vioară la prestigioasa Academie de Muzică şi Arte ale Spectacolului din Viena, post obţinut în octombrie 2020, la vârsta de 27 de ani. Este laureată a concursurilor internaţionale „Regina Elisabeta” (Bruxelles, 2019), Indianapolis (SUA, 2018) şi „Fritz Kreisler” (Viena, 2014) și câştigătoare a concursurilor „Michael Hill”, Deutscher MusikweUttbewerb Bonn, „Johannes Brahms” şi „Andrea Postacchini”.
Ioana Cristina Goicea a concertat în săli renumite din toată lumea: Concertgebouw Amsterdam, Berlin Konzerthaus, St Martin-in-the Fields Londra, Ateneul Român, Wiener Konzerthaus, Townhall Auckland, Bozar Bruxelles, Melbourne Recital Centre, Meistersingerhalle Nürnberg, Shanghai Concert Hall, Konzerthaus Freiburg. Ca solistă, a evoluat împreună cu Orchestra Naţională a Belgiei, Nürnberger Symphoniker, NDR Radiophilharmonie Hannover, Auckland Philharmonia, Indianapolis Symphony, Baden-Baden Philharmonic, Südwestdeutsche Philharmonie, Norddeutsche Philarmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, I Virtuosi Italiani, precum şi cu toate orchestrele simfonice din România.

Ateneul Român
Joi, 27 februarie / vineri, 28 februarie 2025, ora 19
Orchestra Filarmonicii George Enescu
Dirijor: Charles Dutoit
Solistă: Ioana Cristina Goicea

Program
Igor Stravinski  – Suita Pasărea de foc (1919)
Serghei Prokofiev – Concertul nr. 2, în sol minor, pentru vioară și orchestră, op. 63
Antonín Dvořák – Simfonia nr. 9, în mi minor, “Din lumea nouă”, op. 95

Mai multe informații despre stagiunea 2024-2025 pot fi găsite aici:
https://filarmonicaenescu.ro/ro/evenimente

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:   160 lei
Categoria II:  150 lei
Categoria III: 140 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.filamonicaenescu.ro – secțiunea Bilete & Evenimente“.